Ειδήσεις

Να ξηλώσει την πινακίδα του “απελευθερωτή” Άγγλου λοχαγού αποφάσισε το ΔΣ της Πάτμου

Μια ιστορικής σημασίας συζήτηση έκανε το Δημοτικό συμβούλιο Πάτμου τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2015 στην τακτική συνεδρίαση του, παίρνοντας και μια απόφαση αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Την συζήτηση να τιμήσει τους Πάτμιους Αγωνιστές που πολέμησαν στην κατοχή και κάποιοι έχασαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία, και την απόφαση αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας για τους πραγματικούς απελευθερωτές του νησιού, ξηλώνοντας την πινακίδα κάτω από το κτίριο της Αστυνομίας που αναφέρει ως απελευθερωτή τον Άγγλο λοχαγό TERENCE BRUCE MITFORD.

Στην Αρχή της συζήτησης του θέματος « Έγγραφα Συλλόγου Απανταχού Πατμίων “ΕΜΜ. ΞΑΝΘOΣ Ο ΦΙΛΙΚΟΣ” και Μαυρωνά Σπυρίδωνα για αποξήλωση πίνακας από το κτίριο της Αστυνομίας (θέμα από αναβολή)», η γραμματέας κ. Ελισσαίου διάβασε επιστολή του πρώην αντιδημάρχου κ. Μανώλη Γρύλλη που είχε την πρωτοβουλία της τιμητικής διάκρισης του παραπάνω λοχαγού, στο οποίο ανέφερε τα παρακάτω για τον Άγγλο Λοχαγό μεταφρασμένα από την WIKIPEDIA :
« Στον TERENCE BRUCE MITFORD λίγο μετά το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανατέθηκε στο Dorset σύνταγμα ως ανθυπολοχαγός στις 15 Οκτωβρίου 1939. Αργότερα αγωνίστηκε στο Αιγαίο ως μέλος της Ειδικής Υπηρεσίας Αεροπορίας. Ήταν αλεξιπτωτιστής στην Κρήτη και πάλεψε με τις δυνάμεις των ανταρτών εναντίον της κατοχής γερμανικού στρατού. Στη συνέχεια υπηρέτησε στην Ειδική Υπηρεσία Σκαφών και συμμετείχε στην κατάληψη της Πάτμου και στην εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία. Για την εξυπηρέτηση του πολέμου του είχε απονεμηθεί το ελληνικό παράσημο του Ιππότη του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α ‘ με τα ξίφη».
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΤΜΙΩΝ ΞΆΝΘΟΣ Ο ΦΊΛΙΚΟΣ , ο κ. Νίκος Φαρμακάκης, η σύζυγος του ιστορικός φιλόλογος κ. Φαρμακάκη και το μέλος του συλλόγου κ. Μιχάλης Δρίτσας.SYMVOULIO-MAVROUDIS3jpg
Να θυμίσουμε ότι όταν ενέκυψε το θέμα ο Δήμαρχος Πάτμου ζήτησε από το Ιστορικό Αρχείο Δωδεκανήσου και το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών να ερευνήσουν για τη δράση και τη συμμετοχή του λοχαγού ιστορικά στο νησί μας. Η απάντηση που ήρθε από το Ιστορικό Αρχείο Δωδεκανήσουμ, ήταν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την δράση του λοχαγού TERENCE BRUCE MITFORD στη Δωδεκάνησο.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Γαμπιέρης αναφέρθηκε στην απάντηση της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «… ουδέν στοιχείο ανευρέθη για συμμετοχή του συγκεκριμένου λογαχού στην απελευθέρωση της Πάτμου». Αναφέρεται μόνο για τη δράση του στην Κρήτη .

Τον λόγο έδωσε στη συνέχεια στον κ. Σπύρο Μαυρωνά επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης και είπε τα εξής:
“Πιστεύω ότι η πινακίδα είναι ψευδεπίγραφη για τους εξής λόγους:
Πρώτον . Η Πάτμος όπως θα θυμούνται όλοι οι μεγάλοι σε ηλικία, δεν απελευθερώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα από την υπόλοιπη Δωδεκάνησο. Δεν απελευθερώθηκε το 44 αλλά το 45 μαζί με τα άλλα Δωδεκάνησα. Επομένως σαν πινακίδα αυτό που αναγράφει «ότι ο λοχαγός MITFORD ήταν ο απελευθερωτής της Πάτμου είναι ψευδεπίγραφο.
Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο λοχαγός MITFORD συμμετείχε στον πόλεμο αλλά δεν ήταν ο απελευθερωτής της Πάτμου . Εκείνη τη δύσκολη περίοδο πολλοί είχαν πολεμήσει. Πόσοι Πάτμιοι δεν πολέμησαν είτε στον Ιερό Λόχο είτε στον πόλεμο της Αλβανίας
Σε όλους αυτούς κάναμε μία πινακίδα ή κάτι άλλο;
Γιατί σε αυτόν που πολέμησε και καλώς πολέμησε αφού ήταν στις συμμαχικές δυνάμεις να του δώσουμε μία τόσο σημαντική βαρύτητα;
Κάπου αδικούμε και τον εαυτό μας όταν γνωρίζουμε ότι οι Εγγλέζοι δεν ήθελαν με τίποτα να ενωθούν τα Δωδεκάνησα με την Ελλάδα γι αυτό και τα κράτησαν δυόμιση χρόνια, όταν γνωρίζουμε ότι διαπραγματευόταν με την γείτονα Τουρκία στις αρχές του πολέμου, για τη συμμετοχή της στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο να δώσουμε τα Δωδεκάνησα, γιατί τα Δωδεκάνησα είχαν αλωθεί μετά από πόλεμο της Ιταλίας με την Τουρκία. Γι αυτό πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να αποκαθηλωθεί η πινακίδα και να επιλέξουμε στο χώρο εκεί να γίνει ένα μνημείο για τους Ιερολοχίτες και τους αγωνιστές Πάτμιους και να καταθέτουν στεφάνι οι μαθητές στην 28η Οκτωβρίου που μέχρι σήμερα καταθέτουν σε ήρωες του 21.SYMVOULIO-MAVROUDIS2

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Αντώνης Μαραβέλιας και είπε:
” Εμένα για την τιμή αυτή δεν μου καίγεται καρφί, αλλά θάθελα όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για την πινακίδα αυτή τόσο πολύ, ν α κάνουν και μια τιμή για τα παιδιά της Πάτμου. Πως; Ξεχνάτε ότι κάθε καλοκαίρι γίνονται 20 και πάνω ρέιβ πάρτι στο νησί μας, η κοκαΐνη ρέει σαν νερό όπου θέλεις πας και την αγοράζεις ειδικά στη Χώρα. Έχουμε δύο τρεις Ιταλούς και 2 έλληνες που τα διοργανώνουνε. Δεν άκουσα όμως κανέναν να ενδιαφερθεί. Πόσο θάθελα να ενδιαφερόντουσαν και αυτοί που μένουν στην Αθήνα και αυτοί που μένουν εδώ. Και όσοι έχουν γνωριμίες να μας στέλνανε τη δίωξη ναρκωτικών. Εμένα με ενδιαφέρει η προστασία των παιδιών τώρα μια πινακίδα που κάποιοι τι βάλανε δεν νομίζω ότι εκεί είναι το μεγάλο θέμα”.

Ο λόγος δόθηκε στον κ. Θεολόγο Μαυρουδή τον πρόεδρο του συλλόγου ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΤΜΙΩΝ ΞΆΝΘΟΣ Ο ΦΊΛΙΚΟΣ ο οποίος είπε:
“Πραγματικά δεν έχω καμία αντίρρηση γι αυτά που είπε ο κ. Μαραβέλιας να γίνει η έρευνα γι αυτά τα άτομα που λυμαίνονται με σκληρά ναρκωτικά τον τόπο μας. Συντάσσομαι με αυτό αλλά δεν ,μπορώ να υποκαταστήσω τις αρχές. Εσείς έχετε πολύ περισσότερες αρμοδιότητες σαν Δημοτική Αρχή .
Συμφωνώ να γίνει μια σοβαρή έρευνα από το Δήμο σε συνεργασία με τις αρχές γι αυτή τη μάστιγα.
Όσο αφορά για την τιμή στον Άγγλο λοχαγό, θεωρώ ότι δημιουργήθηκε από εσφαλμένη πληροφόρηση και χωρίς καμία προετοιμασία ιστορικής τεκμηρίωσης, μια ιστορική αποδοχή που δεν έπρεπε να γίνει.
Θεωρώ ότι σας έχουμε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα ο σύλλογος μας και η κυρία Φαρμακάκη που είναι ιστορικός φιλόλογος , έκανε μεγάλη έρευνα για το θέμα αυτό αλλά και η έρευνα του Δήμου στο υπουργείο εξωτερικών και στα ιστορικά αρχεία της Δωδεκανήσου, αρκούν και μόνο αυτά για να καταλήξουμε στην ιστορική αλήθεια.
Ότι πέρασε αυτός ο λοχαγός όπως και τόσοι κομάντος και έκανε μια επιχείρηση στην Πάτμο που κανείς δεν τη θυμάται μπορεί να έγινε. Έχω όμως εδώ έγγραφο του Ζήσιμου Βιρβίλη που ήταν τότε 15 χρονών που δεν θυμάται κάτι τέτοιο.
Τα απομνημονεύματα ενός ανθρώπου του κ. ΜΙΤΦΟΡΝΤ χωρίς διασταύρωση, δεν μπορεί να είναι τεκμήριο ιστορίας.
Είναι αίολα και είναι πρόκληση για μας τους Πατμίους να τιμάται ένα πρόσωπο που για μας δεν έχει καμία ιστορική αξία ενώ υπάρχουν Πάτμιοι αγωνιστές.
Είναι γνωστό πότε απελευθερώθηκε από τον Ιερό Λόχο από την συνθήκη στη Σύμη το Μάιο του 45 από τον Τσιγάντε κ.λ.π
Η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε ένα λάθος και χαίρομαι γιατί ο τότε πρόεδρος κ. Ευγενικός είπε ότι έκανε ένα λάθος και αυτό αρκεί.
Δεν είναι δυνατόν η Πάτμος που έχει 42- 43 αγωνιστές από τους οποίους οι δύο – τρεις έχουν δώσει το αίμα και τη ζωή τους να μη τιμούνται, να τους περιφρονεί ο Δήμος 70 χρόνια και να τιμούμε έναν Άγγλο που η προσφορά στο νησί μας δεν είναι τεκμηριωμένη ιστορικά.
Όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν αναρτήσει ανδριάντες , καταλόγους με τους πεσόντες και τους τιμούν κάθε φορά , και μείς εδώ δεν έχουμε κάνει το παραμικρό. Πάρτε αυτή την απόφαση και θα καταγραφεί στα θετικά του Δήμου . Εξάλλου είναι ένα θέμα πατριωτικό”.
Ανέγνωσε και τα ονόματα των αγωνιστών και πρότεινε να μπει ο κατάλογος σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διορθωθούν παραλείψεις ή λάθη.

Μετά από τον κ. Μαυρουδή τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πανάγος Ευγενικός:

” Επικροτώ είπε και συγχαίρω τον κ. Μαυρουδή για την πρωτοβουλία που είχε να στηθεί ένα μνημείο για τους αγωνιστές Πατμίους. Ήτανε παράλειψη και τις δικής μας και των άλλων Δημοτικών αρχών. Επειδή ήμουνα πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Γρηγόρη Καμπόσου, να θυμίσω ότι η δημαρχία Καμπόσου πήρε κάποιες αποφάσεις και τίμησε Πάτμιους αγωνιστές όπως τον Δημήτρη Θέμελη που του έστησε και προτομή στην Σκάλα. Όταν ανακάλυψαν π.χ. ότι το Δημοτικό σχολείο της Σκάλας το έκτισε ένας ηγούμενος ο Γαλβαρίδης πριν 150 χρόνια και ενημερώθηκε ο Δήμος τον τίμησε ονομάζοντας το σχολείο Γαλβαρίδειο και τοποθετώντας ταμπέλα.
Όσο αφορά το θέμα του Άγγλου Λοχαγού . Μας ήρθε μια εισήγηση από τον αντιδήμαρχο τότε Μανώλη Γρύλλη, ο οποίος έλαβε ενημερωτικά στοιχεία από τον γιο του λοχαγού Μίτφορντ . Βάσει αυτών των στοιχείων που μπορεί να μην ήτανε επαρκή τιμήσαμε τον Άγγλο Λοχαγό.
Μπορεί να μην ήτανε ο απελευθερωτής ίσως ήτανε ένας αγωνιστής . Επειδή καλώς ή κακώς, έγινε η τιμή να κάνουμε την πινακίδα, έχω την άποψη να βγει μεν από κει η πινακίδα αλλά να αλλάξει το περιεχόμενο της και να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο. Είναι προσβολή να την βγάλουμε . Δεν έχω όμως καμία
αντίρρηση να τιμηθούν οι Πάτμιοι αγωνιστές.SYMVOULIO-MAVROUDIS4

Τέλος οι δύο εισηγήσεις – προτάσεις που κατατέθηκαν για ψήφιση είναι :

Εισήγηση του Πρόεδρου Δ.Σ. κ. Αντώνη Γαμπιέρη.
«Μετά από το υπ’ αριθμ. Φ. 7120/2/ΑΣ 236/22-4-2015 απαντητικό έγγραφο της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με το οποίο δεν ανευρέθη κανένα στοιχείο για τη συμμετοχή του λοχαγού Terence Bruce Mitford , εισηγούμαι την αποξήλωση της πινακίδας από το κτίριο της Αστυνομίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση θα λάβει νέα απόφαση σχετικά με την απόδοση τιμής στους Πάτμιους Αγωνιστές. Για το λόγο αυτό συγκροτεί επιτροπή αποτελούμενη από τους: 1) Μαυρωνά Σπυρίδωνα, 2) Σκεμπές Ιωάννη και 3 ) Μαύρου Νομική, η οποία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Απανταχού Πατμίων για την κατάθεση σχετικής πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο εντός τριμήνου από τη λήψη της παρούσας απόφασης».

Εισήγηση του Ευγενικού Πανάγου:
«Επικροτώ την πρόταση για μνημείο που θα τιμηθούν οι Πάτμιοι αγωνιστές. Όσον αφορά την πινακίδα, επειδή θεωρώ προσβλητικό να καθαιρέσουμε την πινακίδα για κάποιον που τιμήσαμε, να δούμε ποια είναι η ιστορική αλήθεια για τον Mitford και να τροποποιηθεί ανάλογα η πινακίδα»
Η πρόταση του προέδρου πέρασε κατά πλειοψηφία με 9 υπέρ και 2 υπέρ της πρότασης του Πανάγου Ευγενικού.

Να σημειώσουμε ότι επί συνόλου δεκαεπτά (17) μελών ευρέθησαν παρόντα εννέα (9), με προσέλευση δύο(2) μετά το 6ο θέμα, παρισταμένου και του κ. Δημάρχου.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ
1. ΓΑΜΠΙΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
2. ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
3. ΤΟΥΡΤΟΥΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
4. ΣΚΕΜΠΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
5. ΚΟΚΚΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
6. ΜΑΥΡΟΥ ΝΟΜΙΚΗ
7. ΠΕΝΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
8. ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
9. ΜΑΥΡΩΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
10. ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ (Προσήλθε μετά το 6ο θέμα)
11. ΤΣΑΜΠΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Προσήλθε μετά το 6ο θέμα)
ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, αν και κλήθηκαν νόμιμα
1. ΜΑΥΡΟΓΑΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
2. ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
3. ΚΛΕΟΥΔΗ ΑΝΘΟΥΛΑ
4. ΦΕΓΓΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
6. ΓΡΥΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Πηγή: .patmostimes.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου