Ειδήσεις

Καταδρομική επίθεση του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή για τον Κουφοντίνα – Βούτσης: Αντιδημοκρατική ενέργεια 

Καταδρομική επίθεση στη Βουλή πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο «Ρουβίκωνας» στη Βουλή, πετώντας μπογιές και καπνογόνα, εν αναμονή της απόφασης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Για μια προσαγωγή κάνει λόγο η Αστυνομία, για εμπλοκή και μία σύλληψη μιλά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που χαρακτηρίζει την επίθεση «αντιδημοκρατική και απαράδεκτη». Αίσθηση προκαλεί πάντως ότι προ ημερών η ΕΛ.ΑΣ. με εσωτερικό έγγραφο είχε ζητήσει την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο Κοινοβούλιο για την αποτροπή αιφνιδιαστικών δράσεων και παρεμβάσεων.

Όλα έγιναν γύρω στις 2 το μεσημέρι, όταν περίπου 30 άτομα ανέβηκαν από τα σκαλιά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και χωρίς να τους εμποδίσει κανείς έφτασαν στον φυλασσόμενο χώρο, δηλαδή στην επίσημη είσοδο του μεγάρου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος.

Τα άγνωστα άτομα πέταξαν μαυροκόκκινες μπογιές και δύο καπνογόνα στο προαύλιο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, έγινε μία σύλληψη. Την ίδια ώρα, η Αστυνομία κάνει λόγο επισήμως για μια προσαγωγή υπόπτου.

Βούτσης: Αντιδημοκρατική ενέργεια 

Παρών στη Βουλή την ώρα της επίθεσης ήταν και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ενέργεια.

«Είναι απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια από αυτές, που ονομάζονται ακτιβίστικες όταν στρέφονται κατά της Βουλής με δύο καπνογόνα και με δοχεία κόκκινου χρώματος», δήλωσε ο ΠτΒ και πρόσθεσε:

«Δεν υπήρξαν εξ όσων γνωρίζω τρικάκια ή συνθήματα και απομακρύνθηκαν αμέσως, έπειτα από 15 δευτερόλεπτα, από τους αστυνομικούς και τη μόνιμη φρουρά της Βουλής, αλλά και από επιπλέον ενισχύσεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο στο χώρο. Δεν θα αναφερθώ καθόλου σε επιχειρησιακά ζητήματα».

«Υπήρξε εμπλοκή και υπάρχει μία σύλληψη. Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες,  οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται – και εξελίσσονται – με διαφορετικό τρόπο. Ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα, ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν.

Εν προκειμένω, δεν έχουμε κάτι τέτοιο ώστε να μπορώ να πω σε τι αναφέρονταν όσοι έκαναν την καταδρομική επιχείρηση», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Ο «Ρουβίκωνας» πίσω από την επίθεση

Λίγη ώρα μετά την καταδρομική επίθεση, η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη με κείμενο σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Μεταξύ άλλων, ο «Ρουβίκωνας» αναφέρει πως «τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει, από το σύνολο σχεδόν του αναρχικού κινήματος και άλλων επαναστατικών δυνάμεων σειρά δράσεων και επιθετικών ενεργειών ως υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα του κομμουνιστή απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα» και προσθέτει:

«Το σημαντικότερο διακύβευμα στην υπόθεση Κουφοντίνα είναι η απάντηση της κοινωνικής βάσης ενάντια στο μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον της με αιχμή το θέμα των αδειών του απεργού πείνας. Είναι απαραίτητο να μην νικήσουν. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούν ότι κάθε τέτοια επίθεση, όποιον κι αν βάζει στο σκόπευτρό της θα έχει να πληρώσει κόστος. Τόσο το ίδιο το μαύρο μέτωπο ως τέτοιο όσο και η κάθε δύναμη που το στελεχώνει ξεχωριστά και χωρίς εξαιρέσεις.

Η νίκη του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα είναι νίκη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Απέναντι σε αυτούς τους δολοφόνους όρθωσε και συνεχίζει να ορθώνει ανάστημα ένας μαχητής. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται, καμία εμπιστοσύνη στους ελιγμούς της καταστολής. Πλήρης επαγρύπνηση, ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση της κοινωνικής βάσης και του κόσμου του αγώνα , περισσότερη δράση, περισσότερη τόλμη».

Το εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενη επίθεση στη Βουλή

Υπενθυμίζεται πως στις 13 Μαΐου, η ΕΛ.ΑΣ. με εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή εξέφραζε φόβους για ενδεχόμενη επιδρομή στο κτίριο της Βουλής, λόγω του κύματος επιθέσεων αντιεξουσιαστών για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το εν λόγω έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. είχε τίτλο «Μέτρα Προστασίας του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων» και ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Παρακαλούμε όπως, από λήψεως της παρούσας, να εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων προς πρόληψη και αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής παρέμβασης κι οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος του».

Στο έγγραφο ζητείτο «ετοιμότητα, επαγρύπνηση και αποφυγή εφησυχασμού» από τους αστυνομικούς γύρω από την Βουλή, προκειμένου να αποτραπεί μια ενέργεια που θα εκθέσει τη ΕΛ.ΑΣ. και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Μπαράζ επιθέσεων αναμονή της απόφασης για Κουφοντίνα

Συνθήματα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα έγραψαν άγνωστοι τα ξημερώματα στο εκλογικό κέντρο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιου Απόστολου Τζιτζικώστα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο μέλος της «17 Νοέμβρη», εν αναμονή της απόφασης για τη νέα άδεια.

Στο ίδιο εκλογικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, πέταξαν τρικάκια, ζητώντας να χορηγηθεί άδεια στον απεργό πείνας από τις φυλακές Βόλου όπου κρατείται.

Στο μεταξύ, με ανάρτηση τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναρχικές συλλογικότητες γνωστοποίησαν ότι την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησαν «παρέμβαση», όπως αναφέρεται, υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, στο κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζεται το Προξενείο των ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Την ανάρτηση υπογράφουν οι συλλογικότητες «Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης» και «Pueblo» και συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο φαίνεται να βγάζουν ένα πανό και να πετούν τρικάκια.

Με άλλη ανάρτηση στην ίδια ιστοσελίδα, το κείμενο της οποίας υπογράφεται από αυτοαποκαλούμενους «αναρχικούς/ες», γίνεται αναφορά σε «επίθεση στα γραφεία του ΛΑΟΣ» που βρίσκονται επί της οδού Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρεται στην ίδια ανάρτηση, η επίθεση σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη (15/5) «με μπογιές στην πρόσοψη» και «προκαλώντας φθορές στην είσοδο» των συγκεκριμένων γραφείων, «ως ένδειξη αλληλεγγύης» στο πολύ-ισοβίτη της «17 Νοέμβρη».

3/4

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου