Ειδήσεις

Ο Μπενέτος Σπύρου έδωσε ένα πρώτο «στίγμα» της πολιτικής που θα ακολουθήσει

Τους λόγους που τον ώθησαν να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου και να διεκδικήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξήγησε, σε συνέντευξη τύπου χθες, ο δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου τόνισε πως στόχος του είναι η ανατροπή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει αλλά δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των στελεχών του συνδυασμού του, που φέρει το όνομα “Νησιωτική Ανατροπή”.

«Η Αυτοδιοίκηση έχει, αδιαμφισβήτητα, κομβικό ρόλο, ως ανάχωμα προστασίας της κοινωνίας στη σημερινή κρίση. Υφίσταται, φυσικά, τις επιπτώσεις του μνημονίου και των κάθε λογής περικοπών αλλά πάσχει και από βαθιά ριζωμένες παθογένειες (πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, διαφθορά, κατασπατάληση πόρων κ.λπ.).

Η «ανατροπή», επομένως, αφορά, εκτός των άλλων, σε νοοτροπίες και κατεστημένα. Όσον αφορά στις θεσμικές αλλαγές, στην Αυτοδιοίκηση, ζητούμε ένα συνολικό ανασχεδιασμό, με στόχο τη βιώσιμη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας και την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, με ουσιαστικές αλλαγές που θα κόβουν την εξάρτηση από μεγαλοπαράγοντες της πολιτικής και από κάθε είδους προληπτικούς ελέγχους. Μπαίνουμε μπροστά σαν νησιώτες για ανατροπή αυτής της πλήρως εξαρτημένης σχέσης μεταξύ κεντρικού κράτους και περιφερειακών θεσμών και δομών του», δήλωσε ο κ. Σπύρου και πρόσθεσε πως ανατροπή δεν είναι η επιστροφή στην παλαιότερη κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης και νοσταλγία μιας φαύλης λογικής για τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε και στις φήμες που φέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου, να μην συμφωνούν με την υποψηφιότητά του.

“Εχω αναφέρει κατ’ επανάληψη πως τιμώ όλα τα κόμματα και το ΣΥΡΙΖΑ. Με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Α. Τσίπρα είχα συνάντηση για τη στήριξη της υποψηφιότητάς μου. Αυτό που απαίτησα είναι η ανεξαρτησία μου. Το κάνω αυτό γιατί πιστεύω πως πρέπει να κατοχυρώσουμε μια άλλη λειτουργία στο χώρο των περιφερειακών θεσμών και δομών για να συνεννοηθούμε», δήλωσε ο κ. Μπενέτος Σπύρου και επανέλαβε την πάγια θέση του, πως η κυρίαρχη πολιτική αντίθεση στην Ελλάδα είναι το αθηναϊκό κράτος και η ελληνική περιφέρεια. Ο κ. Σπύρου δήλωσε ακόμη πως το σχόλιο που του αποδόθηκε ήταν “εκ του πονηρού”.
Ο κ. Μπενέτος Σπύρου απάντησε και σε εκείνους που θεωρούν πως επί δεκαετίες ήταν μέρος του συστήματος, που τώρα κατηγορεί.

«Η απάντησή μου είναι η διαδρομή και η ιστορία μου. Έχω αναφερθεί στη λειτουργία των κομμάτων. Αν κάποιοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία μου θα καταλάβουν πως ήμουν πάντοτε υπέρ της ανατροπής και προσπαθούσα με τις μικρές μου δυνάμεις να δώσω ένα προσανατολισμό. Το καιρό που οι Λειψοί αναδείκνυαν το ακτοπλοϊκό πρόβλημα δεν εκδόθηκε ένα ψήφισμα συμπαράστασης από αυτούς που σήμερα με κατηγορούν», τόνισε ο κ. Μπενέτος Σπύρου που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Μάνο Κόκκινο, που είχε αναδείξει τους Λειψούς.

«Βασικός πυλώνας της δημοκρατίας είναι τα κόμματα. Στη συγκρότηση των περιφερειακών ή άλλων θεσμών αυτά κατά κάποιο τρόπο καπέλωναν τους θεσμούς της άμεσης Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την ανατροπή και να φέρουμε το καινούργιο», τόνισε ο κ. Μπενέτος Σπύρου και πρόσθεσε πως το εγχείρημα θα δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και στα νησιά μας.

«Πιστεύουμε ότι το εγχείρημα θα πετύχει και ότι μπορεί να γίνει παράδειγμα και στη λειτουργία της πατρίδας μας. Στην Ευρώπη έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία. Γιατί όχι και στην Ελλάδα που γέννησε τη δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο κ. Σπύρου.
Σε ερώτηση σχετικά με τους υποψηφίους συμβούλους του ο κ. Μπενέτος Σπύρου δήλωσε πως η όλη φιλοσοφία του εγχειρήματος «κόβει» την όποια ανακοίνωση ονομάτων.
«Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί μια γκάμα ονομάτων. Θα ανακοινωθούν και δύο από τις αιχμές του εγχειρήματος».

Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Μιχάλη Κόκκινου, ο κ. Μπενέτος Σπύρου δήλωσε:
«Και τι σημαίνει ότι έδωσα τα χέρια με το ένα ή το άλλο στέλεχος. Δεν λέγονται έτσι αυτά. Είναι θέμα αρχής. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο χρόνο που πρέπει».

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε πως θα υπάρξουν και για αυτό το θέμα ανακοινώσεις.
«Έχουμε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Κοινωνικής Συμφωνίας και του Πράττω. Δεν θα είναι όμως μόνο αυτά», δήλωσε ο κ. Σπύρου.
Καλό αγώνα ευχήθηκε στον κ. Μπενέτο Σπύρου ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μανώλης Γλυνός.

«Καλωσορίζω τον κ. Μπενέτο Σπύρου. Θέλω να ευχηθώ, το πάθος και η αγωνιστικότητα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια να μετατραπεί σε ενέργεια και δράση για την Περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Γλυνός και πρόσθεσε πως οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προτάσεις που θα κατατεθούν παρά για τα ονόματα των υποψηφίων.

«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε πάγιο αίτημα όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας για πολλές δεκαετίες. Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε από τον Καλλικράτη απέχει πολύ από τις διακηρυκτικές θέσεις για ένα θεσμό ισχυρό, κυρίαρχο πολιτικά και ανεξάρτητο από το κεντρικό κράτος. Μετά από τρία χρόνια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο, η εμπειρία είναι ότι η αυτοδιοίκηση μετατράπηκε σε ένα διαχειριστή των κεντρικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης χωρίς καμία αυτοτέλεια και χωρίς δυνατότητα πρωτοβουλιών για επίλυση των τοπικών προβλημάτων που εντείνονται.

Οι όποιες μορφές αυτοδιοίκησης «2ου βαθμού» θεσμοθετήθηκαν από την Κεντρική Διοίκηση ήταν στραγγαλισμένες και εποπτευόμενες από την κεντρική εξουσία και τις «αποκεντρωμένες» μορφές της με αποκορύφωμα τον «Καλλικράτη», δήλωσε ο κ. Μπενέτος Σπύρου και πρόσθεσε πως η νησιωτικότητα ως εφαρμοσμένη πολιτική της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου παραμένει ουτοπία. “Η μοναδική σημαντική εφαρμογή της, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ οδεύουν και αυτοί προς κατάργηση. Χρειάζονται σημαντικές αλλαγές, ρήξη με το παρελθόν και τις πρακτικές που μας έφεραν μέχρι εδώ, αλλά και ανατροπή – αποφυγή της ισοπέδωσης των πάντων μέσα στη λογική των «μνημονίων» και κυρίως την αποφυγή οριζόντιων μέτρων που δεν θα διαφοροποιούν την νησιωτική από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μνεία έκανε ο κ. Σπύρου και στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα που γνωρίζει πολύ καλά και τόνισε πως η μείωση των επιχορηγήσεων στις «άγονες», ακτοπλοϊκές γραμμές έχει οδηγήσει σε απομόνωση πολλά νησιά. “Η μετάθεση εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στις καλένδες και η διατήρηση πανάκριβων ναύλων επιτείνουν την ύφεση στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη”, δήλωσε ο κ. Μπενέτος Σπύρου.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στον τομέα της υγείας που συνεχώς επιδεινώνεται.

Στο κείμενο με τις βασικές αρχές της παρατάξεως, που δημοσιοποιήθηκε, αναφέρονται τα ακόλουθα:
Πιστεύουμε στην Αυτοδιοίκηση. Όσα επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών θα πρέπει να σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τον πλησιέστερο βαθμό διοίκησης που δεν είναι άλλος από την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και χωρίς ο νησιώτης να είναι αναγκασμένος να μετακινείται έξω από τα όρια του νησιού στο οποίο κατοικεί.

Απαιτούμε την εφαρμογή της «νησιωτικότητας», μέσα από ένα σύμπλεγμα πολιτικών που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των νησιωτών στα συνταγματικά κατοχυρωμένα αλλά και αυτονόητα δικαιώματα τους. Σχεδιάζουμε σε μια βάση οικοδόμησης κοινωνικών 365 ημερών νκαι όχι δύο ή τριών μηνών.

Διεκδικούμε την αποκέντρωση ως δικαίωμα των νησιωτών να σχεδιάζουν το μέλλον τους με στόχο την αειφορία και την αυτοδιαχείριση. Αυτό ισχύει παρά τις πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της αποκέντρωσης και την έλλειψη αποκεντρωτικής-περιφερειακής «κουλτούρας» στη χώρα μας. Η ουσιαστική Αποκέντρωση και η ενίσχυση της «Περιφερειακότητας» στη χώρα μας πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για θεσμικές αλλαγές – όπως στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.
Δεσμευόμαστε στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πολιτών που υποφέρουν από την εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου.

Επιδιώκουμε την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Περιφέρεια. Ενεργοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής – ουσιαστική λειτουργία των επιτροπών διαβούλευσης με αποφασιστικό ρόλο και ορισμό συμπαραστάτη του πολίτη σε όλες τις Περιφέρειες και σε όλους τους Δήμους.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών της Περιφέρειάς μας να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.
Εργαζόμαστε για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της Περιφέρειας με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης
Αποκρούουμε τον φασισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Υπερασπιζόμαστε την δημόσια περιουσία και αποκρούουμε τις πολιτικές ξεπουλήματος των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειάς μας πόσο μάλλον με την επικείμενη κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητος του δημοσίου. Η δημόσια περιουσία πρέπει να καταγραφεί και χρησιμοποιηθεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.
Προασπιζόμαστε τους φυσικούς πόρους και τις φυσικές περιοχές της Περιφέρειάς μας, για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής στα νησιά μας.
Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και την εφαρμογή της ανακύκλωσης.

Εργαζόμαστε για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της περιφέρειας με την ορθολογική κατανομή των κλάδων της οικονομίας και τον αναπροσανατολισμό του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Όχι στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Χρησιμοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους με τρόπο αειφορικό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το μέλλον των επόμενων γενιών.

Δεσμευόμαστε για αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των πολιτών, το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και την κατάργηση των πελατειακών σχέσεων και πρακτικών.
Στηρίζουμε την περιφερειακή σύγκλιση.
Δεσμευόμαστε στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας
Θέτουμε σαν πρωταρχικό μας στόχο το χωροταξικό σχεδιασμό στη στεριά και την θάλασσα.
Στηρίζουμε την ενεργειακή αυτονομία των νησιών με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μικρής κλίμακας.

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα των νησιωτών μας που μάχονται για την επιβίωσή τους, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει εργασιακό «μεσαίωνα».
Δεσμευόμαστε για την αναπροσαρμογή της οικονομίας με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων δράσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου