Ειδήσεις

Αύξηση στον ΕΝΦΙΑ από την… πίσω πόρτα στα ξενοδοχεία

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης είχε την επιβεβαίωση- και τυπικά- ενός φόρου που είχε προαναγγελθεί εδώ και ένα μήνα για τα ξενοδοχεία, αλλά και μια δυσάρεστη έκπληξη: εκτός λοιπόν από την επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που τελικά θα ισχύσει κανονικά από το 2018, προβλέπεται ακόμη η κατάργηση της απαλλαγής τωνιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, για τα οποία θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%.

Έτσι παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η μόνη πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τον ξενοδοχειακό κλάδο θα ήταν ο φόρος διαμονής, το πολυνομοσχέδιο επιφύλαξε και νέες πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις.

Η παραπάνω προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο όχι μόνο αιφνιδίασε τους επιχειρηματίες των ξενοδοχείων, αλλά έχει ήδη προκαλέσει σφοδρό κύμα αντιδράσεων από τις ξενοδοχειακές ενώσεις, που μιλούν για μια ρύθμιση που “εκτελεί εν ψυχρώ τις χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας – μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους – και τινάζει στον αέρα την ήδη βεβαρημένη οικονομική τους θέση”.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με τον πρόεδρό της Γιάννη Ρέτσο να προειδοποιεί πως η κατάργηση αυτής της απαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ και η επιβολή συντελεστή 0,1%, όχι απλώς θα διαψεύσει κάθε προσδοκία πρόσθετων εσόδων για το κράτος, αλλά θα αποδειχθεί πολλαπλά επιζήμια, οδηγώντας σε λουκέτα, σε απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, σε σημαντική υστέρηση του εισοδήματος που μέσω των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων διαχέεται στην οικονομία και συνεπώς σε μεγαλύτερες απώλειες εσόδων για το κράτος.

Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που εξηγεί ότι η λογική της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, βασίζεται στο γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω των εγκαταστάσεών τους και επομένως όταν φορολογείται το ξενοδοχειακό ακίνητο στην πραγματικότητα επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής.

Το ΞΕΕ έστειλε και επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας ότι αν συνυπολογιστούν οι πρόσφατες επιβαρύνσεις στο ξενοδοχειακό προϊόν με το διπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή και την αύξηση κατά 11 μονάδες του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, σε συνάρτηση με την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά του Αιγαίου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν υποβαθμίζεται καθοριστικά ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι επιχειρηματίες της συμπρωτεύουσας, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη διάταξη “χαριστική βολή” που θα φέρει πιο κοντά στην καταστροφή τις μικρομεσαίες, αλλά και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και βάζει θηλιά στο ξενοδοχειακό επιχειρείν. Όπως τονίζουν μάλιστα, μετά την επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης από το 2018 και μία σειρά άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αύξησης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23 σε 24%, ο μακρύς κατάλογος της φοροκαταιγίδας συμπληρώνεται με την πρόβλεψη για συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%, που αν εφαρμοστεί, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στα ακίνητα και στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων.

Σύσσωμος ο ξενοδοχειακός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη ρύθμιση, κάνοντας λόγο για ένα νέο “φορολογικό παραλογισμό” που έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τουριστική οικονομία της χώρας. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς, παρά την άνοδο στις αφίξεις ξένων τουριστών, τα τουριστικά έσοδα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών και φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ, μόλις 800 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Την ίδια ώρα, ένα σημαντικό ποσοστό των μονάδων ανά τη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με κόκκινα δάνεια και μεγάλα χρέη προς προμηθευτές και δημόσιο.

Όσον αφορά πάντως το τέλος διανυκτέρευσης, στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται  ότι ο φόρος διαμονής θα είναι 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση για 1-2 αστέρια, 1,5 ευρώ για 3 αστέρια, 3 ευρώ για 4 αστέρια και 4 ευρώ για 5 αστέρια. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για 1-2 κλειδιά, 0,5 ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ για 4 κλειδιά. Οι ενστάσεις είναι πολλές, καθώς σύμφωνα με φορείς της αγοράς δεν μπορεί  να φορολογείται το ίδιο ένα ξενοδοχείο 3 ή 4 αστέρων ή ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην κατηγορία 4 κλειδιών στη Σαντορίνη με ένα αντίστοιχο ξενοδοχείο ή ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου ή σε ένα λιγότερο δημοφιλή προορισμό, όπου οι τιμές αναλογικά είναι πολύ χαμηλότερες.

capiyal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου