Υπερσύγχρονος εξοπλισμός παραδόθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της ΥΕΒ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις εθελοντικές ομάδες της Ρόδου μας που θα τις διευκολύνει στο σημαντικό έργο που επιτελούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η παράδοση του υλικού έγινε από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο ο οποίος είχε δίπλα του τους αντιπεριφερειάρχες Γιάννη Φλεβάρη και Θωμά Σωτρίλλη, τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Χρήστο Ευστρατίου, Χαρούλα Γιασιράνη και Νίκο Καραμαρίτη και βέβαια τους αρχηγούς και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων.
«Η κοινωνία χρωστά πάρα πολλά στις εθελοντικές ομάδες. Όποτε υπάρχει ανάγκη, είστε εκεί. Κάνετε τη δουλειά σας σωστά. Το κάνετε επειδή το αγαπάτε, διαθέτετε χρόνο από τις δουλειές, τις οικογένειές σας… για να προσφέρετε στην κοινωνία. Είναι λοιπόν το ελάχιστο αυτό που μπορούμε να κάνουμε για εσάς», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.
Δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τη νέα Κυβέρνηση για την αναμόρφωση του τομέα πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι (στις πρώτες επαφές τέθηκε ένα γενικό πλαίσιο). «Πρέπει να κάνουμε μία δομή που να είναι αποτελεσματική και να είναι ξεκάθαρο τι κάνει ο καθένας. Οι 13 περιφερειάρχες ζητήσαμε να έχει ένα διακριτό ρόλο αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που συνθέτετε εσείς. Να μας λυθούν τα χέρια γραφειοκρατικά και διαδικαστικά για να είμαστε αποτελεσματικά δίπλα σας.
Εμάς μας λείπουν οι γνώσεις σας, μας λείπει το απαιτούμενο προσωπικό, μας λείπει η αγάπη και το μεράκι σας με το οποίο κάνετε όλα όσα κάνετε. Σε ανταπόδοση της προσφοράς σας, η προσφορά του απαιτούμενου εξοπλισμού έτσι ώστε να κάνετε με μεγαλύτερη άνεση τη δουλειά σας, είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Στο μέλλον, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, την ώρα που το έχουμε ανάγκη. Η ευχή όλων είναι να είναι αχρείαστος όλος αυτός ο εξοπλισμός, όμως πάντα υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει υλικά όπως πομποδέκτες, μπαταριοθήκες πομποδεκτών, κεραίες, τροφοδοτικά ρεύματος, ομοαξονικά καλώδια μεταφοράς σήματος, γέφυρες στασίμων κλπ και παραδόθηκε στις εξής εθελοντικές ομάδες της Δωδεκανήσου:
• Δωδεκανησιακό Σύλλογο Οχημάτων εκτός Δρόμου 4Χ4
• Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου
• Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) Β. Δωδεκανήσου
• Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αστυπάλαιας
• Σύλλογο Ραδιοσυχνότητας Πολιτών Δωδεκανήσου (CBR)
• Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό / Περιφερειακό Τμήμα Ρόδου Σαμαρειτών & Διασωστών
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι η ΠΝΑι έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοπλίσει τις εθελοντικές ομάδες με οχήματα. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει όμως κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει τη λύση, αφού δεν θα επιβαρυνόταν ο δημόσιος προϋπολογισμός. «Οι προϋπολογισμοί μας είναι ήδη εγκεκριμένοι. Εμείς βάζουμε τα χρήματα, δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουμε ένα εύρος προϋπολογισμού μέσα στο οποίο νομίμως εργαζόμαστε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να ενισχύσουμε το ρόλο σας», είπε ο περιφερειάρχης αναφερόμενος και στις μεγάλες και μικρές κρίσεις που έζησαν τα νησιά μας στην τελευταία πενταετία (προσφυγικό, σεισμός στην Κω, πλημμύρα στη Σύμη, πυρκαγιές).
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την τοπική κοινωνία. Όπως είπε, η δομή στην οποία μπήκε τάξη τα τελευταία χρόνια, με τους λίγους και εκλεκτούς εργαζόμενους με τους οποίους λειτουργούσε, έκανε σοβαρές παρεμβάσεις. Δυστυχώς, ο τόπος έμεινε χωρίς αυτό το χρήσιμο εργαλείο επειδή έληξε το καταστατικό λειτουργίας της.
Η διαδικασία για την προμήθεια του εξοπλισμού, όπως αποκάλυψε ο κ. Χατζημάρκος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την προμήθεια του εξοπλισμού έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την επανάληψη του διαγωνισμού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί, απέβη άγονος, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους προμηθευτές. Η διαδικασία επαναλήφθηκε, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές η ΠΝΑΙ παρέλαβε το υλικό. Για να αποφευχθεί όμως να συνδεθεί η παράδοση του εξοπλισμού με τις εκλογές και να αποτελέσει μία τόσο σημαντική πράξη αντικείμενο μικροπολιτικής, αποφασίστηκε να γίνει μετεκλογικά.
Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και κινδύνευε να πέσει σε αυτό τον ανόητο δημόσιο διάλογο του ό,τι ενεργούμε πάντα την τελευταία στιγμή. Η πολιτική δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αντικείμενο μικροεπιδιώξεων… Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια έγιναν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η μεγάλη ύφεση που επικρατεί εδώ και μία δεκαετία στη χώρα μας, έχει οδηγήσει τον κόσμο να είναι ισοπεδωτικός. Πρέπει όμως να λειτουργούμε με ένα τρόπο αντίθετο από αυτό που μας υπαγορεύει το εξωτερικό περιβάλλον.
Δεν ήθελα να υποβιβάσω σε ένα άλλο επίπεδο συζήτησης αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό και δεν κάναμε την παράδοση του εξοπλισμού προεκλογικά. Σας δίνω το λόγο μου ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε αποτελεσματικά δίπλα σας. Και εάν περάσουν όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ζητήσαμε στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της λειτουργίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας, νομίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα επίπεδο τέτοιο που θα μας επιτρέπει να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες σας, έχοντας χτίσει τη σχέση μας σε ακόμη πιο γερές βάσεις. Θεωρείστε ότι είναι η πρώτη μίας σειράς παραδόσεων των υλικών και του εξοπλισμού που έχετε ανάγκη».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ