Με… μέτρο και ρεφενέ έγιναν οι αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Ρόδιοι στερήθηκαν τα παραδοσιακά εδέσματα που επιτάσσει το έθιμο.
Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές και γαρίδες ήταν αυτά που προτίμησαν και φέτος οι καταναλωτές και όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία η κίνηση που σημειώθηκαν ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα.
Μικρές ποσότητες και λίγο απ’ όλα περιελάμβανε το μενού της Καθαράς Δευτέρας, με τους περισσότερους να επιλέγουν οικογενειακά και φιλικά σπίτια και το τραπέζι να γίνεται… ρεφενέ ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν εστιατόριο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας προτίμησαν τα «Πευκάκια» στο Ροδίνι, όπου ο Δήμος Ρόδου, η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου και ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ. είχαν ετοιμάσει πλούσιο γιορτινό- παραδοσιακό τραπέζι με σαρακοστιανά είδη, ευγενική προσφορά καταστηματαρχών του νησιού μας με ζωντανή μουσική.
Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στην «δ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, η κίνηση φέτος ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι αν και ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. «Η κίνηση ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι στα θαλασσινά, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι ο κόσμος ψώνισε μόνο τα παραδοσιακά προϊόντα, αυτά που έπρεπε να έχει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Στα υπόλοιπα ήδη, η κίνηση ήταν χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Όπως προκύπτει από τις επαφές που είχα με τις εταιρείες που προμηθεύουν με θαλασσινά τα καταστήματα, τα παραδοσιακά προϊόντα εξαντλήθηκαν όμως ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου την εβδομάδα που προηγήθηκε της Καθαράς Δευτέρας ήταν ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δείχνει ότι ο καταναλωτής δεν στερήθηκε τα βασικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα θαλασσινά, τον χαλβά, τη λαγάνα αλλά δεν επέλεξε να εμπλουτίσει το τραπέζι και με άλλα συνοδευτικά προϊόντα», δήλωσε ο κ. Γ. Πάππου.
Οι τιμές στα τρόφιμα για το σαρακοστιανό τραπέζι κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με πέρυσι στον κλάδο των σούπερ μάρκετ όπως επίσης και στα κατεψυγμένα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι δούλεψαν κυρίως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, διότι πάρα πολλοί επέλεξαν να γιορτάσουν τα κούλουμα σε φιλικά και οικογενειακά σπίτια, όπως εξάλλου επιτάσσει και το έθιμο.
Παρόλα αυτά κίνηση υπήρχε και στις ψαροταβέρνες, αλλά η κατανάλωση ήταν “συγκρατημένη” και οι παραγγελίες γίνονταν με μέτρο. Οι Ρόδιοι τίμησαν το σαρακοστιανό τραπέζι, αλλά τα διαθέσιμα χρήματα ήταν περιορισμένα.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό της Καθαράς Δευτέρας, ήταν το γεγονός ότι η αγοραστική κίνηση μεταφέρθηκε από τα μικρότερα καταστήματα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και οι αγορές έγιναν με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα ο οικογενειακός προγραμματισμός.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ