Εξαιρετικά απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Νεκτάριου Σαντορινιού εξαιτίας της υποβολής στην Βουλή δικογραφίας που αφορά στην οικολογική καταστροφή, που προκάλεσε στο Σαρωνικό το «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση κατά παντός υπευθύνου από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση – WWF Ελλάς για τη ρύπανση.
Αναλυτικότερα στη μήνυση της WWF αναφέρονται τα εξής: «Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 και η μεγάλης έκτασης θαλάσσια ρύπανση ξεπερνούν κάθε λογική, δεδομένου ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, πλήττοντας το θαλάσσιο και παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας.
Τα αίτια αυτής της παράλογης τραγωδίας, η οποία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα και με αυστηρότητα οι ευθύνες στους υπαιτίους.
Η μήνυση βασίζεται στις οδηγίες 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».
Ομοια μηνυτήρια αναφορά έχουν υποβάλει οι πρώην δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου κ.κ. Γιώργος Παπανικολάου και Ανδρέας Κονδύλης.
Οπως ανέφεραν «το μέγεθος της ζημιάς είναι ανυπολόγιστο δεδομένου ότι οι παραλίες από τη Σαλαμίνα και την Πειραϊκή έως τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν γίνει κατάμαυρες, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί ανεπανόρθωτα η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα (καταστήματα, ξενοδοχεία, αλιείς) και να έχουν αποκλειστεί από τις παραλίες οι λουόμενοι και οι επισκέπτες».
Οι δύο δήμαρχοι κάνουν λόγο και για «σημαντικό πλήγμα στις δραστηριότητες των παράκτιων αλιέων της πόλης, οι οποίοι πρέπει να αναζητήσουν προσωρινά άλλες περιοχές για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους».

Θυμίζουμε ότι στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής, 10.09.2017, βυθίστηκε, ενώ ήταν αγκυροβολημένο, νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, στον Σαρωνικό Κόλπο, το δεξαμενόπλοιο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ», κατασκευής έτους 1972. Κατά το χρόνο της βύθισης το δεξαμενόπλοιο ήταν φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα πετρελαίου, το οποίο αμέσως μετά τη βύθιση απελευθερώθηκε στη θάλασσα.
Από την πρώτη στιγμή παρατηρήθηκε η εμφάνιση πετρελαιοκηλίδων στο σημείο όπου βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ζήτησε άμεσα από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου να γνωστοποιήσει την ποσότητα καυσίμων που μετέφερε στις δεξαμενές του και να αναθέσει σε εταιρεία αντιρρύπανσης τη διαχείριση του συμβάντος. Παράλληλα, πλωτό σκάφος του λιμενικού που βρέθηκε στην περιοχή πόντισε γύρω από το σημείο του ναυαγίου για προληπτικούς λόγους φράγμα αντιρρύπανσης.
Δυστυχώς, όμως, η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα δεν κατέστη εφικτό να περιοριστεί τοπικά στην περιοχή του ναυαγίου, αλλά αντίθετα είχε εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, έχοντας φτάσει μέχρι τις παραλίες της Γλυφάδας. Ειδικότερα, τα πετρελαιοειδή που διέρρευσαν τα ξημερώματα της Κυριακής, 10.09.2017, στην ευρύτερη περιοχή της Σαλαμίνας εξαπλώθηκαν εκτός του θαλάσσιου χώρου της Σαλαμίνας. Το απόγευμα της Τρίτης, 12.09.2017, η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης, 13.09.2017, πετρελαιοκηλίδα εμφανίστηκε στον Άγιο Κοσμά.
Ο κ. Σαντορινιός είχε τονίσει ότι “δεν υπήρξε ολιγωρία”, ενώ στο ερώτημα για το εάν υπάρχουν ευθύνες στον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο ίδιος τόνισε: “Ήμασταν μαζί. Εάν υπάρχουν λάθη τα έχουμε κάνει και οι δύο, ξεκάθαρα”.
Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα, και πρόσθεσε πως στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας για το θέμα της πετρελαιοκηλίδας από το Αγία Ζώνη ΙΙ, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του και επισήμανε ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική.
Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής έριξε την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα στα θαλάσσια ρεύματα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ