Ειδήσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο

Η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πριν τις εκλογές πραγματοποίησε συναντήσεις με την Δασική υπηρεσία αλλά και με το Δ.Σ της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσων, από τις οποίες αναδείχθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν και στην περιοχή μας.

Εκείνη την περίοδο είχαμε καταγγείλει στο ροδιακό λαό και μέσα από τον τοπικό τύπο την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί και τοπικά στις δομές και υπηρεσίες πυρασφάλειας. Με βάση την εμπειρία και τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη συνάντηση αλλά και την πανελλαδική εμπειρία το ΚΚΕ κατέθεσε στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση, για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιπυρική περίοδο.

Το κείμενο της ερώτησης ακολουθεί.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο

02/06/14
τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η κυβέρνηση με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για να συγκαλύψει την πολιτική εγκατάλειψης των δασών, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη διαχείρισή τους στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα, παραδέχεται ότι δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές με χαρακτηριστικές τις ελλείψεις σε εναέρια μέσα, ενώ επιδιώκει να κάνει συνυπεύθυνο τον Ελληνικό λαό με κίνδυνο να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα από τους εθελοντικά προσφερόμενους να συμβάλλουν στην κατάσβεση.

Παράλληλα ετοιμάζεται νέο δασικό νομοσχέδιο για ψήφιση από τη Βουλή τον Ιούνη με το οποίο ενισχύεται η επιχειρηματική δράση σ’ αυτά με διαδικασίες fast track και επιτρέπεται κάθε είδους επέμβαση στα δάση.

Ωστόσο τα σοβαρά και οξυμμένα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική, χαρακτηριστικά:

– Οι μειώσεις των δαπανών για την Πυροσβεστική, το διάστημα 2009-2013, προσεγγίζουν τα 150.000.000 εκατ. ευρώ, ενώ στο Σώμα υπολειτουργούν υπηρεσίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Ταυτόχρονα άνοιξε ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυρόσβεσης με την καθιέρωση της ανταποδοτικότητας, μέσω της κοστολόγησης, για τις παρερχόμενες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.

Η κυβέρνηση πιο ευέλικτα θα μπορεί πλέον, να συγχωνεύει ή να καταργεί πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, άλλα να τα μετατρέπει σε εποχικά, τη στιγμή που είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και υπηρεσίες.

– Οι ελλείψεις έχουν οξυνθεί τη φετινή χρονιά και σε μόνιμο δασικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη συρρίκνωση και κατάργηση δασαρχείων, δασονομείων, δασοφυλακείων, ενώ στο όνομα της δήθεν αξιολόγησης, θα ενταθεί λόγω απολύσεων ακόμη περισσότερο το ζήτημα των ελλείψεων.

Ακόμη οι επιδιώξεις της μη υλοποίησης των δασικών χαρτών θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό και στην απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, κρατικής περιουσίας. Ταυτόχρονα μειώνεται δραστικά η αναγκαία χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

– Εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους Δήμους με συνέπεια να εντείνεται ακόμη περισσότερο η πολυδιάσπαση της οργάνωσης και του σχεδιασμού της αντιπυρικής προστασίας, με αρνητικές επιπτώσεις και στη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Μετά από τα παραπάνω που γεννούν τεράστιες ανησυχίες ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:

1. Πως θα εξασφαλίσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, για την αναγκαία υποδομή και τα απαραίτητα μέσα (εναέρια και επίγεια) για να υπάρχει αποτέλεσμα στην αντιπυρική περίοδο;
2. Πως θα εξασφαλίσει ότι το νέο δασικό νομοσχέδιο δεν θα λειτουργήσει ως εμπρηστής των δασικών οικοσυστημάτων, όπως λειτούργησαν αντίστοιχα που κατατέθηκαν κατά το παρελθόν εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.
 
Η βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου