ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κουντουρά: Το «φράγμα» των 30 εκατ. τουριστών αναμένεται να σπάσει φέτος η Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κουντουρά

Ήδη όπως είπε η υπ. Του­ρι­σμού τα στοι­χεία του πε­ντα­μή­νου δεί­χνουν αύ­ξη­ση σε αφί­ξεις, έσοδα, δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις και πλη­ρό­τη­τες, καθώς και άνοδο 15-70% στις προ­κρα­τή­σεις

Το 2017, αν όλα πάνε καλά θα έχου­με πάνω από 30 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες, τό­νι­σε η υπουρ­γός Του­ρι­σμού Έλενα Κου­ντου­ρά μι­λώ­ντας σή­με­ρα στο συ­νέ­δριο του Πα­νελ­λή­νιου Συν­δέ­σμου Εξα­γω­γέ­ων. Ήδη όπως είπε τα στοι­χεία του πε­ντα­μή­νου δεί­χνουν αύ­ξη­ση σε αφί­ξεις, έσοδα, δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις και πλη­ρό­τη­τες, καθώς και άνοδο 15-70% στις προ­κρα­τή­σεις, ύστε­ρα από δια­δο­χι­κά ρεκόρ αφί­ξε­ων το 2015 (26 εκατ.) και το 2016 (28 εκατ.)

Η υπουρ­γός ση­μεί­ω­σε ότι η αύ­ξη­ση των επι­δό­σε­ων συ­νο­δεύ­ε­ται και από αύ­ξη­ση των επεν­δύ­σε­ων στον τομέα καθώς το 2016 κα­τα­τέ­θη­καν φά­κε­λοι για 142 τε­τρά­στε­ρα και πε­ντά­στε­ρα ξε­νο­δο­χεία (ανα­βάθ­μι­ση υφι­στά­με­νων και δη­μιουρ­γία νέων) ενώ στον ανα­πτυ­ξια­κό πάνω από τις μισές επεν­δυ­τι­κές προ­τά­σεις αφο­ρούν ξε­νο­δο­χεία.

Σε θε­σμι­κό επί­πε­δο η κυρία Κου­ντου­ρά ανήγ­γει­λε νο­μο­σχέ­διο που θα αφορά την αδειο­δό­τη­ση και τις προ­δια­γρα­φές λει­τουρ­γί­ας των του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων σε συ­νερ­γα­σία με τα συ­ναρ­μό­δια υπουρ­γεία. Τό­νι­σε επί­σης ότι ολο­κλη­ρώ­θη­κε η κω­δι­κο­ποί­η­ση της του­ρι­στι­κής νο­μο­θε­σί­ας ηλι­κί­ας έως και 100 ετών, διευ­κο­λύ­νο­ντας τόσο τους επεν­δυ­τές όσο και τους ερ­γα­ζό­με­νους στο Δη­μό­σιο.

Ο αντι­πρό­ε­δρος της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας Κω­στής Χα­τζη­δά­κης άσκη­σε κρι­τι­κή στην κα­θυ­στέ­ρη­ση της αξιο­λό­γη­σης αλλά και στα απο­τε­λέ­σμα­τα που πε­ρι­λαμ­βά­νουν όπως είπε τα μέτρα 5 δισ. για μι­σθω­τούς και συ­ντα­ξιού­χους, χωρίς πο­σο­τι­κή χα­λά­ρω­ση, ούτε κάτι ου­σιω­δώς δια­φο­ρε­τι­κό για το χρέος και δεν κα­τέ­στη ορατή η έξο­δος στις αγο­ρές. Πρό­σθε­σε ότι οι φόροι βρί­σκο­νται στο υψη­λό­τε­ρο ση­μείο της τε­λευ­ταί­ας 20ετίας ενώ οι επεν­δύ­σεις σε χα­μη­λό 20ετιας γε­γο­νός που απέ­δω­σε στην έλ­λει­ψη εμπι­στο­σύ­νης. Προσ­διό­ρι­σε δε πέντε προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την απο­κα­τά­στα­ση της εμπι­στο­σύ­νης, που είναι: με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κή κυ­βέρ­νη­ση, αντι­με­τώ­πι­ση των κόκ­κι­νων δα­νεί­ων, μεί­ω­ση της φο­ρο­λο­γί­ας, προ­ώ­θη­ση ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων και διαρ­θρω­τι­κών αλ­λα­γών. Υπεν­θύ­μι­σε εξάλ­λου ότι κατά την πε­ρί­ο­δο 2012-2014 εφαρ­μό­στη­καν 25 δρά­σεις για την απλο­ποί­η­ση των δια­δι­κα­σιών στις εξα­γω­γές.

Την ανά­γκη να πέ­σουν οι τόνοι και να σχε­διά­σου­με τη στρα­τη­γι­κή εξό­δου από το δύ­σκο­λο ση­μείο στο οποίο βρι­σκό­μα­στε τό­νι­σε ο υφυ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μί­ας Στέρ­γιος Πι­τσιόρ­λας. «Η από­φα­ση του Eurogroup με τα καλά και τα μειο­νε­κτή­μα­τά της εξα­σφα­λί­ζει στη χώρα δύο χρό­νια πο­λι­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας», ανέ­φε­ρε ο υφυ­πουρ­γός επι­ση­μαί­νο­ντας ότι υπάρ­χουν σή­με­ρα οι αντι­κει­με­νι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να τα κα­τα­φέ­ρου­με. Χα­ρα­κτή­ρι­σε ως πολύ με­γά­λο πλε­ο­νέ­κτη­μα την γε­ω­γρα­φι­κή θέση της χώρας καθώς οι εξε­λί­ξεις διε­θνώς με­τα­φέ­ρουν το κέ­ντρο βά­ρους από τις δύο πλευ­ρές του Ατλα­ντι­κού στον χώρο της Ευ­ρα­σί­ας όπου η Ελ­λά­δα μπο­ρεί να δια­δρα­μα­τί­σει πολύ ση­μα­ντι­κό ρόλο.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο θέμα της εμπι­στο­σύ­νης, ση­μεί­ω­σε πως όταν ένας Έλ­λη­νας υπουρ­γός είπε ότι θα κά­νου­με απο­γρα­φή και ένας πρω­θυ­πουρ­γός είπε ότι σας δί­νου­με λάθος στοι­χεία, αυτό εκ­μη­δέ­νι­σε την εμπι­στο­σύ­νη γιατί ήταν και πραγ­μα­τι­κό­τη­τα σε με­γά­λο βαθμό. Ανέ­φε­ρε ακόμη ως πολύ θε­τι­κό στοι­χείο την ύπαρ­ξη κυ­βέρ­νη­σης της αρι­στε­ράς γιατί κα­τά­φε­ρε να ολο­κλη­ρώ­σει βή­μα­τα που δύ­σκο­λα θα μπο­ρού­σε να κάνει άλλη κυ­βέρ­νη­ση.

Πρέ­πει, είπε, να πα­ρα­δε­χτού­με ότι ορι­σμέ­να πράγ­μα­τα τα κά­νου­με εντε­λώς λάθος ανα­φέ­ρο­ντας ως πα­ρά­δειγ­μα ότι ει­σά­γου­με το 98% των κα­ρυ­διών που κα­τα­να­λώ­νο­νται στη χώρα, ύστε­ρα από δε­κα­ε­τί­ες επι­δο­τή­σε­ων για ανα­διάρ­θρω­ση καλ­λιερ­γειών.

Στο πρό­σφα­το Eurogroup η ανά­δει­ξη της Ελ­λά­δας ως φε­ρέγ­γυου εκ νέου εταί­ρου είναι ση­μα­ντι­κό­τε­ρο γε­γο­νός -μα­κρο­πρό­θε­σμα- από την εκτα­μί­ευ­ση της δόσης ή τις δια­τυ­πώ­σεις για το χρέος, επε­σή­μα­νε η πρό­ε­δρος του Πα­νελ­λή­νιου Συν­δέ­σμου Εξα­γω­γέ­ων, Χρι­στί­να Σα­κελ­λα­ρί­δη προ­τάσ­σο­ντας ως πρώτη προ­τε­ραιό­τη­τα την απο­κα­τά­στα­ση της εμπι­στο­σύ­νης.

«Η σχε­δόν ομό­φω­νη πα­ρα­δο­χή ότι η Ελ­λά­δα πα­ρά­γει και πα­ρα­δί­δει απο­τε­λέ­σμα­τα, κατά τα συμ­φω­νη­θέ­ντα, σύ­ντο­μα θα έχει θε­τι­κό αντί­κτυ­πο και στην πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία», τό­νι­σε η πρό­ε­δρος του ΠΣΕ.

Ανα­φε­ρό­με­νη στις εξα­γω­γι­κές επι­δό­σεις της χώρας η κυρία Σα­κελ­λα­ρί­δη μί­λη­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά για «μικρό θαύμα» καθώς στο τε­τρά­μη­νο αυ­ξή­θη­καν κατά 18%, ή 3,7% χωρίς τα πε­τρε­λαιοει­δή, μετά το ιστο­ρι­κό ρεκόρ του 2016 οπότε οι εξα­γω­γές ξε­πέ­ρα­σαν τα 18,5 δισ. ευρώ.

Σύμ­φω­να με τον ΠΣΕ, «ακόμη και η αύ­ξη­ση του εμπο­ρι­κού ελ­λείμ­μα­τος στην ίδια πε­ρί­ο­δο, εμπε­ριέ­χει θε­τι­κές προ­ο­πτι­κές σε με­σο­μα­κρο­πρό­θε­σμο ορί­ζο­ντα, καθώς προ­έρ­χε­ται κυ­ρί­ως από τις πα­ραγ­γε­λί­ες και πα­ρα­λα­βές νέων πλοί­ων, που θα ενι­σχύ­σουν πε­ραι­τέ­ρω την ελ­λη­νι­κή ναυ­τι­λία. Οι αυ­ξη­μέ­νες αυτές ει­σα­γω­γές είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μία ακόμη μαρ­τυ­ρία για εξε­λισ­σό­με­νες επεν­δύ­σεις» ανέ­φε­ρε η πρό­ε­δρος του ΠΣΕ.

Η κυρία Σα­κελ­λα­ρί­δη ζή­τη­σε εξάλ­λου να γίνει μια νέα αρχή με συ­ναί­νε­ση και συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ των φο­ρέ­ων που υπο­στη­ρί­ζουν τις εξα­γω­γές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.