Ειδήσεις

Τα σενάρια των συγκυβερνήσεων

Ακόμα και την ίδια κυβέρνηση, δηλαδή το σχήμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί να δώσουν οι σημερινές εκλογές, με βάση τα exit poll.

Το πιθανότερο ωστόσο φαίνεται να είναι εκείνο το ενδεχόμενο που απαιτεί τουλάχιστον τρεις κυβερνητικούς, για να βρεθεί ένα σχήμα να αναλάβει από τις επόμενες ημέρες τα ηνία της χώρας!

Συγκεκριμένα:

Εάν επιβεβαιωθούν οι ανώτερες τιμές που δίνει το exit poll σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δηλαδή το 35% και το 4% αντίστοιχα, τότε οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος μπορεί να έχουν 153 βουλευτές στη νέα Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη ότι δεν θα υπερβεί το κατώφλι του 3% η Λαϊκή Ενότητα.

Εάν υπολογίσει κανείς τη μέση τιμή των ποσοστών που δίνει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το exit poll, ή πολύ περισσότερο τα κόμματα αυτά κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 34% και το 3,5% αντίστοιχα, τότε δεν επαρκούν οι δυνάμεις τους για να αποκτήσουν πλειοψηφία στη νέα Βουλή, όπερ σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουν και τρίτο εταίρο.

Μία πρώτη εκδοχή σε αυτή την περίπτωση είναι να απευθυνθούν στο ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε προεκλογικά ότι έχει πρόθεση ο Αλέξης Τσίπρας. Με το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσουν τις 160 έδρες αθροιστικά, άρα μιλάμε για σχετικά ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όμως, το ΠΑΣΟΚ (όπως και το Ποτάμι) ζητά να συγκροτηθεί μεγάλος συνασπισμός, δηλαδή και με τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι δύσκολο η Φώφη Γεννηματά να επιμείνει σε αυτή τη θέση, εάν ο κ. Τσίπρας αρνηθεί συνεργασία με τη ΝΔ και πολύ περισσότερο εάν την άρνηση αυτή την διατυπώσει και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Τότε, ή το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αλλάξει θέση και να συνεργαστεί με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ -πιθανόν να ζητήσει να μπει στην κυβέρνηση και το Ποτάμι, κάτι που όμως και πάλι θα βρει διαφωνία από την Κουμουνδούρου -ή θα επιλέξει να μείνει εκτός.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή άλλο «συστημικό» κόμμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, για να υπάρξει κυβερνητική λύση.

Δεν είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα σενάριο που θα εξεταστεί σοβαρά, αλλά δεν παύει να είναι μία περίπτωση που, εξ αντικειμένου, θα προκύψει εάν όλοι οι άλλοι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο και στο σχήμα που επιθυμεί η Κουμουνδούρου.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου