Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

(Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ΝΕΚΡΟΥΣ της ΧΟΥΝΤΑΣ, την ΠΡΟΔΟΣΙΑ της Κύπρου)

Το αναστάσιμο φως εύχομαι, να φωτίζει τις καρδιές όλων, για πολλά – πολλά χρόνια

Εφέτος, με τις πρωτοφανείς συνθήκες που επέβαλαν το μέγα πλήθος των κρουσμάτων και των θυμάτων του covid-19, την σκοτεινιά την ‘έσπασε’ για λίγο το αναστάσιμο φως.

Οι συνθήκες αυτές δεν προσφέρονται, για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Είναι αλήθεια.

Όμως, η πραγματικότητα είναι εδώ. Και όλες οι πολιτικές ηγεσίες – και κυρίως οι κυβερνήσεις – είναι αντιμέτωπες, ήδη, με τις «βαριά πληγωμένες» κοινωνίες, που θα είναι – δικαίως – ιδιαίτερα απαιτητικές, για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και εργασιακών προβλημάτων, που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Είναι πολλοί που υποστηρίζουν, ότι η πανδημία – που αφήνει πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς – προκαλεί συντηρητικά αντανακλαστικά των κοινωνιών, στις χώρες που πλήττονται. Και ότι, διεθνώς, το πολιτικό φρόνημα των πολιτών «κινείται» προς τα Δεξιά.

Δεν γνωρίζω, αν αυτό επιβεβαιωθεί στην πράξη, σε εκλογές που θα γίνουν μετά την πανδημία. Εκείνο πάντως που θεωρείται βέβαιο, είναι πως οι κοινωνικές ανισότητες θα ενταθούν. Και στο να αμβλυνθούν αυτές οι εντονότερες ανισότητες δεν θα βοηθήσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που – κατά κανόνα – εφαρμόζουν οι Δεξιές κυβερνήσεις.

Εκείνο που θα απαιτείται την «επόμενη μέρα» είναι η εφαρμογή αναδιανεμητικών πολιτικών, ταυτόχρονα με την ανάκαμψη της οικονομίας, την αναίρεση της ύφεσης και την επάνοδο σε ανάπτυξη, με ικανοποιητικό ποσοστό αύξησης του Α.Ε.Π.

Δηλαδή, η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, με προοδευτικό πρόσημο. Και – δυστυχώς – στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν έχει στο DNA της και στο «πρόγραμμα» της, την εφαρμογή αναδιανεμητικών πολιτικών…

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, όλοι οι έλληνες πολίτες – χωρίς καμιά αμφιβολία- εκτίμησαν την τεράστια σημασία, την τεράστια αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και βρέθηκαν πολλοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές, του μνημόνευσαν – με πολύ καλά σχόλια – την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, τον Ανδρέα Παπανδρέου & τον Γ. Γενηματά, που όχι μόνο ψήφισαν το νόμο 1397 / 1983 περί Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ), αλλά ανέπτυξαν και τις υποδομές υγείας, σε τρεις βαθμίδες :

.της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ανέγερση πανεπιστημιακών νοσοκομείων

στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Θράκη και βέβαια στην Θεσαλονίκη και στην Αθήνα (το Αττικό).

.της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ανέγερση πολλών περιφερειακών νόσο- κομείων (μεταξύ των οποίων και της Ρόδου) και νομαρχιακών νοσοκομείων.

.της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ανέγερση πλήθους κέντρων υγείας, σε όλες σχεδόν τις ελληνικές επαρχίες.

Όλοι όσοι υποστηρίζουμε το Κίνημα Αλλαγής, που έχει ως κορμό & ψυχή το ΠΑΣΟΚ

είμαστε υπερήφανοι, γι’ αυτή την κεφαλαιώδη μεταρρύθμιση (του Ε.Σ.Υ) και πλήθος άλλων προοδευτικών πολιτικών, με τις οποίες σφραγίστηκε η κυβερνητική προσφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ στον ελληνικό λαό.

Και βάσιμα & τεκμηριωμένα υποστηρίζουμε, πως ‘το Κίνημα Αλλαγής είναι το κόμμα, που έχει στο DNA του και στο πολιτικό του πρόγραμμα τις πολιτικές αναδιανομής, υπέρ των ασθενέστερων και των μικρομεσαίων, ταυτόχρονα με τις αναπτυξιακές πολιτικές, που έχει – τώρα περισσότερο από ποτέ – απόλυτη ανάγκη η χώρα μας και θα πρέπει να εφαρμοστούν και μετά την πανδημία, για να αναιρεθεί η ύφεση, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

21 / 4 / 2020

Κ ο σ μ ά ς  Σ φ υ ρ ί ο υ

Υστ/φο : τώρα που συμπληρώνονται 53 χρόνια από την αποφράδα ημέρα επιβολής

στην Ελλάδα της επτάχρονης, προδοτικής δικτατορίας, οι νεκροί που άφησε

πίσω της και η συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου

μας δημιουργούν την ηθική & πατριωτική υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ !

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ