Για δεύτερη φορά τα καταφέρνει ο Τσίπρας.Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις Τι λένε τα πρώτα σχόλια των αναλυτών.

«Τα κατάφερε και πάλι ο Τσίπρας» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel αναφερόμενο στην επιστροφή του τέως πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου. «Για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο κερδίζει τις εκλογές και έχει συγκεκριμένα σχέδια για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού». Σύμφωνα με δικές του πηγές ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί καταρχήν και πάλι με τους ΑΝΕΛ, αλλά δεν αποκλείεται στη συνέχεια να ζητήσει τη συνεργασία κι άλλων κομμάτων, όπως του ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ. «Με το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι οι συνομιλίες επ΄ αυτού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αντίθετα το ΠΟΤΑΜΙ φαίνεται να απορρίπτει συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο να συμμετέχουν οι ΑΝΕΛ», γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος. Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να απευθύνει πρόσκληση και στους κεντρώους.
Το σχόλιο της Neue Osnabrucker Zeitung: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ευχέρεια κινήσεων. Η αποστολή της είναι να υλοποιήσει τα όσα συμφώνησαν οι προκάτοχοί της με τους δανειστές, αν χρειαστεί ακόμη και κατά της βούλησης του λαού. Η αδυναμία αυτή εκδηλώνεται και μόνον από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση, μπορεί να καθυστερήσει και η εκταμίευση των τόσο αναγκαίων δόσεων».
Θα καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος αναμένεται να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον δυο εβδομάδες λόγω των πρόωρων εκλογών. «Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα κατατεθεί πιθανότατα στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, είπαν προς την εφημερίδα υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Η αξιολόγηση των διεθνών πιστωτών ενδέχεται να καθυστερήσει για δυο εβδομάδες. Σε περίπτωση που πάρει χρόνο και ο σχηματισμός κυβέρνησης, μπορεί να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, από την αξιολόγηση εξαρτάται η εκταμίευση των επόμενων δόσεων. «Προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις. Οι λεπτομέρειες των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Εξαιτίας του προεκλογικού αγώνα όμως επαφές έγιναν τελευταία μόνον σε τεχνικό επίπεδο».

Πηγή dw.de.com

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ