Το χώρο των παλαιών σφαγείων επισκέφθηκαν
 χθες οι κ.κ. Κρεμλής και Φ. Χατζηδιάκος

Αγώνα  κάνει καθημερινά η δημοτική αρχή  για να προσφέρει ό,τι είναι δυνατό στους παράτυπους μετανάστες που  μεταφέρονται στη Ρόδο από άλλα νησιά.
Στη Ρόδο έφθασαν χθες  το πρωί άλλοι 50 παράτυποι  μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Μεταξύ αυτών και αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά.
Τα στελέχη του Δήμου Ρόδου φρόντισαν ώστε να βρουν όλοι καταφύγιο στα παλαιά σφαγεία μέχρι να αναχωρήσουν για άλλες  χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μικρό κέντρο προσωρινής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών επισκέφθηκε χθες  το μεσημέρι, ο επικεφαλής  της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής συνοδευόμενος από το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο.
«Διαπίστωσα πως έγινε πολύ καλή δουλειά. Ο συγκεκριμένος καταυλισμός έχει όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για  αξιοπρεπή φιλοξενία και διαβίωση των μεταναστών.   Είδα πως υπάρχουν όλα τα απαραίτητα για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες. Ας μην ξεχνάμε πως εδώ φιλοξενούνται οικογένειες με μικρά παιδιά. Η κατάσταση στη Ρόδο είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κρεμλής, που θα μεταφέρει τα συμπεράσματά του από την επίσκεψη  στο μικρό κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών  στον αρμόδιο επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Σε ερώτηση αν ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αντέξει μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, ο κ. Κρεμλής δήλωσε:
«Θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις  σε συνδυασμό με την εξέλιξη του μεταναστευτικού ρεύματος. Ελπίζουμε να περιοριστούν οι ροές. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Είναι ανάγκη επίσης , να ενεργοποιηθεί η αρχή της αλληλεγγύης γιατί στην παρούσα φάση η Ελλάδα επωμίζεται όλο το βάρος».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος επισκέπτεται τα Παλαιά Σφαγεία δύο και τρεις φορές την ημέρα. Συνομιλεί με τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων  και ενημερώνεται για τις ανάγκες των  μεταναστών. Ο κ. Χατζηδιάκος συζητά με τους μετανάστες και  ακούει τα προβλήματά τους. Δεν παραλείπει να ασχοληθεί με τα μικρά παιδιά ακόμη και να παίξει μαζί τους όταν το επιτρέπει ο χρόνος του.
«Επιθυμώ να υπάρχει τροφή, νερό και όλα τα απαραίτητα για τους ανθρώπους που διαμένουν εδώ», τόνισε λίγο πριν αναχωρήσει από το κέντρο χθες το μεσημέρι.
Να σημειωθεί πως  το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου βρίσκεται καθημερινά στο κέντρο από νωρίς το πρωί.
«Δεν  περιοριστήκαμε   μόνο στις αρχικές παρεμβάσεις που έγιναν στο χώρο.  Καθημερινά φροντίζουμε για τον καθαρισμό στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτηρίου. Μας βοηθούν και οι ίδιοι οι μετανάστες που θέλουν και αυτοί να είναι όλα καθαρά και τακτοποιημένα», δήλωσε  ο εργοδηγός της Διεύθυνσης Καθαριότητας  κ. Λευτέρης Γιαλιάτσος.
«Προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους ανθρώπους αυτούς. Ίσως, αν ανατρέξουμε στις  βασικές αρχές και αξίες μας, να βρούμε τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας», τόνισε ο κ. Γαλιάτσος.
Σε ερώτηση αν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με τους μετανάστες ο κ. Γαλιάτσος δήλωσε πως η κατάσταση είναι καλή.
«Καθημερινά προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους φαγητό, νερό, φάρμακα  και ρουχισμό. Για τις ανάγκες των μικρών παιδιών  φροντίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις . Όλοι προσφέρουν ό,τι μπορούν για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Γαλιάτσος.
Τα παλαιά Σφαγεία επισκέπτονται καθημερινά και γιατροί που εξετάζουν τους μετανάστες.
Στο παλαιό κτήριο έχουν τοποθετηθεί δύο χημικές τουαλέτες και κάδοι απορριμμάτων. Παρέχεται στους μετανάστες νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Μέλη τμήματος Ρόδου  του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται συνεχώς  στο χώρο  και καλύπτουν τις ανάγκες των μεταναστών.
Το ΕΒΕΔ
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διόγκωση του μεταναστευτικού επέρριψε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
«Το μεταναστευτικό ρεύμα συνεχώς διογκώνεται.  Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανικανότητας της κυβέρνησης. Διαπιστώνουμε έλλειψη σχεδιασμού για τη διαχείριση του  συγκεκριμένου προβλήματος», δήλωσε ο  πρόεδρος του ΕΒΕΔ.
Σε ερώτηση αν έχουν γίνει παρεμβάσεις στις αρμόδιες αρχές καθώς και σε άλλα νησιά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, ο κ. Πάππου δήλωσε:
«Έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Εστάλησαν τα απαραίτητα υπομνήματα στους αρμοδίους. Την ευθύνη για τις παρεμβάσεις αυτές έχει το παράρτημα του ΕΒΕΔ στην Κω».
Το μεταναστευτικό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ