Τοπικές Ειδήσεις

Συνθήκες «ασφυξίας» επικρατούν στην αγορά της Ρόδου – Aπό το κακό στο χειρότερο τα πράγματα

Χρεωμένοι με το… καλημέρα της νέας τουριστικής περιόδου είναι οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού, αφού κουβαλούν ως «παρακαταθήκη» χρέη και υποχρεώσεις ήδη από την προηγούμενη σεζόν.
Λόγω των περιορισμένων εσόδων και της τουριστικής περιόδου 2018, η προσδοκία για την κάλυψη πολλών οικονομικών υποχρεώσεων μετατέθηκε για φέτος, με την ελπίδα να σημειωθεί ανάκαμψη στις εισπράξεις.
Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά της Ρόδου λίγο πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου, με πολλούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες, να καλούνται να λύσουν σπαζοκεφαλιές για το πώς θα τα βγάλουν πέρα κουβαλώντας ήδη χρέη στις πλάτες τους μετά από την απογοητευτική σε εισπράξεις περσινή τουριστική περίοδο.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου μιλώντας στη «δ» οι περισσότεροι επιχειρηματίες και επαγγελματίες επέλεξαν να αφήσουν υποχρεώσεις της περσινής περιόδου ακάλυπτες, με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να τις καλύψουν φέτος.
«Δεν υπάρχει σήμερα επιχείρηση η οποία δεν έχει χρέη. Στα τελευταία χρόνια, τα χρέη μετακυλίονται από την μια τουριστική περίοδο στην άλλη, με την προσδοκία να καλυφθούν. Ολοι οι επαγγελματίες του τουρισμού ξεκινούν τη σεζόν οικονομικά επιβαρυμένοι. Η φορολογία είναι πλέον δυσβάστακτη, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πάρα πολύ υψηλές, οι οικονομικές υποχρεώσεις έχουν γιγαντωθεί… Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματική και όχι μόνο, κοινότητα. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει κι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, υπάρχει ένας επιχειρηματίας, που σημαίνει πως το πρόβλημα είναι διευρυμένο… Μικροί επιχειρηματίες είμαστε όλοι στη Ρόδο, μικροί επαγγελματίες, δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας. Ολοι δυσκολεύονται πάρα πολύ και αυτό φαίνεται στην καθημερινότητα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι παραγγελίες εμπορευμάτων δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει από τους καταστηματάρχες, ενδεικτικό της οικονομικής στενότητας που επικρατεί στην τοπική αγορά: «Οι παραγγελίες είναι φειδωλές. Από τις επαφές που έχω με επιχειρήσεις που ασχολούνται με την χονδρική πώληση εμπορευμάτων, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ακόμα παραγγελίες. Όπως φαίνεται και φέτος, θα γίνουν παραγγελίες “ραφιού” την τελευταία στιγμή και αναλόγως με την κίνηση θα προχωρήσουν και οι επόμενες παραγγελίες. Αυτό το φαινόμενο, εμφανίστηκε στα τελευταία χρόνια. Μέχρι πρότινος στην πλειονότητά τους οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του τουρισμού αυτή την περίοδο, προέβαιναν σε παραγγελίες εμπορευμάτων για όλη την τουριστική σεζόν. Αυτό πλέον δεν συμβαίνει, δεν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια σε μια περίοδο μάλιστα που υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια… Το χρέος του κράτους παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το κράτος χρωστάει τόσα εκατομμύρια ευρώ, πώς θα αποπληρωθούν αυτά; Από ποια μνημόνια βγήκαμε; Από τα μνημόνια βγαίνεις όταν δεν χρωστάς, όχι όταν μετά από 10 χρόνια τρομερής ύφεσης ακόμα χρωστάς…», τόνισε ο κ. Πάππου.
Όπως προκύπτει, πολλοί επιχειρηματίες δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων τους και των οικογενειών τους ούτε και φέτος και το κοντέρ των οικονομικών υποχρεώσεων και των χρεών, ούτε φέτος προβλέπεται να μηδενίσει.
Επιχειρηματίας που διατηρεί κατάστημα στην Παλιά Πόλη, ανέφερε στη «δ» ότι παλαιότερα ήταν αυτονόητο ότι οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να βάλουν χρήματα στην άκρη, προκειμένου να καλύψουν υποχρεώσεις όχι μόνο του χειμώνα αλλά ακόμα και της επόμενης τουριστικής περιόδου. «Κάναμε τον προγραμματισμό μας με χρονοδιάγραμμα ετών ακόμα. Σήμερα με τις συνθήκες αυτές ο αγώνας μας επικεντρώνεται να καλύψουμε τα έξοδα της καθημερινότητας. Οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τα νοικοκυριά, παλεύουν για την επιβίωσή τους. Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει. Κάποτε η επαγγελματική ιδιότητα του επιχειρηματία, του επαγγελματία του τουρισμού συνεπαγόταν χρήματα. Σήμερα όποιος έχει μαγαζί είναι χρεωμένος», είπε χαρακτηριστικά.
Οι καταναλωτές αλλά και οι επαγγελματίες στα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί απανωτά πλήγματα που έχουν συρρικνώσει την οικονομική τους δύναμη από μια σειρά μέτρων όπως:
-Η αύξηση του ΦΠΑ και η απώλεια των χαμηλών συντελεστών, που επέφεραν ακαριαία αύξηση στις τιμές των προϊόντων και πολύ περισσότερο στις τιμές των υπηρεσιών
-Η αλλαγή στον τρόπο επιβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών που καλούνται να καταβάλουν εισφορές επί εσόδων τα οποία είναι ανύπαρκτα
– Η επιβολή φόρου (ΕΝΦΙΑ) σε ακίνητα που η αξία τους είναι πλέον παράλογα υψηλή, γι΄αυτό είναι απαραίτητο να επανυπολογιστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες.
-Η επιβολή φόρων σε καύσιμα, κινητή τηλεφωνία,
-Η αύξηση του φόρου εισοδήματος.

Όλα αυτά, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας, όχι μόνο μεμονωμένα στο κάθε νοικοκυριό αλλά και στο σύνολο της αγοράς της χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • mikestours11    21.03.2019 15:46

    Παππου χαιδευεις αυτια & δεν γινεται αλλιως οπως ο τσομπανος στην αγελη παιζει φλογερα
    Για οποιον εχει στοιχειωδη νου ομως γινεσαι ρομπα .
    ρεκορ περσι και χρεωστουμενα φετος πως γινεται?
    τσουβαλιαζεις την επιχειρηση σου που παει γαμι@ντας και μπραβο σου μ αυτον που πουλαει μαιμουδες στη Σωκρατους? τι ν αυτο αλληλεγγυη? μη χ$σω..
    οποιος δεν εξελισσεται κι εχει μεινει σ εποχες που πληρωνανε σαν χανοι οι ευρωπαιοι να κλεισει ,,τελος.
    εχει φρεσκα μυαλα & νιατα απο πισω αιντα!

Σχολιασμός άρθρου