Απόψεις

Μετάπτωση του Κτηματολογίου μας ή κατακόρυφη πτώση

Να μην οδηγηθεί το Κτηματολόγιο Ρόδου αντί της μετάπτωσης (ατυχέστατη λέξη, αλλά συνάμα και ευρηματική) σε κατακόρυφη πτώση, όχι ότι δηλαδή δεν είναι σήμερα στη χειρότερη θέση, με όλα όσα το έκαμαν να ολισθαίνει σταδιακά και βαθμιαία, δυστυχώς δε και ατυχώς προκύπτουν και νέα ενδιάμεσα απρόοπτα έως παράδοξα. Αλλά όταν ψηφίζεται ένας νέος νόμος όπως ο αυριανός στη Βουλή , θα πρέπει τουλάχιστον οι τοπικοί βουλευτές να είναι ορθά ενημερωμένοι, αφού η αυριανή ψήφος τους σηματοδοτεί τομή υψίστης σημειολογίας στο τοπικό Κτηματολογικό μας Δίκαιο. Προφανώς δε και πασιφανώς η όλη προεργασία-προετοιμασία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου έγινε με την ελάχιστη δημοσιότητα που δόθηκε, όσο και την μυστικότητα που υπήρξε στη τελική διαμόρφωση των άρθρων σε συνδυασμό και με τα αυστηρά ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία των φορέων, που κλήθηκαν να παραστούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Επεξεργασίας στη Βουλή , αφού την πρόσκληση και τα σχετικά κείμενα τα έλαβαν μόλις τρεις μέρες πριν!.

Επίσης με δεδομένο ότι ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή να τονίσει ότι το παρόν υπό ψήφιση νομοσχέδιο ασχολείται μόνο με την επίλυση τεχνικών θεμάτων της ένταξης ( έτσι ακριβώς είπε) των Κτηματολογίων Ρόδου και Κώ -Λέρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο και δεν ασχολείται το εν λόγω νομοσχέδιο με ουσιαστικού δικαίου θέματα. αναφερόμενος δε ειδικά και στο άρθρο 3 του Κτηματολογικού Κανονισμού επανέλαβε ότι επειδή το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με ουσιαστικού δικαίου θέματα γι’ αυτό και δεν μπορεί να συμπεριλάβει διάταξη και για το άρθρο 3 και ούτε να το καταργήσει αν και το ζήτησε και ο Εισηγητής της πλειοψηφίας της Βουλής αγαπητός. Β. Υψηλάντης,, επιικαλέστηκε δε ο κ. Υπουργός και την αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, για το άρθρο 3 του Κανονισμού.

.Δηλαδή αν πρέπει να τροποποιηθεί οπωσδήποτε μια διάταξη του Κτηματολογικού Κανονισμού , για ποιο λόγο να μην γίνει , όπως π,χ της κατάργησης του κτηματολογικού δικαστή, αφού στην πράξη υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα και όταν μάλιστα η ολομέλεια των Δικαστών του τοπικού Πρωτοδικείου έκρινε ότι δεν απαιτείται, αλλά η απόφαση αυτή δεν έγινε δεκτή από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να καταργηθεί ο θεσμός του Κτηματολογικού δικαστή στο τοπικό μας δίκαιο με απόφαση, αλλά μόνο με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μήπως τουλάχιστον σ΄αυτό είναι η κατάλληλη ώρα η αυριανή ψήφιση της μετάπτωσης των Κτηματολογίων Δωδ/σου, αφού είναι πολύ απλή η διατύπωση για μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση και είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, που θα λύσει πολλά προβλήματα και θα επιταχύνει τις μεταγραφές, αφού αρχίζουν πλέον να το σκέπτονται και υπέρμαχοι του θεσμού αυτού, αν ληφθεί υπόψη ότι δεν μας φτάνουν οι 40.000 εκκρεμείς πράξεις , έχουν αυξηθεί τελευταία αρκετά και οι προς διάταξη πράξεις από τους εκάστοτε διοριζόμενους Δικαστές – Πρωτοδίκες;

Αν προσθέσουμε δε και τις εκκρεμείς για ενημέρωση των κτισμάτων αιτήσεις καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, οι οποίες δυστυχώς τείνουν κατακόρυφα αυξανόμενες ( ήδη ανέρχονται σε πάνω από 7000 οι εκκρεμείς αιτήσεις ενημέρωσης οικοδομών, ο δε υπηρετών τεχνικός υπάλληλος είναι στα όρια της συνταξιοδότησης,), τότε τι άλλη χρεία μαρτύρων και αποδείξεων θέλουμε για το ότι η περιβόητη μετάπτωση , με τον τρόπο που δρομολογείται νομοθετικά πολύ φοβούμαι ότι αντί για την προοπτική προόδου, μάλλον σε διελκυνστίδα περαιτέρω οπισθοδρόμησης θα οδηγήσει το πολύπαθο τοπικό Κτηματολόγιο μας . !!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου