Ειδήσεις

Κληρώνει για την έξοδο στις αγορές-Αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ

Επιχείρηση «καθαρό τοπίο» από το οικονομικό επιτελείο που φέρεται να περιμένει την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το χρέος και την αξιολόγηση S&P για να προχωρήσει η έκδοση. Το Ταμείο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα «επί της αρχής» συμμετοχή στο πρόγραμμα.

«Βαρόμετρο» για την απόφαση της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές αναμένεται να αποτελέσει η νέα έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος που συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου. Η έκθεση αναμένεται να είναι οριακά καλύτερη από αυτή που είχε παρουσιάσει το ΔΝΤ το Φεβρουάριο, χωρίς όμως να αλλάζει την ουσία των πραγμάτων.

Παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά που ενσωματώνονται στην ανάλυση βιωσιμότητας το ΔΝΤ αναμένεται να βρει για άλλη μία φορά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ θα εγκρίνει την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία επί της αρχής με κεφάλαια έως 2 δισ. δολάρια εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος.

Μια τέτοια ανάλυση για το ελληνικό χρέος σαφώς και αποτελεί τροχοπέδη για την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές πλην όμως στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει από ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s που αναμένεται αύριο. Ετσι η έξοδος στις αγορές θα επιχειρηθεί σε πιο καθαρό τοπίο και με όλα τα δεδομένα ανοιχτά στο τραπέζι.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν κατασταλάξει να μην κάνουν πίσω στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου και ενδεχομένως να προχωρήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην αναμενόμενη ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν το 2019(έκδοση επί κυβερνήσεως Σαμαρά) με νέους τίτλους που θα λήγουν το 2022.

Βέβαια, η αγωνία γύρω από το τελικό ύψος του επιτοκίου παραμένει διότι πάνω σε αυτό πρόκειται να επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση. Στην περίπτωση που το επιτόκιο δεν ξεπεράσει το στόχο για 4,5% έναντι 4,95% τότε θα μπορέσει το Μαξίμου να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Το ποιος θα αγοράσει τα νέα ομόλογα είναι εξίσου σημαντικό για την Ελλάδα, όπως ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters, καθώς για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη η έξοδος, η έκδοση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με ελάχιστη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών.

Το «μαξιλάρι» των 9 δισ.

Παράλληλα ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμβουλεύουν την Ελλάδα ότι δεν αρκεί μια έκδοση αλλά θα απαιτηθούν περισσότερες για να σχηματιστεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 9 δισ. ευρώ που χρειάζεται η χώρα για να έχει μόνιμη πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Πάντως σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Ελλάδα έχει προσλάβει έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου. Μια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναθέσει στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της πενταετούς έκδοσης.

Η πηγή πρόσθεσε πως η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές.

Σύμφωνα με δύο άλλες πηγές, το ντιλ μπορεί να αποτελέσει μέρος και μιας άσκησης διαχείρισης παθητικού (liability management exercise). Μια από τις επιλογές που εξετάζεται είναι οι επενδυτές να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις μέσω μιας δημοπρασίας για τα ομόλογα 3 δισ. ευρώ που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019. Μια άλλη επιλογή είναι μια δημοπρασία ή μια επαναγορά των λεγόμενων ομολόγων strip, τα οποία δημιουργήθηκαν από την αναδιάρθρωση χρέους το 2012.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου