ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η «σκληρή Ντέλια» νέα επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ντέλια Βελκουλέσκου
Μέγεθος γραμμάτων

Αλ­λα­γή φρου­ράς συ­ντε­λεί­ται στο κλι­μά­κιο του Διε­θνούς Νο­μι­σμα­τι­κού Τα­μεί­ου (ΔΝΤ) στην τρόι­κα. Ο μέχρι πρό­τι­νος επι­κε­φα­λής του κλι­μα­κί­ου του ΔΝΤ, κ. Ρίσι Γκο­γιάλ, απο­χω­ρεί, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, και τη θέση του ανα­λαμ­βά­νει μια πα­λαιά γνώ­ρι­μη της Ελ­λά­δας και της Κύ­πρου.

Πρό­κει­ται για την κ. Ντέ­λια Βελ­κου­λέ­σκου, η οποία έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελ­λη­νι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας όσο και της εφαρ­μο­γής προ­γραμ­μά­των, καθώς ήταν επι­κε­φα­λής του ΔΝΤ στην τρόι­κα για το πρό­γραμ­μα της Κύ­πρου.

Πριν από αυτή τη θέση, όμως, βρι­σκό­ταν στην ομάδα του Τα­μεί­ου που επέ­βλε­πε το ελ­λη­νι­κό πρό­γραμ­μα. Η ίδια, δε, ασχο­λού­νταν με την Ελ­λά­δα και την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία προ­τού εφαρ­μο­στεί το πρώτο Μνη­μό­νιο, το 2010. Στο πλαί­σιο των εκ­θέ­σε­ων που συ­νέ­τασ­σε το Τα­μείο για την Ελ­λά­δα στην προ-μνη­μο­νια­κή εποχή, ήταν εκ των συ­ντα­κτών έκ­θε­σης που είχε δη­μο­σιο­ποι­η­θεί το κα­λο­καί­ρι του 2009. Την έκ­θε­ση αυτή συ­νυ­πέ­γρα­φε, με­τα­ξύ άλλων, και ο πρώην επι­κε­φα­λής του γρα­φεί­ου του ΔΝΤ στην Ελ­λά­δα, κ. Μπ. Τράα.

Η νέα επι­κε­φα­λής του Τα­μεί­ου στην τρόι­κα θε­ω­ρεί­ται έμπει­ρη τε­χνο­κρά­της. Πά­ντως, στην Κύπρο τη θυ­μού­νται για το «σκλη­ρό» της πρό­σω­πο, ενώ σε ό,τι αφορά τα προη­γού­με­να προ­γράμ­μα­τα της Ελ­λά­δας, είχε ση­μα­ντι­κή εμπλο­κή στην κα­τάρ­τι­σή τους, και ει­δι­κά στον τομέα των με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων.

Τα Κυ­πρια­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανέ­φε­ραν συχνά-πυκνά ότι «βα­σά­νι­ζε» τον Κύ­πριο πρό­ε­δρο Νίκο Ανα­στα­σιά­δη κατά την πα­ρα­μο­νή της στη Με­γα­λό­νη­σο, εξ’ ου και το πα­ρα­τσού­κλι «Δρα­κου­λέ­σκου».

Το όνομα Ντέ­λια, πη­γά­ζει από την αγάπη που έτρε­φαν οι γο­νείς της Ρου­μά­νας σι­δη­ράς κυ­ρί­ας του ΔΝΤ, προς την αρ­χαία Ελ­λά­δα και πιο συ­γκε­κρι­μέ­να στην Δηλία την Αρ­τέ­μι­δα.

Η 40χρονη επι­κε­φα­λής της ομά­δας του ΔΝΤ, έχει τη φήμη της σκλη­ρής τε­χνο­κρά­τισ­σας, καθώς έδει­ξε τα δό­ντια της όπου της ανα­τέ­θη­κε απο­στο­λή.

Από­φοι­τος σχο­λεί­ου στο οποίο πή­γαι­ναν τα παι­διά της ρου­μά­νι­κης νο­μεν­κλα­τού­ρας, βρέ­θη­κε με υπο­τρο­φία να σπου­δά­ζει στις ΗΠΑ και να τε­λειώ­νει το κο­λέ­γιο Ουίλ­σον. Στη ζωή συν­δέ­θη­κε με τον διά­ση­μο Ρου­μά­νο ιατρό – βιο­λό­γο Βί­κτορ Βελ­κου­λέ­σκου, ο οποί­ος με­τα­ξύ άλλων έχει βρα­βευ­θεί για τη SAGE, την πρώτη μέ­θο­δο ανα­γνώ­ρι­σης και εντο­πι­σμού των γο­νι­δί­ων που είναι υπεύ­θυ­να για καρ­κι­νι­κές με­ταλ­λά­ξεις.

Η Ντέ­λια, όμως, προ­τί­μη­σε να ει­δι­κευ­θεί στις «με­ταλ­λά­ξεις» κοι­νω­νιών. Οι με­λέ­τες της είχαν αρ­χι­κά ως αντι­κεί­με­νο τη Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή και τα νησιά της Κα­ραϊ­βι­κής, ωστό­σο το 2009 απο­φά­σι­σε να κα­τα­πια­στεί με την χώρα που απο­δεί­χθη­κε «πει­ρα­μα­τό­ζωο’ για την εφαρ­μο­γή πρω­τό­γνω­ρων με­θό­δων σω­τη­ρί­ας: η με­λέ­τη της με τίτλο «Δο­μι­κές Με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στην Ελ­λά­δα: Μα­θή­μα­τα από Αλλες Χώρες», της έδωσε το δια­βα­τή­ριο για τα μέρη μας.

Η αλ­λα­γή φρου­ράς στο ΔΝΤ έρ­χε­ται ως απο­τέ­λε­σμα της στά­σης του κ. Γκο­γιάλ στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Τόσο από τις ελ­λη­νι­κές κυ­βερ­νή­σεις όσο και από στε­λέ­χη των θε­σμών, ο κ. Γκο­γιάλ εμ­φα­νί­ζε­ται ως ένας αυ­στη­ρός τε­χνο­κρά­της που δεν συ­νή­θι­ζε να δεί­χνει ευ­ε­λι­ξία. Για αυτό, άλ­λω­στε, χρεια­ζό­ταν πολ­λές φορές να με­σο­λα­βή­σει και ο προϊ­στά­με­νός του, κ. Π. Τόμ­σεν, κατά τη διάρ­κεια των δια­βου­λεύ­σε­ων με­τα­ξύ Αθή­νας και τρόι­κας, ώστε να γε­φυ­ρω­θούν δια­φο­ρές που προ­έ­κυ­πταν.

Οι­κο­νο­μι­κός σύμ­βου­λος

Ουα­σιγ­κτον. Ο κα­θη­γη­τής Οι­κο­νο­μι­κών του πα­νε­πι­στη­μί­ου Berkeley Μόρις Ομπ­στφελντ θα αντι­κα­τα­στή­σει τον απερ­χό­με­νο Ολι­βιέ Μπλαν­σάρ στη θέση του οι­κο­νο­μι­κού συμ­βού­λου και διευ­θυ­ντή του Τμή­μα­τος Ερευ­νών του ΔΝΤ. Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του ΔΝΤ, ο κ. Ομπ­στφελντ είναι μέλος του Συμ­βου­λί­ου Οι­κο­νο­μι­κών Συμ­βού­λων του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου, ενώ έχει συμ­βου­λέ­ψει πολ­λές κυ­βερ­νή­σεις και κε­ντρι­κές τρά­πε­ζες πα­γκο­σμί­ως. Δη­λώ­νο­ντας εν­θου­σια­σμέ­νη για τη συ­νερ­γα­σία, η επι­κε­φα­λής του ΔΝΤ, Κρι­στίν Λα­γκάρντ, η οποία τον επέ­λε­ξε, δή­λω­σε ότι «ο Μόρις θα δώσει επι­στη­μο­νι­κή κα­θο­δή­γη­ση στο ΔΝΤ σε μια ση­μα­ντι­κή συ­γκυ­ρία». Ως οι­κο­νο­μο­λό­γος ανή­κει στην κεϊν­σια­νή σχολή σκέ­ψης, έχει μά­λι­στα συγ­γρά­ψει ένα βι­βλίο για τα διε­θνή οι­κο­νο­μι­κά με τον νο­μπε­λί­στα Πολ Κρού­γκ­μαν. Εχο­ντας λάβει το δι­δα­κτο­ρι­κό του από το MIT, έχει δι­δά­ξει επί­σης στα πα­νε­πι­στή­μια Columbia, Pennsylvania, και ως επι­σκέ­πτης κα­θη­γη­τής στο Harvard.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Κα­θη­με­ρι­νή και thetoc.gr

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.