ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Spiegel: Η απελπισία των Ελλήνων ξενοδόχων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ξενοδοχείο

Τις μαρ­τυ­ρίες Ελλήνων ξενο­δό­χων παρου­σιά­ζει το περιο­δικό Spiegel στη δια­δι­κτυακή του έκδοση. Παρου­σιά­ζουν με τα πιο μελανά χρώματα την οικο­νο­μική κρίση που προ­κλή­θηκε εξαι­τίας της παν­δη­μίας του κορω­νοϊού. Το άρθρο σημειώ­νει: “Η του­ρι­στική βιο­μη­χα­νία είναι το ελι­ξί­ριο της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας. Σχεδόν 34 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες, τρι­πλά­σιος αριθμός σε σύγκριση με αυτών των κατοί­κων της χώρας, επι­σκέ­φθηκε την Ελλάδα το 2019. Ο του­ρι­σμός συμ­βά­λει κατά ένα τέταρτο στην οικο­νο­μία και την απα­σχό­ληση της χώρας – το υψη­λό­τερο ποσοστό στην ΕΕ. Το 2020 υπο­σχό­ταν να είναι η χρονιά θαύμα. Τώρα η παν­δη­μία ωθεί την οικο­νο­μία σε ύφεση και τους αριθ­μούς των ανέργων στα υψη­λό­τερα ποσοστά από την οικο­νο­μική κρίση”.

Στη συνέ­χεια το άρθρο παρα­θέ­τει τις μαρ­τυ­ρίες υπεύ­θυ­νων μεγάλων ξενο­δο­χείων αλλά και οικο­γε­νεια­κών επι­χει­ρή­σεων όπως του Μάκη Σαρά­φο­γλου από τη Λέσβο, ο οποίος το 2012 άνοιξε ένα ξενο­δο­χείο με 40 δωμάτια. “Το ξενο­δο­χείο είναι οικο­γε­νειακή επι­χεί­ρηση, την οποία διοικώ από κοινού με τη σύζυγό μου και το γιο μου. Τις συμ­βά­σεις εργα­σίας των τριών υπαλ­λή­λων μας έπρεπε να τις καταγ­γείλω. Τώρα παίρ­νουν ένα επίδομα από την κυβέρ­νηση 800 ευρώ. Μετά το διά­ταγμα της 22ας Μαρτίου έπρεπε να κλεί­σουμε το ξενο­δο­χείο μας. Εκείνη την ημέρα απο­χαι­ρε­τή­σαμε τον τελευ­ταίο μας επι­σκέ­πτη. Ήταν πολύ οδυνηρή στιγμή. Από τότε μόνο ακυ­ρώ­σεις. Από την Ελλάδα, τη Γερ­μα­νία, τη Μεγάλη Βρε­τα­νία, την Ιταλία, τη Γαλλία. Όχι μόνο παρα­θε­ρι­στές αλλά και αρχαιο­λό­γοι, συνερ­γά­τες ΜΚΟ και διεθνών οργα­νι­σμών. Συνήθως χαι­ρό­μα­στε για τα τηλε­φω­νή­ματα. Από τότε που κλεί­σαμε ξέρουμε πως κάθε φορά που χτυπάει το τηλέ­φωνο στη ρεσε­ψιόν είναι για ακύρωση”.

Παρό­μοια η κατά­σταση και για το πεντά­στερο ξενο­δο­χείο Grand Hotel Palace στη Θεσ­σα­λο­νίκη. Ο διευ­θυ­ντής του ξενο­δο­χείου Γιάννης Ασλάνης λέει σχετικά: “Εξαι­τίας του κορω­νοϊού ματαιώ­θη­καν μεγάλες εκδη­λώ­σεις, συνέ­δρια που ανήκουν στον κορμό των δρα­στη­ριο­τή­των μας. Στην αρχή υπήρξαν βρα­χυ­πρό­θε­σμες ακυ­ρώ­σεις, μετά όμως για τον Απρίλιο, τον Μάιο, τελευ­ταία και για τον Ιούνιο… Παγώ­σαμε και τα επεν­δυ­τικά μας προ­γράμ­ματα. Είχαμε προ­γραμ­μα­τί­σει ανα­και­νί­σεις για τον ερχό­μενο μήνα. Τις ματαιώ­σαμε. Ο του­ρι­σμός είναι στο σημείο μηδέν. Δεν υπάρχει παρό­μοιο προη­γού­μενο. Τα ξενο­δο­χεία δεν έκλει­σαν ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας. Ούτε στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο”.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.