ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο παρατηρητήριο τιμών καύσιμα και φρέσκα λαχανικά – Τι είναι το e-καταναλωτής

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σούπερ Μάρκετ

Ανα­βαθ­μί­ζε­ται η εφαρ­μο­γή e-κα­τα­να­λω­τής (app), του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, η οποία -προς το παρόν- λει­τουρ­γεί ως δια­δρα­στι­κό πα­ρα­τη­ρη­τή­ριο τιμών για προ­ϊ­ό­ντα που δια­τί­θε­νται σε σού­περ μάρ­κετ. Στό­χος είναι, μέσα στον μήνα, να ξε­κι­νή­σουν οι αναρ­τή­σεις για το κό­στος των καυ­σί­μων και των φρέ­σκων λα­χα­νι­κών.

Ει­δι­κά για τα τε­λευ­ταία, ο κα­τα­να­λω­τής θα έχει τη δυ­να­τό­τη­τα να «τσε­κά­ρει», πέραν της τιμής τους, κατά πόσο υπάρ­χει επάρ­κεια. Φο­ρείς της αγο­ράς εκτι­μούν πως θα αρ­χί­σουν να κα­τα­γρά­φο­νται ελ­λεί­ψεις λα­χα­νι­κών προς τα τέλη Απρι­λί­ου, κυ­ρί­ως διότι έχουν πε­ριο­ρι­στεί τα ερ­γα­τι­κά χέρια για τη συ­γκο­μι­δή των καλ­λιερ­γειών. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως σε κά­ποια προ­ϊ­ό­ντα, π.χ. λε­μό­νια, η ανο­δι­κή πο­ρεία που ακο­λου­θεί η τιμή τους σχε­τί­ζε­ται με την κα­τα­κό­ρυ­φη αύ­ξη­ση των εξα­γω­γών τους. Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, Αδ. Γε­ωρ­γιά­δη, τα αγαθά που θε­ω­ρεί­ται ότι, λόγω της βι­τα­μί­νης C που εμπε­ριέ­χουν, βοη­θούν στην αντι­με­τώ­πι­ση του κο­ρο­νοϊ­ού, τα αγο­ρά­ζουν, κατά κύριο λόγο, από την Ιτα­λία.

Ταυ­τό­χρο­να, αρ­μό­διες πηγές, μι­λώ­ντας στον «Ε.Τ.» της Κυ­ρια­κής, ση­μεί­ω­σαν πως επι­δί­ω­ξη του υπουρ­γεί­ου είναι, επί­σης εντός Απρι­λί­ου, να συ­μπε­ρι­λη­φθούν οι υπό­λοι­πες (από τις μη συμ­με­τέ­χου­σες επί του πα­ρό­ντος) αλυ­σί­δες σού­περ μάρ­κετ στο e-κα­τα­να­λω­τής, προ­κει­μέ­νου να απει­κο­νί­ζε­ται το 95% της συ­γκε­κρι­μέ­νης αγο­ράς.

Σύμ­μα­χος

Στα δια­δι­κα­στι­κά, η εφαρ­μο­γή δεί­χνει στον κα­τα­να­λω­τή σε ποιο από τα πλη­σιέ­στε­ρα στον ίδιο σού­περ μάρ­κετ μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τις αγο­ρές του στην πιο συμ­φέ­ρου­σα τιμή. Πα­ράλ­λη­λα, δε­δο­μέ­νης της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, είναι ένα ερ­γα­λείο, το οποίο μπο­ρεί να φανεί χρή­σι­μο όχι μόνο σε αυ­τούς που πραγ­μα­το­ποιούν τα ψώνια τους στο φυ­σι­κό κα­τά­στη­μα, αλλά και σε εκεί­νους που προς απο­φυ­γήν συγ­χρω­τι­σμού επι­λέ­γουν το ηλε­κτρο­νι­κό. Μά­λι­στα, το app έχει ξε­χω­ρι­στή κα­τη­γο­ρία για τα αντι­ση­πτι­κά είδη, λόγω της υψη­λής ζή­τη­σης που πα­ρου­σιά­ζουν στην τρέ­χου­σα χρο­νι­κή συ­γκυ­ρία. Στο με­τα­ξύ, το γε­γο­νός ότι το e-κα­τα­να­λω­τής κρα­τά­ει ιστο­ρι­κό βοη­θά­ει τον χρή­στη να δια­πι­στώ­σει αν κά­ποιο αγαθό ακρί­βυ­νε αρ­κε­τά, ώστε να προ­βεί σε κα­ταγ­γε­λία.

Οι πο­λί­τες μπο­ρούν να ανα­φέ­ρουν κρού­σμα­τα αι­σχρο­κέρ­δειας κα­λώ­ντας στην τη­λε­φω­νι­κή γραμ­μή της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Εμπο­ρί­ου και Προ­στα­σί­ας Κα­τα­να­λω­τή (ΓΓΕΠΚ): 1520. Σύμ­φω­να με τα τε­λευ­ταία δια­θέ­σι­μα στοι­χεία, το χρο­νι­κό διά­στη­μα 15.3.2020 έως 12.4.2020 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 64.746 κλή­σεις σε αυτόν τον αριθ­μό, εκ των οποί­ων οι 27.092 (δη­λα­δή το 41,84%) από πο­λί­τες που επέ­λε­ξαν να μι­λή­σουν με εκ­πρό­σω­πο. Πρό­σθε­τα, έπει­τα από πρω­το­βου­λία της Πε­ρι­φέ­ρειας Ατ­τι­κής και του Ια­τρι­κού Συλ­λό­γου Αθη­νών, έχει ενερ­γο­ποι­η­θεί ακόμη ένα τε­τρα­ψή­φιο νού­με­ρο, το 1110, όπου οι πο­λί­τες μπο­ρούν να κα­ταγ­γέλ­λουν φαι­νό­με­να αι­σχρο­κέρ­δειας, να ζη­τούν βο­ή­θεια και ενη­μέ­ρω­ση για τον κο­ρο­νο­ϊό και να ανα­φέ­ρουν πε­ρι­πτώ­σεις μο­να­χι­κών πο­λι­τών που θέ­λουν υπο­στή­ρι­ξη.

Από εκεί και πέρα, οι ελεγ­κτι­κοί μη­χα­νι­σμοί του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων πραγ­μα­το­ποιούν, κα­θη­με­ρι­νά, περί τους 400 ελέγ­χους σε όλη την επι­κρά­τεια για τυχόν πε­ρι­πτώ­σεις αι­σχρο­κέρ­δειας και άλλου εί­δους εξα­πα­τή­σεις εις βάρος των κα­τα­να­λω­τών, κατά τα λε­γό­με­να του αρ­μό­διου υφυ­πουρ­γού, Νίκου Πα­πα­θα­νά­ση.

Σού­περ μάρ­κετ

Για την ώρα, οι κα­τα­να­λω­τές μπο­ρούν να ενη­με­ρω­θούν για τις τιμές προ­ϊ­ό­ντων που πω­λού­νται από τις εξής ορ­γα­νω­μέ­νες αλυ­σί­δες λια­νι­κής: Σκλα­βε­νί­της, ΑΒ, Lidl, MyMarket, Μα­σού­της και από online κα­τα­στή­μα­τα το e-Fresh. Αυτή η εξάδα αντι­στοι­χεί σε ένα αθροι­στι­κό με­ρί­διο αγο­ράς άνω του 80% στο ορ­γα­νω­μέ­νο λια­νε­μπό­ριο.

Τα προ­ϊ­ό­ντα για τα οποία δια­τί­θε­νται τιμές εντάσ­σο­νται σε επτά βα­σι­κές κα­τη­γο­ρί­ες: 1. Αντι­ση­πτι­κά. 2. Βρε­φι­κά είδη (π.χ. μω­ρο­μά­ντι­λα, πάνες). 3. Κα­τοι­κί­δια (π.χ. τρο­φές γάτας και σκύ­λου). 4. Κα­θα­ριό­τη­τα (π.χ. είδη γε­νι­κού κα­θα­ρι­σμού, χαρ­τι­κά). 5. Ποτά-ανα­ψυ­κτι­κά (π.χ. κρα­σιά, μπί­ρες, χυμοί, εμ­φια­λω­μέ­νο νερό). 6. Προ­σω­πι­κή φρο­ντί­δα (π.χ. απο­σμη­τι­κά, οδο­ντό­βουρ­τσες, βαφές μαλ­λιών, σα­πού­νια, ξυ­ρι­στι­κά). 7. Τρό­φι­μα (π.χ. γάλα, βού­τυ­ρο, αβγά, όσπρια, σο­κο­λά­τες, δη­μη­τρια­κά, ζυ­μα­ρι­κά, ρύζι, καφές, λάδι, τυριά).

Κάθε μέρα ανα­νε­ώ­νο­νται οι τιμές πώ­λη­σης, ανά αγαθό και αλυ­σί­δα. Οι δε προ­σφο­ρές (π.χ. 1+1, 1+2, πολ­λα­πλά προ­ϊ­ό­ντα, αξια­κές/πο­σο­στιαί­ες εκ­πτώ­σεις, κου­πό­νια προ­μη­θευ­τών) εν­σω­μα­τώ­νο­νται στην τιμή και στη συ­νέ­χεια προ­κύ­πτει η μέση τιμή πώ­λη­σης.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως η εφαρ­μο­γή ανα­πτύ­χθη­κε από το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων σε συ­νερ­γα­σία με τον Ορ­γα­νι­σμό Κε­ντρι­κών Αγο­ρών και Αλιεί­ας (ΟΚΑΑ).

ΧΡΗ­ΣΙ­ΜΟ­ΤΗ­ΤΑ – ΟΦΕΛΗ – ΕΥ­ΚΟ­ΛΙΑ

Σύ­γκρι­ση τιμών σε πε­ρισ­σό­τε­ρα από 1.000 προ­ϊ­ό­ντα

Ο πο­λί­της μπο­ρεί να κα­τε­βά­σει, δω­ρε­άν, το e-κα­τα­να­λω­τής στο κι­νη­τό ή το tablet του (https://e-katanalotis.gov.gr/). Eίναι δια­θέ­σι­μο τόσο για χρή­στες λο­γι­σμι­κού Android όσο και iOS. Μέσω αυτού δύ­να­ται:

• Να ανα­ζη­τή­σει τη μέση τιμή πώ­λη­σης για πε­ρισ­σό­τε­ρους από 1.000 κω­δι­κούς προ­ϊ­ό­ντων στις με­γα­λύ­τε­ρες αλυ­σί­δες σού­περ μάρ­κετ.

• Να γε­μί­σει το δια­δι­κτυα­κό του κα­λά­θι με προ­ϊ­ό­ντα και να ενη­με­ρω­θεί για το κό­στος αυτού.

• Να λαμ­βά­νει ει­δο­ποι­ή­σεις για την πτώση τιμών στα προ­ϊ­ό­ντα που έχει προ­σθέ­σει στο κα­λά­θι του.

• Να τσε­κά­ρει τη μέση τιμή πώ­λη­σης των αγα­θών στις κο­ντι­νό­τε­ρες αλυ­σί­δες σού­περ μάρ­κετ σε έναν δια­δρα­στι­κό χάρτη.

• Να σκα­νά­ρει τα barcodes προ­ϊ­ό­ντων ευ­ρεί­ας χρή­σης και να συ­γκρί­νει τις τιμές τους.

• Να βρί­σκει πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με τα δι­καιώ­μα­τά του, τις υπη­ρε­σί­ες του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και τη γραμ­μή κα­τα­να­λω­τή.

.ΠΗΓΉ eleftherostypos.gr

ΙΩ­ΑΝ­ΝΑ ΦΕ­ΝΤΟΥ­ΡΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.