Ρεπορτάζ

Δεν έχει «αναπνεύσει» ακόμα στη Ρόδο η οικοδομή

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με την οικοδομή στο νησί της Ρόδου, παρά τα ενθαρρυντικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η ανεργία έχει εκτοξευτεί τα τελευταία πέντα χρόνια ενώ η έλλειψη οικοδομικής δραστηριότητας, συμπαρασύρει 280 επαγγέλματα!
Αυτό δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων κ. Νίκος Τριπολίτης, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα για το άμεσο μέλλον, στον κλάδο.
«Σίγουρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα τα οποία κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, όπως π.χ. η αναστολή ΦΠΑ. Όμως, στην δική μας περιοχή υπάρχει στασιμότητα.
Δεν γίνονται νέα έργα αλλά μόνον ανακαινίσεις με αποτέλεσμα πάρα πολλοί εργαζόμενοι στην οικοδομή να είναι άνεργοι, να μην μπορούν να καλύψουν την ιατρο-φαρμακευτική τους περίθαλψη και τα ένσημα για την σύνταξή τους. Κατά την εκτίμησή μου, αυτά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, θα αργήσουν ακόμη πολύ να φανούν στην πράξη.
Ο κόσμος είναι συγκρατημένος, η οικονομία δεν έχει ακόμη αναπνεύσει και αν δεν αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια ή να είναι πιο ευέλικτες, για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια, δεν θα έχει βελτιωθεί τίποτε. Υπάρχει βέβαια, κινητικότητα ως προς την έκδοση σε πολεοδομικές άδειες για νέα έργα, αλλά δεν ξεκίνησε ούτε ένα.
Στην Ρόδο προγραμματίζονται να γίνουν κάποια μεγάλα έργα και νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτε ακόμη.
Μην ξεχνάτε ότι 280 επαγγέλματα, δουλεύουν με την ανέγερση νέων οικοδομών. Με τις ανακαινίσεις, δουλεύουν μόνον… 15 επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να είναι εκτός παραγωγής όσοι εμπλέκονται. Εάν ξεκινήσουν αυτά τα έργα, η Ρόδος για τα επόμενα εφτά – οχτώ χρόνια, θα έχει κίνηση και οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά» όπως τόνισε.
Ο κ. Τριπολίτης ανέφερε ακόμη ότι αυτή την στιγμή, στην Ρόδο από τα 5.000 μέλη στο Σωματείο Οικοδόμων, είναι ζήτημα αν απασχολούνται τα 700 – 800. «Μιλάμε για τεράστια ποσοστά ανεργίας. Τα μέτρα είναι πολύ θετικά αλλά μέχρι να εφαρμοστούν, θα υπάρξει καθυστέρηση».
Επιπλέον, ο κλάδος εμφανίζεται αντίθετος με το νέο ασφαλιστικό αφού αναγκάζεται ο εργαζόμενος να βρει 9.000 ένσημα –πράγμα που κρίνεται αδύνατο υπό αυτές τις συνθήκες για τους εργαζόμενους στην περιοχή μας.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θυμίζουμε πως το σχέδιο αναστήλωσης οικοδομής, η οποία κατέρρευσε στα χρόνια κρίσης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, προβλέπει:
-Αναστολή του ΦΠΑ για 3 χρόνια
Όλα τα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής μέχρι και τέλη του 2022 θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ 24%.
-Πάγωμα φόρου υπεραξίας
Αναστέλλεται για ακόμη τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
-Έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων
-Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές
-Νέα μείωση του ΕΦΝΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων
-Ανατροπές στους φόρους μεταβιβάσεων

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου