Ειδήσεις

Καυτό διήμερο για την Ελλάδα στη Φρανκφούρτη

Σήμερα το πράσινο φως από ΕΚΤ για τον ELA. Στα 5 δισ. οι εκροές καταθέσεων, καθησυχαστικοί οι τραπεζίτες. Το σκληρό παζάρι στη Φρανκφούρτη για το QE. Σε τι ποντάρει η Αθήνα. Η πολιτική κόντρα για τις προθέσεις του Ντράγκι.

Το πράσινο φως αναμένεται να δώσει σήμερα το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο αίτημα που απέστειλε την προηγούμενη Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος και ζητούσε την έγκριση για την προσφυγή – όποτε κριθεί αναγκαίο – των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ ΕΛΛ +7,96%.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ήταν απαραίτητη, καθώς σύντομα το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί, εξ ανάγκης, να προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων προκειμένου να ενισχύσει το ήδη αδύναμο, για τα δεδομένα ενός κράτους, ταμείο.

Την ίδια στιγμή η εκροή καταθέσεων ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες προβληματίζει τις διοικήσεις των τραπεζών για το τι μέλλει γενέσθαι στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές και έως ότου η χώρα αποκτήσει κυβέρνηση.

Στο μέτωπο των καταθέσεων ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό της εκροής ανέρχεται στα 5 δισ ευρώ από το Δεκέμβριο με το σύνολο των καταθέσεων να διαμορφώνεται στα 159 δισ. ευρώ από 164 δισ. ευρώ που ήταν προ διμήνου. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι εκροές του Δεκεμβρίου δεν οφείλονται σε φόβο και πιθανή πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση φόρων και κατανάλωσης…

Το βλέμμα στον Ντράγκι

Εν τω μεταξύ κρίσιμης και ταυτόχρονα ιστορικής σημασίας θεωρείται η επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ποσοτική χαλάρωση (QE) μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Πολλοί ελπίζουν ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την ενοποίηση του χρέους της ευρωζώνης, ωστόσο μένει όλοι να ακούσουμε τις δηλώσεις Ντράγκι προκειμένου να δοθούν απαντήσεις ως προς την δομή της πράξης. Και αυτό γιατί υπό την πίεση του Βερολίνου δεν αποκλείεται το ρίσκο για κάθε κρατικό χρέος να επιμεριστεί στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, εξέλιξη που, σύμφωνα με αναλυτές, αποδυναμώνει το αντίκτυπο που μπορεί να έχει το πρόγραμμα στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς στέλνει «λάθος» σήματα.

Στην Αθήνα επικρατεί μούδιασμα καθώς η κίνηση της ΕΚΤ έρχεται στην πλέον σύνθετη πολιτικά και οικονομικά χρονική στιγμή. Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι υπό κανονικές συνθήκες και εφόσον είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και η ελληνική οικονομία βρίσκονταν σε άλλου τύπου πρόγραμμα, η ΕΚΤ όταν θα προχωρούσε στο QE θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικούς τίτλους περίπου 1 δισ ευρώ από τα 10-12 δισ ευρώ που βρίσκονται «ελεύθερα» στην αγορά (σ.σ. η συντριπτική πλειονότητα του χρέους της χώρας ανήκει στον επίσημο τομέα –κράτη, ΕΚΤ-, ενώ από τα ομόλογα στα χέρια ιδιωτών σημαντικό κομμάτι κατέχουν ασφαλιστικά Ταμεία).

Στο ερώτημα τι θα γίνει υπό τις τωρινές συνθήκες και με δεδομένο ότι η χώρα θα βρίσκεται σε μνημόνιο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου απαντούν ως εξής: «Αύριο Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι θα κάνει δηλώσεις. Πότε όμως θα γίνει η αγορά των ομολόγων; Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο;». Κανένας ακόμη δεν γνωρίζει τον χρόνο αγοράς, εξ ου και επιτείνεται η αβεβαιότητα για την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνουν. Το κεντρικό σενάριο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επαναλάβει για μία ακόμη φορά πως η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα, καθώς δεν φαίνεται να ασπάζονται τον κίνδυνο εξαίρεσης της Ελλάδας από το σχέδιο.

Για το θέμα πήρε θέση και ο Γκίκας Χαρδούβελης. Μιλώντας χθες σε συνέδριο του Economist σημείωσε ότι «αν υποθέσουμε ότι το συνολικό ύψος του QE είναι €550 δισ., τότε το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου €15,9 δισ. (σ.σ. 2,9% είναι το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ). Το ποσό αυτό, σημείωσε, δεν θα πρέπει να περιορισθεί, δηλαδή να τεθούν επιπλέον όροι όπως π.χ. η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. «Υπάρχει, βέβαια, η προειδοποίηση της ΕΚΤ για μη χρήση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης αν η χώρα πάψει να βρίσκεται υπό πρόγραμμα. Σήμερα, όμως βρίσκεται σε πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Ο κίνδυνος ωστόσο να μην περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE του Ντράγκι (όπως έγραψε το σαββατοκύριακο το Spiegel) αποτέλεσε ήδη αντικείμενο έντονης πολιτικής διαμάχης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό με τον Γιάννη Βαρουφάκη να θεωρεί το σενάριο ως πιθανό, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε χθες ότι βρίσκεται σε επαφές με ευρωπαϊκούς παράγοντες και τον Μάριο Ντράγκι δεδομένου ότι «είναι πολύ σημαντική αυτή η συνεδρίαση της ΕΚΤ».

Μη χάσουμε την ευκαιρία

Δεδομένων των εξελίξεων οι διοικήσεις των τραπεζών επισημαίνουν ότι το πρώτο απαραίτητο και αναγκαίο βήμα είναι ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης και το δεύτερο η γρήγορη συμφωνία με την τρόικα.

«Όσο εμείς θα διαπραγματευόμαστε η ΕΚΤ θα αγοράσει τα πρώτα ομόλογα κρατών, πράξη που θα οδηγήσει σε πτώση των spreads στα ομόλογα της ευρωζώνης και θα στείλει το μήνυμα της πραγματικής οικονομικής ενοποίησης. Άρα, το περιβάλλον στην ευρωζώνη θα γίνει πιο φιλικό και ελκυστικό προς τους διεθνείς επενδυτές, καθώς μπορεί το ζήτημα το χρέους της ζώνης του ευρώ θα διαφανεί ότι αντιμετωπίζεται σταδιακά με τον σωστό τρόπο», αναφέρουν στο Euro2day.gr και προσθέτουν: «Είναι άδικο μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας να χάσει η ελληνική οικονομία την αναπτυξιακή προοπτική της ευρωζώνης».

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου