Ειδήσεις

Τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό

Σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Ι. Βρούτσης εξειδίκευσαν την τρίτη δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τράπεζες και διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα με διευκόλυνση δόσεων των ενήμερων δανείων. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτεται, όπως ανέφερε, πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Επίσης παρέχεται στήριξη σε 1,4 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, με την επέκταση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα αυτό θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις, σημείωσε με έμφαση ο Χρ. Σταϊκούρας, με τη διευκρίνιση ότι δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την καταβολή δώρου Πάσχα σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρόλο που έχει καταργηθεί.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορωνοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των πάσης φύσεως χρεών σε όσους λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ. «Για όσους δανειολήπτες βρίσκονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό ισχύει τρίμηνη αναστολή και μπορούν να ζητήσουν και εξατομικευμένες λύσεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όποιους εκμεταλλεύονται την κατάσταση ανεβάζοντας τις τιμές σε αντισηπτικά και μάσκες. Ο υπουργός Εργασίας. Γ. Βρούτσης σημείωσε ότι επιχειρήσεις και εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τον κορωνοϊό θα μπορούν να θέσουν με απόφασή τους μέρος ή όλο προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Το μέτρο αυτό, το οποίο είναι έκτακτο, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, όπως διευκρίνισε. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, απαγορεύται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων και αν το κάνει η απόλυση θα θεωρείται άκυρη. Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό συμβάσεων εργασίας.

Ολοι οι εργαζόμενοι που τελούν ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 31 Μαρτίου. Ο εργαζόμενος για να λάβει την ηλεκτρονική ενίσχυση θα δηλώνει σε ειδική πλατφόρμα ότι έχει αναστολή η σύμβαση εργασίας του. Τέλος, το δώρο του Πάσχα, προκειμένου να δοθεί, όπως είπε, «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις, αυτό θα δύναται να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. «Ωστόσο, όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα τους προτρέπω να το κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου