ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος Χατζημάρκος: «Στο Νότιο Αιγαίο, ευτυχώς, τα έργα πάνε καλά…»

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ps

• Εξαι­ρε­τι­κά επι­τυ­χη­μέ­νος ο απο­λο­γι­σμός για τον του­ρι­σμό και τα έργα, ρεκόρ στις απορ­ρο­φή­σεις • Σε εξέ­λι­ξη 207 έργα, υπο­γρά­φτη­καν 52 νέες συμ­βά­σεις, ολο­κλη­ρώ­θη­καν 44 έργα, ενώ είναι σε εξέ­λι­ξη 26 με­λέ­τες • Ενός λε­πτού σιγή στη μνήμη του Μη­τρο­πο­λί­του πρώην Γάνου και Χώρας κυρού Αμ­φι­λο­χί­ου που κη­δεύ­τη­κε χτες  • Προη­γή­θη­κε η κοπή της πρω­το­χρο­νιά­τι­κης πίτας του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου

Με διπλή συ­νε­δρί­α­ση, διε­ξή­χθη χτες το Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Νο­τί­ου Αι­γαί­ου διά ζώσης στην Ρόδο. Παρών ήταν και ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, κ. Γιάν­νης Παπ­πάς ο οποί­ος έκανε ολι­γό­λε­πτη πα­ρέμ­βα­ση.

Προη­γή­θη­κε η κοπή της πρω­το­χρο­νιά­τι­κης πίτας του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου, ενώ τη­ρή­θη­κε ενός λε­πτού σιγή, στη μνήμη του Μη­τρο­πο­λί­του πρώην Γάνου και Χώρας κυρού Αμ­φι­λο­χί­ου που εκοι­μή­θη το πε­ρα­σμέ­νο Σάβ­βα­το 14 Φε­βρουα­ρί­ου στη Ρόδο, η δε εξό­διος ακο­λου­θία εψάλη χθες στον Ιερό Ναό του Ευαγ­γε­λι­σμού, όπου είχε εκτε­θεί από την Τε­τάρ­τη για προ­σκύ­νη­μα.

Η πρώτη συ­νε­δρί­α­ση  για την Πε­ρι­φε­ρεια­κή Επι­τρο­πή

Στην πρώτη συ­νε­δρί­α­ση, το θέμα: Έκ­θε­ση Πε­πραγ­μέ­νων Β΄ Εξα­μή­νου έτους 2025 Πε­ρι­φε­ρεια­κής Επι­τρο­πής Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, ει­ση­γή­θη­κε ο κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος (πρό­ε­δρος Πε­ρι­φε­ρεια­κής Επι­τρο­πής ΠΝΑι), επι­ση­μαί­νο­ντας τα εξής:

«Η Πε­ρι­φε­ρεια­κή Επι­τρο­πή έχει έναν πολύ κρί­σι­μο ρόλο στην λει­τουρ­γία της ΠΝΑι καθώς είναι ου­σια­στι­κά ο εκτε­λε­στι­κός βρα­χί­ο­νας και του Πε­ρι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου. Εδώ θέ­λου­με τη με­γα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή δια­φά­νεια. Αντι­κει­με­νι­κός σκο­πός είναι να έχετε στα χέρια σας κάθε από­φα­ση της Π.Ε. και να μπο­ρέ­σει ο κα­θέ­νας να δει οποια­δή­πο­τε από­φα­ση έχει λη­φθεί.

Στο β’ εξά­μη­νο κά­να­με 9 συ­νε­δριά­σεις της Π.Ε., ενώ συ­γκλή­θη­κε με 274 θέ­μα­τα και προ­στέ­θη­καν (εκτός ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης) ακόμη 19 θέ­μα­τα –συ­νο­λι­κά 293 θέ­μα­τα σε ισά­ριθ­μες απο­φά­σεις. Θέλω να προ­σθέ­σω ότι στην Π.Ε. δεν έχου­με τη δυ­να­τό­τη­τα από τον νόμο, να κά­νου­με συ­νε­δρί­α­ση δια πε­ρι­φο­ράς. Και δεν την έχου­με, συ­νει­δη­τά. Θα το χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με μόνον σε κάτι πολύ έκτα­κτο.

Και σαν ΕΝΠΕ δεν θέ­λου­με να γί­νε­ται αυτό, διότι σχε­δόν όλα τα θέ­μα­τα της Π.Ε. έχουν οι­κο­νο­μι­κή διά­στα­ση. Πάνω από 90% των απο­φά­σε­ων έχουν διοι­κη­τι­κό πε­ριε­χό­με­νο. Θυ­μί­ζω ότι οι συ­νε­δριά­σεις γί­νο­νται με τη­λε­δια­σκέ­ψεις και νο­μί­ζω ότι η Π.Ε. έχει μια ομαλή λει­τουρ­γία μέχρι σή­με­ρα», όπως τό­νι­σε και ευ­χα­ρί­στη­σε όλα τα μέλη της Π.Ε. και τους υπη­ρε­σια­κούς.

Σύμ­φω­να με τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη, η Π.Ε. λει­τουρ­γεί στο πλαί­σιο του πο­λι­τι­κού πο­λι­τι­σμού, ενώ οι απο­φά­σεις λαμ­βά­νο­νται με συ­ναί­νε­ση.

Οι το­πο­θε­τή­σεις της μειο­ψη­φί­ας

Το­πο­θε­τού­με­νος ο επι­κε­φα­λής της μεί­ζο­νος μειο­ψη­φί­ας κ. Νι­κη­φό­ρος Πα­πα­νι­κό­λας, επε­σή­μα­νε: «Η δική μας πα­ρά­τα­ξη συμ­με­τέ­χει με τρία μέλη στην Π.Ε. οπότε έχου­με πλήρη ει­κό­να για τα πε­πραγ­μέ­να και δεν έχου­με καμία ερώ­τη­ση».

Από την πλευ­ρά τους, οι επι­κε­φα­λής της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φί­ας, τόσο η κα Χρύσα Κα­ρα­γιάν­νη όσο και ο κ. Γιάν­νης Αγ­γέ­λου, είπαν ότι οι πα­ρα­τά­ξεις τους δεν συμ­με­τέ­χουν με μέλη στην Π.Ε. αλλά πα­ρα­κο­λου­θούν τα θέ­μα­τα –χωρίς άλλα σχό­λια.

Δεύ­τε­ρη συ­νε­δρί­α­ση  – Ο απο­λο­γι­σμός  των πε­πραγ­μέ­νων

Ακο­λού­θη­σε η δεύ­τε­ρη συ­νε­δρί­α­ση με θέμα:

Απο­λο­γι­σμός των πε­πραγ­μέ­νων της Πε­ρι­φε­ρεια­κής Αρχής από 1-1-2025 έως 31-12-2025 σε ό,τι αφορά στην εφαρ­μο­γή του ετή­σιου προ­γράμ­μα­τος δρά­σης, στην οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση και στη διοί­κη­ση της Πε­ρι­φέ­ρειας, σε εφαρ­μο­γή των δια­τά­ξε­ων του άρ­θρου 185 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87τΑ) «Νέα Αρ­χι­τε­κτο­νι­κή της Αυ­το­διοί­κη­σης και της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης-Πρό­γραμ­μα Καλ­λι­κρά­της».

Μι­λώ­ντας ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου κ. Γε­ώρ­γιος Χα­τζη­μάρ­κος επε­σή­μα­νε τα εξής: «Για τη συ­νε­δρί­α­ση αυτή, γί­νε­ται ένας απο­λο­γι­σμός κυ­ρί­ως διοι­κη­τι­κός.

Ωστό­σο, έχει και πο­λι­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα. Γι’ αυτό και ο κάθε αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, θα μι­λή­σει για το αντι­κεί­με­νό του».

Η κα Χα­ρού­λα Για­σι­ρά­νη

Ξε­κι­νώ­ντας η αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Διοι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρύθ­μι­σης κα Χα­ρού­λα Για­σι­ρά­νη, μί­λη­σε για τον απο­λο­γι­σμό της Γε­νι­κής Διεύ­θυν­σης Διοι­κη­τι­κής Λει­τουρ­γί­ας με ση­μείο αιχ­μής τις προ­σλή­ψεις μό­νι­μου προ­σω­πι­κού οι οποί­ες, δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στις ανά­γκες της ΠΝΑι. «Κα­τα­λα­βαί­νε­τε όλοι πόσο δύ­σκο­λο έργο έχουν να φέ­ρουν εις πέρας οι ερ­γα­ζό­με­νοι. Η υπο­στε­λέ­χω­ση δεν απα­σχο­λεί μόνο το προ­σω­πι­κό αλλά κι εμάς, που το έχου­με ανά­γκη για να φέ­ρου­με εις πέρας το έργο που μας ανα­λο­γεί».

Ο κ. Φι­λή­μο­νας Ζαν­νε­τί­δης

Ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Πρω­το­γε­νούς Τομέα κ. Φι­λή­μο­νας Ζαν­νε­τί­δης ανέ­φε­ρε πως η ΠΝΑι, πα­ρεμ­βαί­νει δυ­να­μι­κά, μειώ­νο­ντας το κό­στος για όσους πα­ρα­γω­γούς εν­δια­φέ­ρο­νται να συμ­με­τέ­χουν: «Η ΠΝΑι, κα­λύ­πτει εξ ολο­κλή­ρου τα έξοδα όσων θέ­λουν να συμ­με­τέ­χουν. Συ­νο­λι­κά, 773 το­πι­κά προ­ϊ­ό­ντα, τα­ξί­δε­ψαν σε 6 διε­θνείς και πα­νελ­λή­νιες εκ­θέ­σεις πρω­το­γε­νούς τομέα –όπου οι πα­ρα­γω­γοί μας μπο­ρούν να κά­νουν επα­φές και απο­κτή­σουν εξω­στρέ­φεια.

Ορ­γα­νώ­σα­με 42 γα­στρο­νο­μι­κά φε­στι­βάλ σε συ­νερ­γα­σία με την Λέσχη Αρ­χι­μα­γεί­ρων Κυ­κλά­δων και Δω­δε­κα­νή­σου ενώ στη­ρί­ξα­με πολ­λούς πο­λι­τι­στι­κούς συλ­λό­γους με πολύ δυ­να­μι­κές δρά­σεις και γιορ­τές» και τό­νι­σε πως τα θέ­μα­τα επι­λύ­ο­νται με σχε­δια­σμό.

Η κα Μάρα Αντω­νιά­δη

Στην το­πο­θέ­τη­σή της, η κα Μάρα Αντω­νιά­δη, πρό­ε­δρος της Ενερ­γεια­κής Α.Ε. ανα­φέρ­θη­κε στις δρά­σεις και τα εγ­χει­ρή­μα­τα που έχει φέρει εις πέρας η Ενερ­γεια­κή όπως: Prevent, Revive, Digital Islands, Tourism, Carobshield, Clustech κ.λπ. Ακο­λού­θη­σαν σύ­ντο­μες το­πο­θε­τή­σεις όλων των αντι­πε­ρι­φε­ρειαρ­χών και εντε­ταλ­μέ­νων, με επι­γραμ­μα­τι­κές ανα­φο­ρές στο αντι­κεί­με­νό του ο κα­θέ­νας.

Ο κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος για τον του­ρι­σμό και τα έργα

Κλεί­νο­ντας, ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος μί­λη­σε για τα έργα της ΠΝΑι, επι­ση­μαί­νο­ντας με­τα­ξύ άλλων τα εξής: «Όσοι προ­σπα­θούν να μας… “κο­ντύ­νουν” πο­λι­τι­κά, ου­σια­στι­κά προ­βάλ­λουν αυτό που κά­νου­με. Βγή­κα­με έξω από το κουτί και κά­να­με πολλά –και εκτός αρ­μο­διό­τη­τάς μας. Να ανα­φέ­ρω ότι έως τις 31.12.2025 το στε­λε­χια­κό δυ­να­μι­κό ήταν 366 ερ­γα­ζό­με­νοι… αδια­νό­η­τος αριθ­μός για υπη­ρε­σί­ες της ΠΝΑι σε 50 νησιά. το τέ­λειο άλ­λο­θι για να πεις ότι δεν μπο­ρείς να κά­νεις –όχι μόνον κάτι πα­ρα­πά­νω- αλλά και όσα έχεις δε­σμευ­τεί.

Πή­ρα­με πάνω μας του­λά­χι­στον δι­πλά­σια δου­λειά.

-Για τον του­ρι­σμό:

Ο του­ρι­σμός είναι η κύρια πηγή από την οποία τρο­φο­δο­τεί­ται η οι­κο­νο­μία μας. Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία το 97% του ΑΕΠ εξαρ­τά­ται από τον του­ρι­σμό γι’ αυτό και απο­φα­σί­σα­με να στη­ρί­ξου­με κα­θο­λι­κά αυτή την δρα­στη­ριό­τη­τα. Το πρώτο “άλμα” που κά­να­με είναι η ανά­δει­ξη της φήμης (πώς πα­ρου­σιά­ζεις τον τόπο σου, τον προ­ο­ρι­σμό κ.λπ.) Σε αυτή τη δια­δι­κα­σία, υπάρ­χουν πάρα πολλά ερ­γα­λεία για να κά­νεις τη δου­λειά σου. Εμείς το κά­να­με πρώ­τοι στην Ελ­λά­δα.

188 ήταν οι δια­φη­μι­στι­κές δρά­σεις, σε 18 χώρες – στό­χους και δια­φή­μι­ση σε 32 πολύ με­γά­λα πα­γκό­σμια ΜΜΕ (YouTube, Sky news, Liberation, Independent, Social Media κ.ά.)

Μέχρι πού έφτα­σε η δια­φή­μι­ση: σε 724.054.967 μο­να­δι­κούς χρή­στες. Τώρα, βά­ζου­με στόχο το ένα δι­σε­κα­τομ­μύ­ριο. Ωστό­σο, για εμάς ο πήχης πα­ρα­μέ­νει ψηλά αφού φτά­σα­με ήδη σε αυτά τα επι­θυ­μη­τά νού­με­ρα. Σε ένα νησί χρειά­στη­κε ει­δι­κή πα­ρέμ­βα­ση –στη Σα­ντο­ρί­νη που έπρε­πε να την στη­ρί­ξου­με, αν και “τί­να­ξε” στον αέρα όλο το πρό­γραμ­μά μας. Κι αυτό γιατί εί­χα­με κάνει άλλες συμ­φω­νί­ες και προ­ε­τοι­μα­σία, αλλά ανα­γκα­στή­κα­με να βά­λου­με πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα (πε­ρί­που 650.000 ευρώ) για να στη­ρί­ξου­με τη Σα­ντο­ρί­νη».

Ο ίδιος, ανα­φέρ­θη­κε στα απο­τε­λέ­σμα­τα από τα έσοδα του του­ρι­σμού σύμ­φω­να με την Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δας (+19%) με τη δα­πά­νη ανά δια­νυ­κτέ­ρευ­ση (+15%) και ένα συ­γκρι­τι­κό (+35%) ανά δια­νυ­κτέ­ρευ­ση στο Νότιο Αι­γαίο, σε σχέση με την υπό­λοι­πη χώρα.

«Εάν αυτό δεν είναι βελ­τί­ω­ση της ποιό­τη­τας, τότε όλη η συ­ζή­τη­ση είναι υπο­κρι­τι­κή –ή κάτι άλλο κρύ­βει. Οι αφί­ξεις ανέ­βη­καν 0,7%, 3,4% οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις. Εξαι­ρε­τι­κή δου­λειά από τους ερ­γα­ζό­με­νους, τους επαγ­γελ­μα­τί­ες ακόμη και τους κα­τοί­κους που δεί­χνουν ότι αγα­πούν τον του­ρι­σμό και τον προ­σέ­χουν».

-Για το ΕΣΠΑ:

Μι­λώ­ντας για τη δια­χεί­ρι­ση των Ευ­ρω­παϊ­κών Πόρων, ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος είπε ότι πρό­κει­ται για μια εξο­νυ­χι­στι­κή και εξα­ντλη­τι­κή δια­δι­κα­σία με πάρα πολ­λούς ελεγ­κτι­κούς μη­χα­νι­σμούς:

«Έκλει­σε το ΕΣΠΑ (2014-2020) και η ΠΝΑι έχει σαν απο­τέ­λε­σμα 124% σε απορ­ρο­φή­σεις. Κα­νο­νι­κά, η απορ­ρό­φη­ση είναι πάνω από 160% -αφού διευ­ρύ­να­με πάρα πολύ τα όρια για εντά­ξεις έργων. Πε­τύ­χα­με να φέ­ρου­με στα νησιά πε­ρισ­σό­τε­ρες χρη­μα­το­δο­τή­σεις κατά 24%. Αυτά τα πε­τύ­χα­με μαζί με όλους τους φο­ρείς υλο­ποί­η­σης. Από αυτά, οι πόροι οδη­γή­θη­καν προς άλ­λους φο­ρείς (δυ­νη­τι­κούς δι­καιού­χους, κυ­ρί­ως στους δή­μους, λι­με­νι­κά τα­μεία, ΔΕΥΑ κ.ο.κ.), ενώ οι πόροι για έργα της ΠΝΑι είναι πολύ λι­γό­τε­ροι. Ευ­τυ­χώς, τα έργα πάνε καλά…».

Επι­πρό­σθε­τα, μί­λη­σε για τις υπο­δο­μές και τα έργα, για τα οποία ήταν κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κός:

«Αυτή την πε­ρί­ο­δο η κυ­βέρ­νη­ση κάνει συ­σκέ­ψεις με τον πρώτο βαθμό (δή­μους) όπου συμ­με­τέ­χου­με κι εμείς, με ση­μείο αιχ­μής τις υπο­δο­μές. Δεν είναι ένα κα­θό­λου εύ­κο­λο εγ­χεί­ρη­μα να κά­νεις έργα στα νησιά. Αυτή την στιγ­μή είναι σε εξέ­λι­ξη 207 έργα, 52 νέες συμ­βά­σεις υπο­γρά­φτη­καν (το 2025), ολο­κλη­ρώ­θη­καν 44 έργα, ενώ είναι σε εξέ­λι­ξη 26 με­λέ­τες –από μια υπη­ρε­σία υπο­στε­λε­χω­μέ­νη που είναι και η μι­κρό­τε­ρη στην Ελ­λά­δα…».

Ο πε­ρι­φε­ρειάρ­χης ανα­φέρ­θη­κε στις πα­ρεμ­βά­σεις όπως η οι­κο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη των για­τρών, των εκ­παι­δευ­τι­κών και σε αυτό που επί­κει­ται και αφορά στους νο­ση­λευ­τές.

«Γί­νε­ται ένας πολύ με­γά­λος αγώ­νας για να αλ­λά­ξει ο Υγειο­νο­μι­κός Χάρ­της στα νησιά με τρία έργα, σε Νάξο, Κω και Ρόδο. Το ίδιο θα γίνει και στην Παι­δεία.

Συ­νε­πώς, ο Απο­λο­γι­σμός δεν είναι μια απο­τύ­πω­ση επι­δό­σε­ων. Είναι η από­δει­ξη ότι ένας Ορ­γα­νι­σμός με μειο­νε­κτή­μα­τα ση­μα­ντι­κά), μπο­ρεί όταν δου­λεύ­ει με σχέ­διο, ωρι­μό­τη­τα, υπευ­θυ­νό­τη­τα και αγάπη, να κάνει την πο­λι­τι­κή μία δύ­να­μη δη­μιουρ­γί­ας…».

Ακο­λού­θη­σαν οι το­πο­θε­τή­σεις των επι­κε­φα­λής της μεί­ζο­νος και ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φί­ας με τον κ. Νι­κη­φό­ρο Πα­πα­νι­κό­λα να διε­ρω­τά­ται για ποιον λόγο η ΠΝΑι υλο­ποιεί κά­ποια πράγ­μα­τα και δεν μπο­ρεί να πάει πα­ρα­πέ­ρα (σε επί­πε­δο αρ­μο­διο­τή­των, πόρων ή άλλο) και την κα Χρύσα Κα­ρα­γιάν­νη να εστιά­ζει πε­ρισ­σό­τε­ρο στα θέ­μα­τα Υγεί­ας στα νησιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.