Γεμίζουν και πάλι με αντισηπτικά προϊόντα τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι (τοπικές) αλυσίδες παραλαμβάνουν νέες ποσότητες και το ανώτατο όριο αγοράς έως και τριών αντισηπτικών ανά καρότσι που επιβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πρόσκαιρης εξάντλησης των αποθεμάτων.
«Έχει ξεκινήσει η ανατροφοδότηση των σούπερ μάρκετ με αντισηπτικά προϊόντα. Έπειτα από το πλαφόν που έχει επιβληθεί με τη σχετική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά αντισηπτικών προϊόντων και καθώς οι εταιρείες εφαρμόζουν το μέτρο της ποσόστωσης, διαθέτοντας συγκεκριμένες ποσότητες σε κάθε επιχείρηση, δεν θα υπάρξουν ελλείψεις. Απόθεμα σε αντισηπτικά κρεμοσάπουνα υπήρχε πάντα ενώ πλέον τα ράφια δεν θα μένουν άδεια από αντισηπτικά/αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια κλπ.», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου, ο οποίος σημείωσε πιο πέρα ότι την τρέχουσα εβδομάδα έχει ομαλοποιηθεί η κίνηση με τους καταναλωτές να λειτουργούν πιο υπεύθυνα, τηρώντας τις οδηγίες του κράτους για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού καθώς δεν προσέρχονται μαζικά στα σούπερ μάρκετ. Για μία ακόμη φορά ο κ. Πάππου τονίζει ότι δεν υπάρχει έλλειψη ειδών βασικής ανάγκης και καθιστά σαφές ότι δεν θα εκδηλωθεί ποτέ πρόβλημα στην ανατροφοδότηση της αγοράς.
«Υπάρχει επάρκεια προϊόντων. Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε είδη βασικής κατανάλωσης και δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού. Η ελληνική βιομηχανία παράγει και παραδίδει με κανονικούς ρυθμούς. Ο κάθε καταναλωτής δεν έχει παρά να προμηθεύεται τα αναγκαία είδη της καθημερινότητας. Δεν χρειάζεται να στοκάρουμε», είπε ο κ. Πάππου και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχει μαζική προσέλευση στα σούπερ μάρκετ, όπως συνέβη προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα το κάνουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες οδηγίες».
Ο κ. Μανώλης Παναγιωτάς επιβεβαιώνει επίσης ότι αναμένονται νέες ποσότητες αντισηπτικών προϊόντων και τονίζει ότι μόνο σε περίπτωση που ο καταναλωτής συμπεριφερθεί υπεύθυνα, τηρώντας τους περιορισμούς αγοράς τέτοιων προϊόντων δεν θα υπάρξουν ελλείψεις. «Η κατάσταση με την επάρκεια των αντισηπτικών προϊόντων ομαλοποιείται, καθώς αναμένουμε σύντομα τις επόμενες προμήθειες. Το πλαφόν που έχει επιβληθεί στην αγορά αυτών των προϊόντων θα βοηθήσει εφόσον συμπεριφερθεί ο καθένας μας υπεύθυνα. Θα πρέπει καθένας να σκεφτεί και τον συνάνθρωπό του, που ίσως έχει μεγαλύτερη ανάγκη τα προϊόντα αυτά και να μη λειτουργεί ασύδοτα επισκεπτόμενος ξανά και ξανά τα καταστήματα για να προμηθευτεί όσα περισσότερα αντισηπτικά μπορεί. Από την πλευρά μας, τοποθετούμε τα προϊόντα αυτά στα ταμεία, έτσι ώστε να ελέγχουμε ευκολότερα ποιος παίρνει τι», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάς, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις ειδών βασικής ανάγκης στην αγορά. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Οι καταναλωτές λειτουργούν πλέον πιο ψύχραιμα. Έχει αποφευχθεί ο συνωστισμός που υπήρχε την προηγούμενη εβδομάδα. Συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Δεν συντρέχει άλλωστε κανένας απολύτως λόγος για πανικό! Υπάρχει επάρκεια αγαθών και δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος να διακοπεί η τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ. Όλοι μας πρέπει να δείξουμε σύνεση και υπευθυνότητα αυτή τη στιγμή. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους και τον κόσμο που δείχνει κατανόηση για την κατάσταση που βιώνουμε».
Ο κ. Δημήτρης Τσιτσισμοίρης, αναφέρει ότι αναμένονται άμεσα νέα αποθέματα αντισηπτικών προϊόντων και τονίζει ότι δεν θα εκλείψουν από την αγορά τα είδη βασικής ανάγκης! «Σημειώθηκαν ελλείψεις σε αντισηπτικά προϊόντα, περιμένουμε όμως άμεσα νέες παραλαβές. Λόγω της υπερκατανάλωσης τα όποια αποθέματα υπήρχαν, εξαντλήθηκαν γρήγορα. Πιστεύω ότι το πλαφόν θα βοηθήσει να μην υπάρξουν νέες ελλείψεις όταν παραλάβουμε τις νέες προμήθειες. Άλλωστε παρατηρούμε ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών είναι πλέον πιο ήπια σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς δεν προσέρχονται πλέον μαζικά στα σούπερ μάρκετ. Δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχει απόθεμα στα είδη βασικής κατανάλωσης και δεν πρέπει να ανησυχούμε».
Αντίθετα με τα σούπερ μάρκετ, η τροφοδοσία των φαρμακείων γίνεται με το σταγονόμετρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ελάχιστες ποσότητες αντισηπτικών τζελ, χειρουργικών μασκών και οινοπνεύματος διατίθενται στα φαρμακεία και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες, ούτε καν σε στοιχειώδες επίπεδο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες έχουν διπλασιάσει, αν όχι τριπλασιάσει τις τιμές αυτών των προϊόντων, γεγονός που έχει προκαλέσει…αίσθηση.
Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να παραλάβουν τα φαρμακεία μεγαλύτερες ποσότητες αντισηπτικών προϊόντων και μασκών και αναμένεται να αποδειχθεί εάν οι τιμές επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ