Ειδήσεις

Τουρισμός και ναυτιλία μείωσαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Στο 1,1 δισ. υποχώρησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους απο 2,4 δισ. που ήταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η βελτίωση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καλή πορεία του τουρισμού και του ναυτιλιακού εισοδήματος, στη μείωση των πληρωμών για τόκους, καθώς και στην αύξηση των εισροών απο την Ε.Ε. Επίσης, οι εξαγωγές κινήθηκα ανοδικά αλλά εντόνως ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διευρυνθεί.

Ειδικότερα:

– Το εμπορικό έλλειμμα έφτασε 9 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2013. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 400 εκ. ευρώ αλλά οι εισαγωγές κατά περίπου 1,2 δισ.

– Τα έσοδα απο τον τουρισμό έφτασαν στα 3,9 δισ. ευρώ φέτος απο 3,4 δισ. ευρώ πέρισυ.

– Το ναυτιλιακό εισόδημα ανήλθε στα 6,2 δισ. απο 5,8 δισ. πέρισυ.

– Οι πληρωμές για τόκους μειώθηκαν στα 2,9 δισ. απο 3,2 δισ πέρισυ.

– Οι εισροές απο την Ε.Ε. αυξήθηκαν στα 3,5 δισ. απο 3,1 δισ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μόνο τον Ιούνιο του 2014 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν πλεονασματικό και διευρύνθηκε στο 1,3 δισ. απο 897 εκ. ευρώ πέρισυ τον Ιούνιο.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου