Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Όλα πλέον είναι έτοιμα, και απομένουν μόνο διαδικαστικά ζητήματα για να υποδεχθεί ασθενείς, ανοίγοντας πλέον έναν νέο κύκλο στην θεραπεία των καρκινοπαθών στη Ρόδο.
Από σήμερα, θα ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου και την ερχόμενη εβδομάδα θα παραληφθούν οι νέες καρέκλες για τις χημειοθεραπείες των ασθενών, οι οποίες αποτελούν δωρεά Συλλόγων Δωδεκανήσιων Φοιτητών.
Όπως δήλωσε στη «δ» η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου «Μαζί με Δύναμη για τη Ζωή» κυρία Μαρία Κρητικού, έχει πλέον ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος που αποτελεί πάγιο αίτημα των καρκινοπαθών της περιοχής μας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καρκινοπαθείς που ακολουθούν χημειοθεραπείες στη Ρόδο αυτή την περίοδο ξεπερνούν τους 340 (!) και επί του παρόντος χρησιμοποιούνται χώροι της παθολογικής κλινικής, που όμως δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν ανά πάσα στιγμή, από άλλους ασθενείς, που νοσηλεύονται με διάφορες ιώσεις.
Επιπλέον μέσω του Ογκολογικού Τμήματος, θα διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα αλλά και η ανωνυμία των ογκολογικών ασθενών, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει στον χώρο όπου υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τον επόμενο μήνα –εκτός απροόπτου- θα λειτουργήσει άρτια το Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Ρόδου, βελτιώνοντας τις συνθήκες θεραπείας των ασθενών.

«Πράσινο Φως» για την Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων
Ευχάριστα είναι τα νέα και για την λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων, την οποία θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Όπως δήλωσε στη «δ» η κ. Μαρία Κρητικού, κατά την διάρκεια των εργασιών του αναπτυξιακού συνεδρίου της Δωδεκανήσου, στο διήμερο 16 και 17 Απριλίου, έλαβε τη διαβεβαίωση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σε επαφές που είχε με τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη, ότι δεν θα χρειαστεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία της μονάδας, γεγονός που θα επέφερε καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους. Πλέον, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, και με τη συνδρομή και την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, άμεσα θα λειτουργήσει η μονάδα, καθώς θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για την διαμόρφωση και τον εξοπλισμό της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων, όπου γίνεται η προετοιμασία των φαρμάκων που χορηγούνται στις χημειοθεραπείες.
«Με τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας, της διοικήτριας του νοσοκομείου κ. Κατερίνας Χατζηστρατή και του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ένα πάγιο αίτημα των καρκινοπαθών της περιοχής μας παίρνει σάρκα και οστά. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για τους καρκινοπαθείς να κάνουν την χημειοθεραπεία τους σε κατάλληλο χώρο και επιπλέον να προστατεύεται η ιδιωτικότητά τους. Η λειτουργία και της Μονάδας Διάλυσης των φαρμάκων, είναι επίσης ένα τεράστιο βήμα για εμάς. Φαντάζει απίστευτο στους καρκινοπαθείς που κάνουν σήμερα τις θεραπείες τους στην Παθολογική Κλινική, ότι θα αποκτήσουν τον δικό τους χώρο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειες από τον Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών για την αναβάθμιση του Ογκολογικού Τμήματος αλλά και του νοσοκομείου της Ρόδου», δηλώνει η κ. Μαρία Κρητικού.
Αρχικά το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου θα παρέχει ημερήσια νοσηλεία στους ασθενείς, ωστόσο σκοπός είναι, όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, στη συνέχεια να αναβαθμιστεί, να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό και να λειτουργεί σε 24ωρη βάση ως κλινική.
Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέκεται αρωγός, με σχέδιο και χρηματοδότηση, στον κοινό στόχο, που είναι να αποκτήσει το Νοσοκομείο της Ρόδου την υποδομή που θα δώσει λύση σε εκατοντάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη αυτού του είδους τις ιατρικές υπηρεσίες.

Δωρεά λευκών ειδών και κλινοσκεπασμάτων
Χθες, έγινε μια ακόμα δωρεά στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, για τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος, από την συμπολίτισσά μας κ. Μαριλένα Σαχίνη, στην μνήμη της γιαγιάς της που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες. Η κ. Σαχίνη προσέφερε λευκά είδη και κλινοσκεπάσματα για τις ανάγκες του νέου τμήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινωνία της Ρόδου, ιδιώτες, επιχειρηματίες αλλά και η εκκλησία, στέκονται αρωγοί στις προσπάθειες του Συλλόγου, βοηθώντας στο έργο του για την στήριξη των αδύναμων οικονομικά καρκινοπαθών και των οικογενειών τους, συνδράμοντας από την κάλυψη των εξόδων μετάβασης σε εξειδικευμένα νοσοκομεία, διαμονής και διατροφής, μέχρι την εξασφάλιση τροφίμων, αλλά και κάλυψης βασικών εξόδων ασθενών και των οικογενειών τους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, εξαιτίας της ασθένειάς τους.
Μάλιστα, τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Υγείας, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Ρόδο, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου, απένειμαν τα εύσημα στον Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών για το έργο του και εξήραν τις προσπάθειες της κ. Μαρίας Κρητικού για την βελτίωση των συνθηκών θεραπείας των καρκινοπαθών και την επίτευξη του στόχου της λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, που θα καλύψει τις ανάγκες ασθενών από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ