Στο ζήτημα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, η δημοτική αρχή λειτούργησε με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Κατέθεσα δημόσια τις προτάσεις μου.
Φταίει ο Δήμος Κω για το γεγονός ότι τα σύνορα δεν φυλάσσονται και η θαλάσσια περιοχή της Κω έχει μετατραπεί σε παράδεισο των δουλεμπόρων και των διακινητών;
Μπορεί να είναι διαχειρίσιμο το πρόβλημα, όταν έρχονται 1000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Κω;
Φταίει ο Δήμος Κω, που προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να γίνει στο νησί μας η ταυτοποίηση; Γιατί δεν υπάρχουν υποδομές και δεν υπάρχει ούτε και θα υπάρξει προσωπικό. Από τους 250 αστυνομικούς που υποσχέθηκαν, μόνο οι 16 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν στα Δωδεκάνησα.
Φταίει ο Δήμος Κω για το γεγονός ότι δεν απορροφήθηκαν πόροι από την Ε.Ε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Ότι το Κράτος δεν μπορεί ούτε να μετακινήσει αυτούς τους ανθρώπους από τα νησιά;
Φταίει ο Δήμος Κω για το γεγονός ότι δεν γίνεται , εδώ και πολύ καιρό, επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών; Γιατί δεν είναι όλοι πρόσφυγες, που προστατεύονται και εμπίπτουν στη διαδικασία του ασύλου. Τι μήνυμα στέλνουμε όταν δεν γίνονται επαναπροωθήσεις;

Σήμερα έρχονται κάποιοι και προσπαθούν να επιβάλλουν τη λειτουργία κέντρου παραμονής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω του τουρισμού.
Περιφέρονται σε διάφορα σημεία του νησιού, αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Κάποιοι άλλοι έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να δημιουργήσουν ένα τέτοιο ανεξέλεγκτο κέντρο στο νησί μας.
Έχω θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα, εγγυήσεις και προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός κέντρου πρώτης υποδοχής στο νησί μας.
Τα ερωτήματα αυτά κανείς δεν τα έχει απαντήσει. Εγγυήσεις κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει.
Εγώ δεν πρόκειται να συναινέσω σε αυτή την καταστροφική επιλογή. Όποιος την υιοθετεί θα αναλάβει και την ευθύνη για αυτά που θα συμβούν.

-Το πρότυπο λειτουργίας ενός τέτοιου κέντρου σαφώς και δεν μπορεί να είναι η Μόρια στη Μυτιλήνη. Όσοι σκέφτονται κάτι ανάλογο και στην Κω, θα πρέπει να δουν την πραγματικότητα.
-Ποιος εγγυάται ότι θα λειτουργεί ως κέντρο υποδοχής για 24ωρη παραμονή προσφύγων και παράνομων μεταναστών και δεν θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο και ανεξέλεγκτο καταυλισμό, με τους ρυθμούς πλέον που έρχονται πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες;
-Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την χωρητικότητα αυτού του κέντρου, όταν έρχονται ακόμα 1.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, καθημερινά;
-Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι δυνατόν να παραμένουν έγκλειστοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι επί μέρες, χωρίς να εξεγερθούν; Είναι δυνατόν να είναι κάποιοι τόσο ανεύθυνοι;
-Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση, την υγειονομική παρακολούθηση και την ασφάλεια του κέντρου; Όσοι μιλούν για κάτι τέτοιο γνωρίζουν ότι χρειάζονται άφθονοι πόροι και προσωπικό; Που θα βρεθούν όταν η Αστυνομική Διεύθυνση και το Νοσοκομείο της Κω έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού;

Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί και δεν θα απαντηθούν. Γιατί κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη.
Γιατί κανείς δεν βλέπει ότι η Ευρώπη υψώνει τείχη, δεν θέλει να μοιραστεί το πρόβλημα, ουσιαστικά και έμπρακτα.
Γιατί κανείς δεν απαντά στο ερώτημα: πόσους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες αντέχουν η Ελλάδα και τα νησιά μας.
Πηγαίνουμε σε εκλογές, αυτό σημαίνει ότι για τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχει κυβέρνηση που να λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις.
Αντί να ασχολούνται κάποιοι με το κέντρο φιλοξενίας και διαμονής παράνομων μεταναστών, αν και όταν γίνει, καλό θα ήταν να φροντίσουν να έρθουν πλοία για να αποφορτιστεί η κατάσταση και να ταυτοποιούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Αθήνα.
Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε όπως:
-Η συνθήκη Δουβλίνο που είναι ετεροβαρής και αναχρονιστική. Εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους σε Ιταλία και Ελλάδα.
-Η άρνηση της Τουρκίας να χτυπήσει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, που δρουν απροκάλυπτα στο έδαφος της, και να σεβαστεί τις συμφωνίες επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που έχει υπογράψει.
–Η στάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, που αρνούνται να δεχθούν, με βάση αναλογικά κριτήρια, πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα να δέχονται όλο το βάρος η Ελλάδα και η Ιταλία.
-Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνουν όλες οι χώρες. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων δημιουργεί συνθήκες χάους.

Εμείς δεν είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση.
Δεν αντιδικούμε με κανένα πολιτικό σχηματισμό.
Ο Δήμος Κω επιδιώκει τη συνεργασία της κυβέρνησης αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών.
Αυτή όμως η συνεργασία πρέπει να γίνει στη βάση του ρεαλισμού και όχι μειοψηφικών ιδεοληψιών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ