Άγνωστοι παραβίασαν τα πληροφοριακά συστήματα του διαχειριστή των διαδικτυακών ονομάτων με κατάληξη .gr. Δεν σημειώθηκε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, ενδέχεται όμως το περιστατικό να συνδέεται με μια ευρύτερη επιχείριση υποκλοπής.

Το μητρώο του ελληνικού διαδικτύου, το οποίο διατηρεί όλες τις διευθύνσεις με κατάληξη  .gr υπέστη επίθεση με στόχο τα πληροφοριακά του συστήματα, όπως ενημερώνουν οι διαχειριστές του.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό μήνυμα που έχει αποσταλεί σε όσους διατηρούν διαδικτυακές διευθύνσεις με κατάληξη .gr, η επίθεση είναι τμήμα μιας γενικότερης προσπάθειας, σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να επηρεασθεί αρνητικά η λειτουργία των Μητρώων ονομάτων του διαδικτύου. Από τη διερεύνηση του περιστατικού δεν προέκυψαν στοιχεία για διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ως προληπτικό μέτρο, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που διαχειρίζεται το ελληνικό μητρώο έχει αλλάξει τη διαδικασία των κωδικών εξουσιοδότησης των διευθύνσεων .gr.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες ερευνητές αποκάλυψαν ότι υπήρξε επιτυχημένη παρέμβαση στα μητρώα μίας σειράς χωρών από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι άγνωστοι δράστες κατόρθωσαν να ξεγελάσουν το σύστημα διαχείρισης των ονομάτων και να δρομολογούν την κίνηση μέσω υπολογιστών που ελέγχονται από τους ίδιους. Εκτιμάται πως ένα μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κίνησης των χωρών που αποτέλεσαν στόχο των δραστών υπεκλάπη μέσω αυτής της διαδικασίας,ωστόσο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν αυτό το περιστατικό ασφαλείας συσχετίζεται με την παραβίαση που περιγράφει ο διαχειριστής του ελληνικού μητρώου.

πηγή euro2day.gr

Νίκος Μουμούρης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ