Ρεπορτάζ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 10.00 έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, επί της οδού Γεωργίου Παπανικολάου, γιατροί, συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι.

Η κινητοποίηση, όπως ανακοίνωσε προχθές το βράδυ σε ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς, εντάσσεται στα πλαίσια του αγώνα που γίνεται για να μην εφαρμοσθεί η πολιτική του υπουργείου Υγείας, «που βλάπτει σοβαρά τους ανθρώπους».
Το κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου σε εκπροσώπους φορέων και πολιτών για τα αρνητικά τεκταινόμενα στην Υγεία είχε θετική ανταπόκριση. 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν, όπως τόνισε ο κ. Χρήστος Μαντάς, η ενημέρωση πολιτών, ασφαλισμένων, ασθενών και συνταξιούχων «για τις αλλαγές που επέρχονται ξαφνικά και χωρίς κανένα διάλογο από τους εντολοδόχους της Task Force στο τομέα της περίθαλψης, έτσι ώστε οι χρήστες υγείας να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία».
Το παρών έδωσαν πολλοί φορείς και σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, ασθενείς καθώς και ιατροί που πήραν το λόγο και κατέθεσαν την γνώμη τους, αλλά και την σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Εισηγήσεις στη αρχή της συζήτησης κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Χρήστος Μαντάς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησσάβας, ο πρόεδρος των ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Ευάγγελος Μανδρακός, ο Γ.Γ. του ΙΣΡ κ. Γιάννης Μυροφόρου και ο συντονιστής αγώνα για την ΠΦΥ του ΙΣΡ κ. Ηλίας Τσέρκης.

Aποτυπώθηκε στη διάρκεια του διαλόγου, που αναπτύχθηκε, ο προβληματισμός, ο κόπος, η αγωνία που υπάρχει στους πολίτες, αφού ως αποδέκτες των υπηρεσιών Υγείας από τους ιατρούς είναι αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες συνέπειες.
Η συζήτηση κράτησε περίπου 2,5 ώρες και κατ’ αυτήν τέθηκαν τα θέματα του θνησιγενούς ΕΟΠΥΥ, του νέου ΠΕΔΥ του ΕΣΥ, του πλαφόν στη συνταγογράφηση και των παρακλινικών εξετάσεων, των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, των 8.500 απολύσεων και διαθεσιμοτήτων των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, των μεγάλων προβλημάτων των ΚΕΠΑ της Ρόδου με τις αναπηρικές συντάξεις, που στην Επικράτεια ξεπερνούν τις 100.000 αιτήσεις, του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, και των τηλεοπτικών καρτών υγείας, τις οποίες ο πρόεδρος του ΙΣΡ χαρακτήρισε «απάτη».

Επίσης το κοινό ενημερώθηκε για το πώς θα μπορεί αυτές τις δύσκολες ώρες να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που του παρουσιάζονται, ποια είναι τα δικαιώματά του και πώς μπορεί να μειώσει τις δαπάνες του, που ήδη έχουν αυξηθεί πολύ.

«Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας πρέπει να υπάρχουν και η πολιτική που ακολουθείται θα οδηγήσει μέσα σε λίγο καιρό και στο ξεπούλημα των δημοσίων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων στις πολυεθνικές μεγάλες εταιρείες από το εσωτερικό και εξωτερικό, με στόχο την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία, αγνοώντας τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας για την παροχή υγείας σε όλους τους πολίτες», τόνισε ο κ. Χρήστος Μαντάς.

Αρκετές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χρήστος Μαντάς χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας ως «ανθρωποκτόνα».
«Δίνουμε αγώνα που δεν έχει κομματικό χρώμα. Τα προβλήματά μας είναι κοινά με τους πολίτες. Εμείς από την αρχή επισημάναμε πως ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν θνησιγενής. Το αναφέραμε γιατί είδαμε τα προβλήματα. Γνωρίζαμε πως ο οργανισμός θα κατέληγε χωρίς χρήματα», τόνισε ο κ. Χρήστος Μαντάς.

«Τώρα όλες οι δομές έκλεισαν και οι περισσότεροι γιατροί είναι σε διαθεσιμότητα. Σε αγωνία είναι 100.000 άτομα που περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν και θα χάσουν τη σειρά τους. «Καπάκι» σε όλα αυτά ήρθε το πλαφόν σε εξετάσεις και φάρμακα. Η πολιτική αυτή οδηγεί στο κλείσιμο των ιατρείων για να μην έχουν παροχές οι ασφαλισμένοι. Ουσιαστικά πάμε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας», δήλωσε ο κ. Χρήστος Μαντάς.

Το ΕΚΡ
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΕΚΡ, για το θέμα αυτό, αναφέρονται τα ακόλουθα:
Μετά την πετυχημένη ημερίδα που διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, την Τετάρτη, 19/02/2014, με θέμα: «Τα προβλήματα της Υγείας και οι επιπτώσεις στους ασφαλισμένους από τη διάλυση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.», η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. συνεχίζει τη δράση της ενάντια στο κλείσιμό του, που οδηγεί σε διαθεσιμότητες – απολύσεις γιατρούς, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό και στην ταλαιπωρία χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. καλεί τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους να πάρουν μέρος μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21/02/2014, στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οδός Παπανικολάου (περιοχή ΚΑΖΙΝΟ), στις 10.00 πμ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου