Ειδήσεις

Αρχίζει στη Βουλή η διαδικασία επιλογής νέου Προέδρου και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου- Όλα τα ονόματα

Ξεκινά αύριο το μεσημέρι επισήμως από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η ακρόαση των υποψηφίων για την επιλογή νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο. Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια αποκατάστασης της ηρεμίας εντός της Δικαιοσύνης η οποία διαταράχθηκε σοβαρά  με την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να εκκινήσει στις τελευταίες -προεκλογικές- ημέρες της αποχώρησής της. Τα πράγματα επανέφερε σε ηρεμία η άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τα διατάγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, όμως ήδη είχε τραυματιστεί σοβαρά η ίδια η Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα έμειναν μετέωροι ανώτατοι δικαστές.

Αύριο λοιπόν η διάσκεψη θα ακούσει τους 6 προτεινόμενους από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων/νο Τσιάρα, για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Ειδικότερα, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου  η πρόταση  του υπουργού Δικαιοσύνης  είναι μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων:

-Αγγελικής Αλειφερoπoύλoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε δυο χρόνια,

-Γεώργιoυ Λέκκα, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2020),

-Πηvελόπης Ζωvταvoύ, που αποχωρεί σε λιγότερο από σε ένα έτος,

-Iωσήφ Τσαλαγαvίδη,  αποχωρεί σε λιγότερο από σε ένα έτος,

-Ειρήvης Καλoύ, η οποία αποχωρεί σε δυο χρόνια (ήταν η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και είχε πλειοψηφήσει στην διάσκεψη των προέδρων)  και

-Δήμητρας Κoκoτίvη (ήταν η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου)  που αποχωρεί  σε δυο χρόνια.

Εισαγγελέας

Παράλληλα, για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η ακρόαση θα γίνει την Παρασκευή. Η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι μεταξύ αντεισαγγελέων του Δικαστηρίου, συνεπώς γίνεται δεκτό και το αίτημα της Ενωσης Εισαγγελέων ο νέος εισαγγελέα σαν είναι από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον Δικαστικό (όπως έγινε στην επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης που ακυρώθηκε). Η επιλογή θα γίνει μεταξύ των αντεισαγγελέων:

Δημητρίου Δασoύλα,

Βασίλειου Πλιώτα,

Χαράλαμπου Βουρλιώτη,

Βασιλικής Θεoδώρoυ,

Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και

Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

Ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2020 και ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα αυτή τη στιγμή), από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλίωτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.

Η διαδικασία

Ο υπουργός εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει αυτόν τον κατάλογο αυστηρά από τους έξι αρχαιότερους -για κάθε θέση-   σύμφωνα με την επετηρίδα. Μετά την ακρόαση των υποψηφίων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα γίνει ψηφοφορία που θα πλειοψηφήσουν 3 δικαστές ή εισαγγελείς για κάθε θέση που θα προταθούν στο υπουργικό Συμβούλιο.  Ακολούθως θα συγκληθεί το όργανο της κυβέρνησης και θα αποφασίσει (μετά από πρόταση του Υπουργού) ποιος θα αναλάβει τη θέση. Το υπουργικό Συμβούλιο πάντως και ο υπουργός δεν δεσμεύονται από την πρόταση της Βουλής.

Πηγή capital.gr

Του Παναγιώτη Στάθη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου