Ειδήσεις

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο θαλάσσιο τουρισμό λένε οι επιχειρηματίες

Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό ζητούν από τη δημοτική αρχή οι επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης.
Όπως εξήγησαν στη «δ» η κίνηση αυξάνεται στην περιοχή  μόνο όταν καταπλέουν στο τουριστικό λιμάνι μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
«Χρειάζεται να καταπλέουν στο λιμάνι του νησιού μεγάλα κρουαζιερόπλοια από αυτά που μπορούν να μεταφέρουν 2.000 και 3.000 τουρίστες «της μιας ημέρας». Με τα μικρότερης χωρητικότητας πλοία δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Δεν ωφελούνται δηλαδή ουσιαστικά με αυτά οι επιχειρήσεις, που λειτουργούν στο κέντρο και στη Μεσαιωνική Πόλη», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Νίκος Κουκούλης και πρόσθεσε πως είναι λίγα τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στο νησί.
Ο κ. Κουκούλης κατήγγειλε  πως δεν έχει συσταθεί ούτε μια επιτροπή που να ασχολείται με το θαλάσσιο τουρισμό.
«Είναι ώρα οι αρμόδιοι να ασχοληθούν σοβαρά με το θαλάσσιο τουρισμό. Πρέπει να κατανοήσουν πως επιβάλλεται να υπάρχει ένα όργανο για το συγκεκριμένο τομέα .  Δεν έχει συσταθεί ούτε μια επιτροπή για την κρουαζιέρα.  Μπορεί  να έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις στον ΠΡΟΤΟΥΡ για το συγκεκριμένο θέμα αλλά δεν υλοποιήθηκε τίποτε. Όλα είναι στον αυτόματο πιλότο. Εξαρτώμαστε κάθε χρόνο από τις εταιρείες κρουαζιέρας. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε πριν να είναι για τη Ρόδο πολύ αργά», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης.
Ο κ. Κουκούλης  τόνισε  ακόμα πως ούτε και οι ξενοδόχοι  της Ρόδου ενδιαφέρονται για την ενδυνάμωση του θαλάσσιου τουρισμού.
«Οι ξενοδόχοι ενδιαφέρονται για την πληρότητα στα καταλύματά τους και όχι για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.  Δεν εστιάζουν την προσοχή τους στο θαλάσσιο τουρισμό και στους κατάπλους  κρουαζιεροπλοίων. Αν αυτό συνέβαινε όλα θα ήταν διαφορετικά», τόνισε ο κ. Νίκος Κουκούλης.
Σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση στη Μεσαιωνική Πόλη, ο κ. Κουκούλης δήλωσε πως είναι αυξημένη την τρέχουσα περίοδο.
«Η κίνηση είναι αυξημένη. Δεν υπάρχουν όμως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από πλευράς εισπράξεων για όλες τις επιχειρήσεις. Πάνε πολύ καλύτερα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων όμως είναι σε δεινή θέση », δήλωσε ο κ. Κουκούλης.
Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που τα έσοδα δεν παρουσιάζουν αύξηση, ο κ. Νίκος Κουκούλης δήλωσε:
«Οι τουρίστες που έρχονται στη Ρόδο είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Δεν έχουν χρήματα για να κάνουν μεγάλες αγορές από τα καταστήματα. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν τα αναμενόμενα έσοδα.  Και η εφαρμογή του προγράμματος All Inclusive έχει προκαλέσει μεγάλη  ζημιά στις τουριστικές επιχειρήσεις. Το «βραχιολάκι» ωφελεί ίσως μόνο τα ξενοδοχεία ».
Σχετικά με την αντιμετώπιση  της  άγρας πελατών ο κ. Κουκούλης δήλωσε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει.
«Η άγρα πελατών στη Μεσαιωνική Πόλη… ζει και βασιλεύει. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που μας ταλανίζουν εδώ και αρκετά χρόνια. Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι φορείς γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει αλλά δεν επιθυμούν να αγγίξουν το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Δεν έχουν τη βούληση να δώσουν λύσεις», δήλωσε ο κ.  Νίκος Κουκούλης.
Σε ερώτηση σχετικά  με τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, ο κ. Κουκούλης δήλωσε:
«Δεν έχει αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα. Καθημερινά δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Υπάρχουν επιχειρηματίες που απλώνουν εμπορεύματα  και τραπεζοκαθίσματα σε χώρους που δεν επιτρέπεται. Και σε αυτό το ζήτημα όμως δεν έχουν δοθεί λύσεις. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και σε αυτό τον τομέα».
Να σημειωθεί πως αγωνιώδεις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος έχει καταβάλει ο  αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών κ. Γιώργος Κακούλης.
Παρά τις συστάσεις  όμως οι επιχειρηματίες  συνεχίζουν να καταλαμβάνουν περισσότερους χώρους από αυτούς που τους αναλογούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου