Ειδήσεις

ΟΟΣΑ προς Ε.Ε.: “Εισάγετε” μετανάστες γιατί… χανόσαστε

Κατά 2,2% μικρότερο θα είναι το εργατικό δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020. Και θα ήταν κατά 3,5% μικρότερο αν δεν ερχόταν κανένας μετανάστης στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ και της Ένωσης.

Όχι μόνο η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων και παλιότερων γενεών στην αγορά εργασίας, αλλά και η κινητικότητα των Ευρωπαίων εργαζομένων στο εσωτερικό της ΕΕ (σ.σ. κυρίως από το Νότο και την Ανατολή της Ευρώπης προς το Βορρά) και η προσέλκυση μη-Ευρωπαίων μεταναστών παίζει πλέον ρόλο – κλειδί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα κοινής έκθεσης που εξέδωσαν η Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στις 18 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ο πληθυσμός που βρίσκεται σε ηλικία στην οποία μπορεί να εργασθεί (15 – 64 ετών) αναμένεται να μειωθεί κατά 7,5 εκατομμύρια (-2,2%) από το 2013 έως το 2020, την ίδια στιγμή που στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ θα αυξηθεί κατά το ίδιο ποσοστό το εργατικό δυναμικό.

Αν, μάλιστα, υπήρχε μηδενική μετανάστευση για τα επόμενα επτά χρόνια, τότε το εργατικό δυναμικό στην Ε.Ε. των 28 χωρών θα μειωνόταν κατά… 11,7 εκατομμύρια ανθρώπους ή κατά 3,5%.

Ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ εκτιμούν πως οι συνέπειες δεν είναι μόνο δημογραφικές.

Επειδή η αγορά εργασίας είναι δυναμική και τα επαγγέλματα αλλάζουν, οι ελλείψεις δεξιοτήτων θα γίνει ένα κρίσιμο ζήτημα στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την European Company Survey του 2013 του Eurofound, παρά τη χαλαρότητα της αγοράς εργασίας, το 40% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν δυσκολίες να βρουν εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, οι ανάγκες για εργαζομένους την επόμενη δεκαετία θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, κυρίως εκείνα που απαιτούν υψηλές δεξιότητες.

Προς αποφυγή αυτής της κατάστασης, η κοινή έκθεση της ΕΕ και του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει τρεις πολιτικές:

1. Την προώθηση της εργασιακής κινητικότητας στο εσωτερικό της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της καλύτερης δυνατής κατανομής των δεξιοτήτων.

2. Την καλύτερη ενσωμάτωση των μη – Ευρωπαίων μεταναστών προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξυπνότερη χρήση των δεξιοτήτων τους.

3. Η προσέλκυση των ειδικευμένων μεταναστών που χρειάζονται στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Γιατί ΕΕ και ΟΟΣΑ προτείνουν τα παραπάνω;

Η συνεισφορά των εργαζομένων που κινούνται στο εσωτερικό της Ε.Ε. απασχολούνται περισσότερο (σ.σ. το 68% αυτών δουλεύει) σε σχέση με εκείνους που παραμένουν στη χώρα από την οποία έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα τους (64,5%).

Το 2013, το ποσοστό απασχόλησης των μη – Ευρωπαίων εργαζομένων που ζουν στην ΕΕ ήταν κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων (52,6% έναντι 64,5%).

Γι΄ αυτό τονίζονται τρία μέτρα τα οποία μπορούν ληφθούν:

– Να γίνει πιο εύκολη η αναγνώριση των προσόντων των ξένων εργαζομένων.

– Να βεβαιωθεί το αν οι μετανάστες έχουν πρόσβαση στα πιο εξειδικευμένα προγράμματα εργασίας

– Να παρασχεθεί βοήθεια στην εκμάθηση της γλώσσας της χώρας στην οποία εργάζονται οι μετανάστες.

Η προσέλκυση μη-Ευρωπαίων μεταναστών στην ΕΕ απαιτεί την διευκόλυνση των νομικών διαδικασιών σε κάθε χώρα που υποδέχεται μετανάστες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου