Σημαντική αλλά και αποδοτική χαρακτήρισαν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου) που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μάλιστα, η «ομάδα των πέντε» έλαβε πρόσκληση για να μεταβεί σε ένα μήνα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστεί η απευθείας επικοινωνία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Επιτροπή.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, ο επίτροπος έστειλε σαφή μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες για τη διαχείριση και τα προβλήματα στο προσφυγικό. «Οι πρόσφατες εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες ανέδειξαν κάποιες ελλείψεις» τόνισε και ζήτησε από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να τοποθετηθούν άμεσα τα ειδικά προσαρμοσμένα καταλύματα για χειμερινές συνθήκες, τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Επιτροπή. Προσέθεσε, επίσης, ότι οι συντονιστές των hotspots στα νησιά θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα τα καθήκοντά τους (σ.σ. διαδικασία που έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα από το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) και να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές, ενώ δήλωσε ότι θα συζητηθεί «κάθε δυνατή πρωτοβουλία για τη στήριξη των νησιών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης».

«Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι μια ευρωπαϊκή και εθνική πρόκληση και ξεπερνάει τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Πρέπει να συνεχίσει να τηρείται και να επιταχυνθεί η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας» δήλωσε. Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση στα νησιά κρίσιμη, προσθέτοντας ότι «πέρα από τοξικότητα, μισαλλοδοξίες και παρορμήσεις πρέπει να δράσουμε συλλογικά». Εξήγησε για παράδειγμα ότι μέσα στο hotspot του νησιού παραμένουν 55 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε δομή στην ενδοχώρα, κυρίως για λόγους που σχετίζονται με τη δική τους ασφάλεια.

Αποσυμφόρηση νησιών

Οσον αφορά το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών –βασικό αίτημα των πέντε δημάρχων–, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν σε συνεργασία με την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν χθες ταξίδι-αστραπή στην Αγκυρα, προκειμένου στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές να οργανώσουν τακτικά εβδομαδιαία δρομολόγια με επιστροφές τόσο Σύρων όσο και μεταναστών στην Τουρκία από τα νησιά σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πέντε δημάρχων με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη το θέμα της απευθείας χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό, καθώς οι δήμοι των νησιών έχουν επωμιστεί μεγάλο οικονομικό βάρος. Οπως εξήγησε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έχουν διατεθεί κονδύλια από τον προϋπολογισμό του δήμου για τα έξοδα λειτουργίας των hotspots και των άλλων κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, τα οποία πρέπει να καλυφθούν προκειμένου οι προϋπολογισμοί των δήμων να μην παρουσιάσουν έλλειμμα. Ο κ. Γαληνός τόνισε ότι έως τώρα τα κονδύλια για το μεταναστευτικό δίδονται στις περιφέρειες και όχι στους δήμους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ