Ο υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με ανέμους που μπορεί να πνέουν σε κάποιες περιοχές, ευνοούν την πρόκληση και την επέκταση πυρκαγιών, προειδοποιεί ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, Ιωάννης Τσιτσικάς.
«Βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου με θερμοκρασίες ασυνήθιστες για την εποχή. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, επικρατούν συνήθως Ιούλιο μήνα, γεγονός ανησυχητικό καθώς ήδη είναι χαμηλά τα επίπεδα υγρασίας της φυτοκάλυψης του εδάφους. Αντίστοιχα, τα επίπεδα ξηρασίας είναι υψηλά.
Η ξηρασία σε συνδυασμό με έντονους ανέμους που μπορεί να πνέουν, αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας για την πρόκληση των πυρκαγιών», δήλωσε ο κ. Τσιτσικάς, συνιστώντας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση πυρκαγιάς. Άλλωστε από την 1η Μαΐου έως και τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου, απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση (χρήση πυρóς) στα δάση, στις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις.
Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν κάποιες πυρκαγιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της Ρόδου τις τελευταίες ημέρες που οφείλονται ενδεχομένως σε ανθρώπινη απροσεξία. Όλα όμως τα συμβάντα αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά χάρη στην άμεση επέμβαση της ΠΥΡ και στο υψηλό επίπεδο συντονισμού με τις διευθύνσεις πολιτικής προστασίας της Περιφέρεας και του Δήμου Ρόδου και με τις εθελοντικές ομάδες.
Στο μεταξύ, τέσσερα νέα πυροσβεστικά κλιμάκια θα λειτουργήσουν την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο στα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα στη Ρόδο (Απολακκιά), στη Λέρο, στην Πάτμο και στην Κάρπαθο θα τοποθετηθούν συνολικά 60 εποχικοί πυροσβέστες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στα Δωδεκάνησα στο πλαίσιο του διαγωνισμού πρόσληψης χιλίων τριακοσίων (1300) ιδιωτών ως Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη παροδικής φύσης αναγκών σε προσωπικό στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους και βρεθούν τα κτήρια, θα τεθούν σε λειτουργία τα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια.
«Θα συσταθούν τέσσερα εποχικά κλιμάκια στην Απολακκιά, στην Κάρπαθο, στη Λέρο και στην Πάτμο. Τα κλιμάκια αυτά θα στελεχωθούν από εποχικούς πυροσβέστες και ενδεχομένως επικεφαλής να είναι κάποιος από τους μόνιμους πυροσβέστες», δήλωσε ο κ. Τσιτσικάς. Σημειώνεται ότι οι μόνιμοι πυροσβέστες ανέρχονται σε 87, αριθμός οριακός για την κάλυψη των αναγκών.
Από τον Ιούνιο αναμένεται (κατά πάσα πιθανότητα) στη Ρόδο το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Θα σταθμεύει στο αεροδρόμιο των Μαριτσών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και η παρέμβαση του έχει αποδειχθεί «σωτήρια» σε σοβαρά συμβάντα που είχαν εκδηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια. «Παροπλισμένο» μένει όμως όχημα με κλίμακα 30 μέτρων της ΠΥΡ λόγω σοβαρής βλάβης. Έχει αντικατασταθεί από καλαθοφόρο πυροσβεστικό όχημα αρθρωτού τύπου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ