ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοιχτή επικοινωνία Αβραμόπουλου με πέντε δημάρχους νησιών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σημα­ντική αλλά και απο­δο­τική χαρα­κτή­ρι­σαν οι δήμαρ­χοι των πέντε νησιών του Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου) που δέχο­νται προ­σφυ­γι­κές και μετα­να­στευ­τι­κές ροές, τη συνά­ντηση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε χθες με τον επί­τροπο Μετα­νά­στευ­σης, Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σεων και Ιθα­γέ­νειας Δημήτρη Αβρα­μό­πουλο. Μάλιστα, η «ομάδα των πέντε» έλαβε πρό­σκληση για να μεταβεί σε ένα μήνα στις Βρυ­ξέλ­λες προ­κει­μέ­νου να συνε­χι­στεί η απευ­θείας επι­κοι­νω­νία των εκπρο­σώ­πων της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης με την Επι­τροπή.

Αμέσως μετά τη συνά­ντηση, που κράτησε περισ­σό­τερο από δύο ώρες, ο επί­τρο­πος έστειλε σαφή μηνύ­ματα με πολ­λα­πλούς απο­δέ­κτες για τη δια­χεί­ριση και τα προ­βλή­ματα στο προ­σφυ­γικό. «Οι πρό­σφα­τες εξαι­ρε­τικά δυσμε­νείς και­ρι­κές συν­θή­κες ανέ­δει­ξαν κάποιες ελλεί­ψεις» τόνισε και ζήτησε από την Υπατη Αρμο­στεία του ΟΗΕ να τοπο­θε­τη­θούν άμεσα τα ειδικά προ­σαρ­μο­σμένα κατα­λύ­ματα για χει­με­ρι­νές συν­θή­κες, τα οποία έχει χρη­μα­το­δο­τή­σει η Επι­τροπή. Προ­σέ­θεσε, επίσης, ότι οι συντο­νι­στές των hotspots στα νησιά θα πρέπει να ανα­λά­βουν άμεσα τα καθή­κο­ντά τους (σ.σ. δια­δι­κα­σία που έχει καθυ­στε­ρή­σει ιδιαί­τερα από το αρμόδιο υπουρ­γείο Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής) και να συνερ­γα­στούν με τις τοπικές αρχές, ενώ δήλωσε ότι θα συζη­τη­θεί «κάθε δυνατή πρω­το­βου­λία για τη στήριξη των νησιών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων μέτρων οικο­νο­μι­κής στή­ρι­ξης».

«Η δια­χεί­ριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι μια ευρω­παϊκή και εθνική πρό­κληση και ξεπερ­νάει τις κομ­μα­τι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις. Πρέπει να συνε­χί­σει να τηρεί­ται και να επι­τα­χυν­θεί η Κοινή Δήλωση Ευρω­παϊ­κής Ενωσης – Τουρ­κίας» δήλωσε. Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμαρ­χος Σάμου Μιχάλης Αγγε­λό­που­λος χαρα­κτή­ρισε την κατά­σταση στα νησιά κρίσιμη, προ­σθέ­το­ντας ότι «πέρα από τοξι­κό­τητα, μισαλ­λο­δο­ξίες και παρορ­μή­σεις πρέπει να δρά­σουμε συλ­λο­γικά». Εξήγησε για παρά­δειγμα ότι μέσα στο hotspot του νησιού παρα­μέ­νουν 55 ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να μετα­φερ­θούν σε δομή στην ενδο­χώρα, κυρίως για λόγους που σχε­τί­ζο­νται με τη δική τους ασφά­λεια.

Απο­συμ­φό­ρηση νησιών

Οσον αφορά το θέμα της απο­συμ­φό­ρη­σης των νησιών –βασικό αίτημα των πέντε δημάρ­χων–, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, ο κ. Αβρα­μό­που­λος άφησε να εννοη­θεί ότι οι δια­δι­κα­σίες θα επι­τα­χυν­θούν σε συνερ­γα­σία με την Τουρκία. Αξίζει να σημειω­θεί ότι υψη­λό­βαθμα στελέχη του υπουρ­γείου Προ­στα­σίας του Πολίτη και εκπρό­σω­ποι της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής πραγ­μα­το­ποί­η­σαν χθες ταξίδι-αστραπή στην Αγκυρα, προ­κει­μέ­νου στο πλαίσιο της συνερ­γα­σίας με τις τουρ­κι­κές αρχές να οργα­νώ­σουν τακτικά εβδο­μα­διαία δρο­μο­λό­για με επι­στρο­φές τόσο Σύρων όσο και μετα­να­στών στην Τουρκία από τα νησιά σε εφαρ­μογή της Συμ­φω­νίας Ε.Ε.- Τουρ­κίας.

Κατά τη διάρ­κεια της συνά­ντη­σης των πέντε δημάρ­χων με τον επί­τροπο Δημήτρη Αβρα­μό­πουλο, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, ετέθη το θέμα της απευ­θείας χρη­μα­το­δό­τη­σης της πρω­το­βάθ­μιας Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης για το προ­σφυ­γικό, καθώς οι δήμοι των νησιών έχουν επω­μι­στεί μεγάλο οικο­νο­μικό βάρος. Οπως εξήγησε ο δήμαρ­χος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έχουν δια­τε­θεί κον­δύ­λια από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του δήμου για τα έξοδα λει­τουρ­γίας των hotspots και των άλλων κέντρων φιλο­ξε­νίας στα νησιά, τα οποία πρέπει να καλυ­φθούν προ­κει­μέ­νου οι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί των δήμων να μην παρου­σιά­σουν έλλειμμα. Ο κ. Γαληνός τόνισε ότι έως τώρα τα κον­δύ­λια για το μετα­να­στευ­τικό δίδο­νται στις περι­φέ­ρειες και όχι στους δήμους που βρί­σκο­νται στην πρώτη γραμμή του προ­βλή­μα­τος.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.