Τοπικές Ειδήσεις

Τυπική ανάκληση διορισμού ειδικού συμβούλου… για το Powerpoint!

Δημοσιευθηκε στο ΦΕΚ Γ ́1121/14.05.2021 και αναρτήθηκε στη Διαύγεια η ανάκληση του διορισμού ειδικής συμβούλου του δημάρχου Ρόδου γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πιστοποιητικό γνώσης του Powerpoint σύμφωνα με τις επιταγές της προκήρυξης, που προέβλεπε μεταξύ των πρόσθετων καθηκόντων κατοχή διευρυμένου πιστοποιητικού γνώσεως Microsoft Office.
H ειδική σύμβουλος είχε το πιστοποιητικό αλλά όχι το διευρυμένο με αποτέλεσμα να χάσει την θέση της λόγω μη πιστοποίησης γνώσεως του… Powerpoint.
Στην περίληψη της απόφασης αναφέρονται τα εξής:
«Με την υπ’ αρ. 1249/14-04-2021 απόφαση (ορθή επανάληψη) της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ρόδου, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 58 και 280 του ν. 3852/2010, του άρθρου 100 του ν. 4622/2019, του άρθρου 163 του ν. 3584/2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και του άρθρου 21 του ν. 2690/1999, ανακαλείται κατόπιν της υπό στοιχεία ΕΜΠ 2808/30-03-2021 Έκθεσης Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η υπ’ αρ. 1390/16-06-20210 όμοια απόφαση (ΦΕΚ Γ΄1028/02-07-2020), με την οποία προσλήφθηκε ως Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου Ρόδου η Β. Π. του Β., με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».
Πως έχει όμως το ιστορικό της υποθέσεως;
Αγνωστος κατήγγειλε τον περασμένο Νοέμβριο στην Ε.Α.Δ. ότι η σύμβουλος του δημάρχου, δεν είχε διευρυμένο Πιστοποιητικό Γνώσης Η/Υ και δεν πιστοποιούσε ότι γνώριζε… Powerpoint.
Παρά το γεγονός ότι η γνώση Η/Υ, όπως και η γνώση ξένων γλωσσών, δεν αποτελούν τα εκ του νόμου υποχρεωτικά προσόντα των ειδικών συμβούλων αλλά κατά περίπτωση πρόσθετα προσόντα, τα οποία αξιολογεί ο εκάστοτε δήμαρχος και επιλέγει, όπως ορίζει η νομοθεσία, το πρόσωπο που κατά την κρίση του είναι καταλληλότερο για τη θέση του ειδικού συμβούλου που υπάγεται απευθείαν σε αυτόν, το στέλεχος της ΕΑΔ αποφάσισε ότι έπρεπε να διακοπεί η σύμβασή της.
Δυνατότητα να προσφύγει ένας φορέας κατά της όποιας διαπίστωσης του κάθε στελέχους της ΕΑΔ δεν …προβλέπεται. Άρα ότι αποφασίσει και κρίνει αυτό πρέπει να γίνει.
Τόσο κατά τη νομοθεσία όσο και τη νομολογία του ΝΣΚ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου:
«Στις θέσεις μπορούν να προσληφθούν ενδιαφερόμενοι εφόσον κατέχουν τα γενικά και τυπικά προσόντα διορισμού και ειδική εμπειρία που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου ύστερα από δημόσια γνωστοποίηση δια του Τύπου, με απόφαση δημάρχου ο οποίος προσλαμβάνει τα άτομα που είναι κατά την κρίση του κατάλληλα για τις θέσεις αυτές.»
Υπάρχει μάλιστα και προηγούμενο πράξης του ΕΛΣΥΝ, όπου μία γνωστοποίηση ζητούσε ως πρόσθετο προσόν την γνώση γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά τελικά η επιλεγείσα σύμβουλος μιλούσε Τουρκικά. Καθώς όμως δεν αφορά στα εκ του νόμου απαιτούμενα προσόντα ούτε καν τυπικό προσόν δεν αποτέλεσε καν λόγω ελέγχου της υπόθεσης.
Το πιο ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι ο δήμαρχος με νέα γνωστοποίηση μπορεί να επαναπροσλάβει την σύμβουλο που είχε επιλέξει αρχικά χωρίς να ζητείται ….το PowerPoint!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Νούλα Παπά    20.05.2021 20:39

    Νέα Δημοκρατία……………………………………. τι άλλο θα ζήσουμε Θεέ μου άπαπά !

Σχολιασμός άρθρου