Τοπικές Ειδήσεις

Συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου με τον κ. Θωμά Σωτρίλλη για θέματα Υγείας

Την Δευτέρα 19/11/2018 αντιπροσωπεία της επιτροπής μας συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη υγείας κ. Θωμά Σωτρίλλη όπου συζητήθηκαν οι τραγικές ελείψεις των υποδομών δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουν τα χωριά της Νότιας Ρόδου. Ζητήθηκε από τον κ. αντιπεριφερειάρχη να έρθει το θέμα στο περειφεριάκο συμβούλιο και να παρθεί απόφαση υπερ των αιτημάτων μας ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ και του παραδόθηκε αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματα μας. Το υπόμνημα μας επίσης παραδόθηκε  στο γραφείο του Δημάρχου κ Φώτη Χατζηδιάκου και στο γραφείο της αρμόδιας αντιδημάρχου για θέματα υγείας κ. Άννας Ζωάννου. Τέλος ενημερώνουμε πως το υπόμνημα μας έχει αποσταλεί από τις 28/09 στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ και στην 2η ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ χωρίς να έχουμε πάρει καμία απάντηση. Σας παραθέτουμε το υπόμνημα:

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟ

Η παροχή ελάχιστων και τελείως ανεπαρκών υπηρεσιών Υγείας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νότιας Ρόδου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του κάθε φορά αγροτικού γιατρού και του «αλεξιπτωτικά» απεσταλμένου και ξεθεωμένου από άλλη μονάδα δημόσιας υγείας γιατρού, η κατάσταση παραμένει τραγική.

Επίσης ενώ υπάρχει ασθενοφόρο, δεν υπάρχει μονάδα του ΕΚΑΒ για να το επανδρώσει. Έτσι δεν καλύπτονται οι εφημερίες επαρκώς με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές και να έχουν κινδυνέψει πολλές άλλες.

Η κάλυψη των αναγκών στο βασικό αγαθό για τη ζωή μας την «υγεία», που αντιμετωπίζεται από κάθε κυβέρνηση μέχρι σήμερα σαν «κόστος», για μας είναι απαίτηση.

Το περιφεριακό ιατρείο Γενναδίου καλύπτει 10 χωριά που ανήκουν στον πρώην Δήμο της Νότιας Ρόδου. Η μέση απόσταση των οικισμών μας από το νοσοκομείο της πόλης της Ρόδου είναι περίπου 80 χιλιόμετρα. Στην περιοχή διαμένουν τον χειμώνα περί τους 5000 ενώ τους  επτά μήνες της τουριστικής σεζον ο πλυθησμός ξεπερνάει τις 15000. Αν όπως τονίζουν οι ειδικοί το επείγον περιστατικό κρίνεται στα πρώτα 10 λεπτά, τότε κατανοούμε όλοι πως αν δεν στελεχωθούν άμεσα οι δομές δημόσιας υγείας  θα συνεχίσουμε να χάνουμε συντοπίτες μας για απλούς λόγους (όπως π.χ. ένα αλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας ή ένα έμφραγμα) για τους οποίους το 2018 είναι απαράδεκτο να χάνονται ζωές.

Δεν μπορεί σήμερα τον 21ο αιώνα με τόσες δυνατότητες σε επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα μας και αναγκάζεται να μεταναστεύει, με τόσες δυνατότητες που διαθέτει η επιστήμη και η τεχνολογία για να καλύπτεται πλήρως τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας και στο νησί μας, να μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση με όσους κινδύνους για τη ζωή μας επιφυλάσσει αυτή η λογική.

Για τους παραπάνω λόγους διεκδικούμε άμεσα από την κυβέρνηση για το περιφερειακό ιατρείο Γενναδίου :

  • Να προσληφθούν διασώστες του ΕΚΑΒ και να συγκροτηθεί μονάδα του ΕΚΑΒ  με δυνατότητα 24ωρης κάλυψης όλο τον χρόνο.
  • Να προσληφθεί νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Να προσληφθούν μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί. Οι αγροτικοί γιατροί να είναι βοηθητικοί.
  • Να εφαρμοσθεί το ΦΕΚ για το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Γενναδίου, όπου προβλέπει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Να αναβαθμιστεί το Π. Ι. Γενναδίου σε Κέντρο Υγείας, αφού σύμφωνα με τους γιατρούς που έχουν εργαστεί εκεί, τους περισσότερους μήνες τον χρόνο δέχεται τόσα περιστατικά όσο ένα κέντρο υγείας.

Τέλος σημειώνουμε πως δεν θεωρούμε λύση την κάλυψη των κενών με αποσπάσεις γιατρών η νοσηλευτών από το νοσοκομείο ή από άλλα κέντρα υγείας του νησιού καθώς γνωρίζουμε ότι και εκεί οι ελλείψεις είναι τεράστιες, αλλά διεκδικούμε από την κυβέρνηση νέες προσλήψεις εδώ και τώρα. Η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους.

 

Η γραμματεία της επιτροπής αγώνα

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου