“Λευκός καπνός” για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων αναμένουν όλοι να δοθεί κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών την Παρασκευή με την κυβέρνηση να έχει θέσει διά στόματος του πρωθυπουργού ως πρώτη προτεραιότητα στο σχέδιο για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες από το βήμα της Βουλής βάζει επίλογο στις συζητήσεις για απελευθέρωση του περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό καθώς και για το άνοιγμα της εστίασης, έστω και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεκτιμήσουν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, πριν προχωρήσουν στην τελική εισήγησή τους. Οι εντυπώσεις από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων είναι θετικές, καθώς τα μέτρα τηρούνται από καταστηματάρχες και πελάτες. Ο δείκτης θετικότητας -σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία- διατηρείται μετά τις γιορτές σε επίπεδα κάτω του 2%, ενώ χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε ακριβώς στο όριο των 300, που ήταν και ο στόχος των Ειδικών για το διάστημα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Την Παρασκευή στο “τραπέζι” το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή. Φαίνεται να υπερισχύει η άποψη που ενδεικτικά έχει διατυπώσει ο ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος , σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων είναι αυτό που ενέχει το μικρότερο επιδημιολογικό ρίσκο. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο στοιχείο ότι “οι νέοι φέρουν μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τις άλλες ομάδες”.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι για εκείνον προτεραιότητα είναι το άνοιγμα Γυμνάσιων – Λυκείων.

“Έπρεπε να ανοίξει κάτι οπωσδήποτε όμως πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιοτήτων” ανέφερε. “Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία” είπε και υπογράμμισε ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία.

Όλα δείχνουν την 1η Φεβρουαρίου

Η έναρξη των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετείται πλέον στην 1η Φεβρουαρίου. “Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθετώντας τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις.

“Eάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν χειροτερεύουν θα πρέπει σε μία με δύο εβδομάδες να ανοίξουν τα σχολεία” δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά.

“Ο ιός είναι μαζί μας, δεν πρόκειται να μας αφήσει εύκολα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν χαλαρώσουμε λίγο ακόμη και στο σπίτι μας, στην εργασία μας, ο ιός είναι έτοιμος να μας προκαλέσει, να νοσήσουμε” δήλωσε και πρότεινε “ανά πάσα στιγμή να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν σηκώνει χαλάρωση αυτή τη στιγμή”.

Πώς θα δοθεί η βαθμολογία για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Η βαθμολογία του Α΄ τετραμήνου των Γυμνασίων και Λυκείων για αυτή τη σχολική χρονιά (2020-21) θα ληφθεί από τους γονείς ηλεκτρονικά με email μέσω το ΠΣ myschool, χωρίς να χρειαστεί να παρευρεθούν στα σχολεία για να πάρουν τους βαθμούς των μαθητών/τριών.

Όσον αφορά στα διαγωνίσματα, υπενθυμίζεται ότι όσα δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης είτε για τεχνικούς είτε για άλλους λόγους, μπορούν -σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας- να μεταφερθούν στο Β’ τετράμηνο.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ