Ειδήσεις

ΕΟΠΥΥ: Σαρωτικές αλλαγές σε γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά – Σαφάρι ελέγχων για «μαϊμού» εξετάσεις

Τι αλλάζει για ασθενείς και παρόχους στον ΕΟΠΥΥ – Σαφάρι ελέγχων στα διαγνωστικά καθώς διαπιστώθηκε σε ορισμένα κέντρα, αύξηση 130% την περίοδο της καραντίνας
Σαρωτικές αλλαγές σε αποζημιώσεις, συμβάσεις, γιατρούς αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις σκοπεύει να κάνει ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο εξορθολογισμού των δαπανών αλλά και του καλύτερου ελέγχου του ΕΟΠΥΥ ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι.

Ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ξεκινήσει ήδη να οργανώνει τις αλλαγές που θα προωθήσει στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να εφαρμοσθούν άμεσα.

Βασικός στόχος είναι να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία που διακατέχει τον ΕΟΠΥΥ ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί πραγματικά ως ο μεγαλύτερος αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, για να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στους ασφαλισμένους με ποιοτικά κριτήρια.

Ήδη όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr ειδική ομάδα στον Οργανισμό έχει ξεκινήσει να μελετά τις αλλαγές οι οποίες θα σχετίζονται με τις αποζημιώσεις των ιδιωτών παρόχων, τους γιατρούς, τις κλινικές, αλλά και τις παροχές στους πολίτες.

Κλιμακωτή αποζημίωση στις διαγνωστικές εξετάσεις
Το πρώτο βήμα που θα εφαρμοσθεί θα αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις που σήμερα καλύπτονται για τους περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους μέσω ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Ειδικότερα άμεσα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος αποπληρωμής των παρόχων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων δηλαδή, αφού θα πληρώνονται με βάση ποιοτικά κριτήρια και όχι γενικά με τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούν.

Ειδικότερα θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των αποζημιώσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σύμφωνα με τα μηχανήματα που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση των ιδιωτών θα γίνεται πλέον κλιμακωτά και ανάλογα με το πόσο καινούριο και σύγχρονο μηχάνημα διαθέτουν για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ θα μειώνεται ανάλογα τα ποιοτικά κριτήρια που θα τεθούν, αφού όσο πιο παλιό είναι ένα διαγνωστικό σύστημα τόσο λιγότερο θα αποπληρώνεται η εξέταση.

Σαφάρι ελέγχων για «μαϊμού» εξετάσεις
Ταυτόχρονα αναμένεται να ξεκινήσει έλεγχος σε όλους τους συμβεβλημένους παρόχους που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό ότι διαγνωστικές εξετάσεις που συνταγογραφούνται, δεν εκτελούνται ποτέ αλλά αντίθετα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαπίστωσε ότι ειδικά την περίοδο της πρώτης σκληρής καραντίνας, υπήρχαν διαγνωστικά κέντρα που παρουσίασαν αύξηση στη κίνηση των ασθενών 120% – 130% τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας και οι περισσότερες μονάδες υγείας εμφάνισαν κατακόρυφη μείωση ακόμη και 40%.

Παράλληλα επιχειρείται να οργανωθεί real time έλεγχος των εξετάσεων που σήμερα διενεργούνται ώστε να διαπιστώνεται εάν πράγματι έχουν γίνει ή οι χρεώσεις είναι πλασματικές.

Οι γιατροί
Ταυτόχρονα αναμένεται σύντομα να γίνουν νέες συμβάσεις με διαφορετικούς όρους για τους ιδιώτες γιατρούς που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που είναι διαθέσιμοι για τους ασφαλισμένους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έχουν περάσει από χίλια κύματα, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν κανέναν συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ και οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν ιδιώτες από την τσέπη τους.

Οι κλινικές
Ποιοτικά κριτήρια επιχειρείται να εφαρμοσθούν και στις ιδιωτικές κλινικές που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και καλύπτουν νοσηλείες ασφαλισμένων. Ωστόσο προς ώρας δεν έχουν καθορισθεί ακόμη τα κριτήρια αυτά, παρότι θα είναι επίσης ποιοτικά, καθώς θεωρείται δύσκολο εγχείρημα αφού οι κλινικές παρέχουν σύνθετες υπηρεσίες και όχι απλώς εξετάσεις.

Όμως αναμένεται να αξιοποιηθούν εργαλεία ελέγχου στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που δίνουν προέγκριση στους ασφαλισμένους τους πριν ξεκινήσει η νοσηλεία τους.

Πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου