ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται επικράτηση της μετάλλαξης “Κένταυρος”: Οι τρεις λόγοι που ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κρούσματα
Μέγεθος γραμμάτων

Η έλευ­ση της υπο­πα­ραλ­λα­γής Κέ­νταυ­ρος του κο­ρο­νοϊ­ού και στη χώρα μας θε­ω­ρεί­ται πλέον από τους ει­δι­κούς θέμα χρό­νου. Κα­θο­ρι­στι­κός μήνας για την εμ­φά­νι­σής της ανα­μέ­νε­ται πως θα είναι ο Σε­πτέμ­βριος.

Το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων και η επι­στρο­φή των πα­ρα­θε­ρι­στών προ­βλέ­πε­ται να οδη­γή­σουν σε άνοδο των κρου­σμά­των. Πα­ράλ­λη­λα, η ανο­σία από τον εμ­βο­λια­σμό τεί­νει να εξα­σθε­νή­σει, γε­γο­νός που δρα επι­βα­ρυ­ντι­κά στη δια­σπο­ρά. Έτσι θε­ω­ρεί­ται πως η Κέ­νταυ­ρος, η δια­φο­ρε­τι­κά η υπο­πα­ραλ­λα­γή BA.2.75, θα επι­κρα­τή­σει πολύ σύ­ντο­μα ένα­ντι των άλλων (Όμι­κρον 4 και 5), ακόμη και μέχρι τα τέλη του επό­με­νου μήνα ή στις αρχές του Οκτω­βρί­ου.

Ση­μειώ­νε­ται πως η υπο­πα­ραλ­λα­γή BA.2.75 ή Κέ­νταυ­ρος έχει ανι­χνευ­θεί σε πε­ρισ­σό­τε­ρες από 20 χώρες πα­γκο­σμί­ως και αυ­ξά­νε­ται γρή­γο­ρα. Γερ­μα­νία, Ιτα­λία και Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο είναι με­ρι­κές από αυτές, από όπου προ­έρ­χε­ται με­γά­λο μέρος των του­ρι­στών που επι­σκέ­πτο­νται τη χώρα μας.

Κό­πω­ση, πυ­ρε­τός, βήχας, πο­νο­κέ­φα­λος και κα­ταρ­ροή, όπως λένε οι ει­δι­κοί, είναι τα πρώτα βα­σι­κά συμ­πτώ­μα­τα.

Το αρ­νη­τι­κό σε­νά­ριο δεί­χνει νέα έκρη­ξη κρου­σμά­των

Ο κα­θη­γη­τής Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής Μη­χα­νι­κής ΑΠΘ, Δη­μο­σθέ­νης Σα­ρη­γιάν­νης μι­λώ­ντας στην ΕΡΤ χα­ρα­κτή­ρι­σε πιο ανη­συ­χη­τι­κή την “Κέ­νταυ­ρος” σε σχέση με τις Όμι­κρον 4 και Όμι­κρον 5. “Το 50% των κρου­σμά­των θα οφεί­λο­νται σε αυτή”, ανέ­φε­ρε ο κ. Σα­ρη­γιάν­νης επι­ση­μαί­νο­ντας ότι τώρα ο πολύ ζε­στός και­ρός του ελ­λη­νι­κού κα­λο­και­ριού λει­τουρ­γεί ανα­σταλ­τι­κά στην εξά­πλω­ση του κο­ρο­νοϊ­ού.

“Πε­ρι­μέ­νου­με να δούμε ένα μει­κτό φαι­νό­με­νο: μια ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση σε δια­σπο­ρά που θα φθά­νει τα 30.000 κρού­σμα­τα με­σο­σταθ­μι­κά με ταυ­τό­χρο­νη ελεγ­χό­με­νη αύ­ξη­ση στους σκλη­ρούς δεί­κτες της παν­δη­μί­ας”, τό­νι­σε, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος στην επί­πτω­ση που θα έχει αυτό στη μαύρη λίστα των θυ­μά­των της παν­δη­μί­ας στη χώρα μας, υπο­στή­ρι­ξε ότι οι νε­κροί θα πλη­σιά­ζουν τους 50 με 60 ημε­ρη­σί­ως, όπως συ­νέ­βη και σε αυτό στά­διο της κο­ρύ­φω­σης, εκτι­μώ­ντας πως η δυ­σμε­νής αυτή πρό­βλε­ψη μπο­ρεί να συμ­βεί τέλος Νο­εμ­βρί­ου.

Πολύ πιο με­τα­δο­τι­κή

Από τα δε­δο­μέ­να στην Ινδία, όπου και εμ­φα­νί­στη­κε πρώτα στις αρχές του Μαΐου, δεν φαί­νε­ται ακόμη η Κέ­νταυ­ρος να αυ­ξά­νει τα πο­σο­στά νο­ση­λεί­ας ή θα­νά­των, όμως είναι 18,5% πιο με­τα­δο­τι­κή από τη με­τάλ­λα­ξη Όμι­κρον 4-5. Οι ει­δι­κοί λένε όμως πως αν και η BA.2.75 δεν έχει εξα­πλω­θεί ευ­ρέ­ως ως τώρα, θα μπο­ρού­σε να το κάνει στη συ­νέ­χεια.

Ακόμη δε κι αν τα πο­σο­στά νο­ση­λεί­ας και θα­νά­των πα­ρα­μεί­νουν χα­μη­λά σε ένα κύμα που προ­κα­λεί­ται από την πα­ραλ­λα­γή Κέ­νταυ­ρος, η υψηλή συ­χνό­τη­τα νέων κυ­μά­των μό­λυν­σης θα μπο­ρού­σε να ση­μαί­νει πε­ρισ­σό­τε­ρο κόσμο με long COVID-19 (δη­λα­δή εμ­μέ­νο­ντα συμ­πτώ­μα­τα μετά τους 3 μήνες από τη διά­γνω­ση).

Στην εκτί­μη­ση ότι η με­τάλ­λα­ξη Κέ­νταυ­ρος δεί­χνει “δυ­να­μι­κή” και “μπο­ρεί να είναι το επό­με­νο στέ­λε­χος που θα μας προ­βλη­μα­τί­σει” προ­χώ­ρη­σε την ίδια ώρα ο κα­θη­γη­τής Πνευ­μο­νο­λο­γί­ας Νίκος Τζα­νά­κης. Σχε­τι­κά με το επι­δη­μιο­λο­γι­κό “απο­τύ­πω­μα” που άφη­σαν οι εορ­τα­σμοί για τον Δε­κα­πε­νταύ­γου­στο ση­μεί­ω­σε στον ΣΚΑΙ ότι σε πε­ρί­που μία ή δύο εβδο­μά­δες θα φανεί εάν θα υπάρ­ξει άνο­δος στις νέες δια­γνώ­σεις.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.