Ειδήσεις

Εχουν εκτροχιαστεί τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου!

Ελεγχο από ορκωτούς λογιστές σε όλους τους Καποδιστριακούς Δήμους θα ζητήσει ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ο απολογισμός και ο ισολογισμός του Δήμου για τη χρήση του έτους 2013.
Η έκθεση που ανέγνωσε ο ορκωτός ελεγκτής κ. Αριστείδης Σφούνος έδειξε πως παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση τα έσοδα του Δήμου Ρόδου.
«Ο λογαριασμός του κυκλοφορούντος ενεργητικού “Απαιτήσεις από πώληση αγαθών και υπηρεσιών” € 74.496.534,68 περιλαμβάνει και α) ανείσπρακτα υπόλοιπα από επαναβεβαιώσεις απαιτήσεων εσόδων προηγουμένων χρήσεων ποσού € 63.862.123,76 και β) ανείσπρακτα υπόλοιπα εσόδων που πρωτοβεβαιώθηκαν στην παρούσα χρήση ποσού € 10.634.410,92. Έναντι των ανείσπρακτων αυτών απαιτήσεων έχει σχηματιστεί, μέχρι την 31.12.2013, συνολική πρόβλεψη € 24.347.789,27 για ενδεχόμενη ζημία από την είσπραξή τους», ανέφερε μεταξύ άλλων  στην εισήγησή του, ο ορκωτός λογιστής κ. Αριστείδης Σφούνος.
Στην υστέρηση που παρουσιάζει η διαδικασία είσπραξης των οφειλών αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ.  Στράτος Καρίκης.
«Είναι ελλιπής η  ενημέρωσή μας για τα οικονομικά.  Τα θέματα που υπογράμμισε   ο ορκωτός τα είχα θίξει και κατά τη θητεία του κ. Σ. Κουσουρνά. Ανεξαρτήτως της οικονομικής συγκυρίας ο δήμος θα πρέπει να επιβιώσει και να  πληρώνουν οι πολίτες όλες τις υποχρεώσεις τους. Είχα προτείνει  από την προηγούμενη θητεία να ακολουθηθεί σκληρή γραμμή και για τα μισθώματα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να μην πληρώνουν τα ενοίκια τους οι μισθωτές.   Ο κ. Σφούνος  μας αναφέρει  ουσιαστικά  πως δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δήμου  και οι ρυθμοί είσπραξης ήταν μικροί.  Εκτιμώ πως θα  έρθουν χειρότερες ημέρες αφού χάθηκε  και  ο ΔΗΦΟΔΩ. Χρειάζεται  ειδική πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα.   Η υστέρηση  στη σύνταξη βεβαιωτικών καταλόγων δείχνει πως θα έχουμε πρόβλημα. Εμείς θα στηρίξουμε την   προσπάθεια για την είσπραξη των χρημάτων που οφείλονται.  Και σε αυτούς που αδιαφορούν ακόμη και για ρυθμίσεις, να επιβληθούν σκληρά μέτρα», δήλωσε  ο κ. Στράτος Καρίκης, που αναφέρθηκε και στην απουσία από τη συνεδρίαση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη.
Να  σημειωθεί πως ο αντιδήμαρχος δήλωσε πως δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τη  συνεδρίαση και εξαιτίας οικογενειακών λόγων  έπρεπε να αποχωρήσει.
Ενημέρωση για την λύση και εκκαθάριση  11 επιχειρήσεων ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ  κ. Χ. Χατζηευθυμίου.
«Υπάρχουν και 11 επιχειρήσεις που έχουν λυθεί και εκκαθαριστεί. Να ενημερωθούν τα μέλη του  δημοτικού συμβουλίου  αν έχει τελειώσει η εκκαθάριση  και για τα χρήματα που έχουν  συγκεντρωθεί. Είναι αδιανόητο ο εκκαθαριστής να κρατά τα χρήματα σπίτι του ή δεν ξέρω που αλλού. Άνθρωποι που έχουν συνεισφέρει στη λειτουργία των επιχειρήσεων  που οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση τώρα   είναι υπόδικοι. Υπάρχουν και προμηθευτές που καταφεύγουν στα δικαστήρια. Δεν μπορεί ο δήμος να συμπεριφέρεται έτσι στους δημότες.   Για τις ανείσπρακτες οφειλές γνωρίζω  τη δυσκολία. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό.   Δεν θα ψέξω κανένα. Θα αναφερθώ όμως  στην εμβαδομέτρηση ακινήτων που μπορεί  να ζημιώσει το Δήμο. Σοβαρό θέμα είναι και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε ο κ. Χ. Χατζηευθυμίου.
«Η έκθεση δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε τον ισολογισμό- απολογισμό του Δήμου για το έτος 2013. Οι παρατηρήσεις αφορούν σημαντικά ζητήματα.  Πρέπει να εφαρμοσθούν αυστηρά μέτρα.  Επιβάλλεται  να συζητήσουμε εξαντλητικά  για όλα τα σοβαρά θέματα και να καταλήξουμε σε αποφάσεις. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Δεν είναι τόσο  κακή η οικονομική  κατάσταση  του Δήμου Ρόδου που  έχει προοπτικές», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ.  Σ. Διακοσταματίου.
«Ξεπεράσατε τα όρια της φαντασίας.  Δεν υπάρχει αρχή και τέλος στον ισολογισμό.  Φαίνεται πως ο δήμος είναι σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Ο Δήμος έχει τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταθεί. Ήρθε δηλαδή όχι το Fast truck αλλά  ο … φάστ τράκος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.  Στέργος Στάγκας και πρόσθεσε πως οι οφειλές των εταιρειών ΡΟΔΩΝ ΑΕ  και  ΑΔΕΚΑΜ ανέρχονται σε επτά εκατομμύρια ευρώ.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης  κ. Χ. Κόκκινος.
«Το σημερινό θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό. Πέρα από τη διαχρονική κουβέντα πρέπει να μας προβληματίσει καθώς  ο δήμος της Ρόδου έρχεται αντιμέτωπος με πολλά ζητήματα. Το όραμα θα πρέπει να συνδυάζεται με τον ρεαλισμό. Απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Να διεξαχθεί έλεγχος για την οικονομική διαχείριση που έγινε στο διάστημα από το έτος 2007 έως το 2010  από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους θα ζητήσει ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι το 2013 έπρεπε να συμμαζευτούν οι υποχρεώσεις δέκα  καποδιστριακών δήμων. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο έγιναν έλεγχοι. Σε άλλους δήμους δεν έγιναν.  Θα ζητήσω έλεγχο ορκωτών σε όλους τους πρώην καποδιστριακούς για  την προηγούμενη τετραετία.  Γνωρίζω πως έχει ασκηθεί και  ποινική δίωξη που θα φθάσει στη δικαιοσύνη. Θα μας πουν οι αρμόδιοι   αν θα διαγραφούν οφειλές ή θα καταλογιστούν. Εύχομαι να είναι όλα  τα στοιχεία που αφορούν τους πρώην ΟΤΑ   εντάξει.    Κανείς δήμαρχος δεν σκέπτεται κακό για τον τόπο του. Αν οι συνθήκες ήταν τέτοιες και εκτροχιάστηκε η οικονομική κατάσταση πρέπει να φανεί η αλήθεια», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος που αναφέρθηκε και στον αγώνα που κάνει η δημοτική αρχή για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δήμου.
Ο δήμαρχος τόνισε πως η συζήτηση για τον τρόπο που θα καλυφθεί το κενό που άφησε η απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στα ανείσπρακτα  έσοδα των προηγουμένων ετών.
«Είναι μεγάλο πρόβλημα τα ανείσπρακτα χρέη για το Δήμο. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις δέουσες κινήσεις. Πρέπει να οργανωθούμε αλλά υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες.   Στη ΔΕΗ  το ποσοστό των ανείσπρακτων λογαριασμών φθάνει στο 76%.  Ο Δήμος θα πρέπει να επιβιώσει και να βρει έσοδα.  Δεν διαφωνώ με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη.  Αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να έχει τη δυνατότητα τοπικής φορολόγησης ή επιβολής ανταποδοτικών τελών.  Με  14 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αν  επιβληθεί τέλος ανά επισκέπτη ένα ευρώ, θα δημιουργηθούν έσοδα», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου. Αποφασίστηκε ακόμη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την σύσταση επιτροπής καθορισμού  τιμήματος ακινήτων που θα ασχοληθεί και με τις υποθέσεις εισφοράς σε γη ή σε χρήμα.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως στο προσεχές χρονικό διάστημα θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΞΡ για το συγκεκριμένο θέμα, που είναι σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη θητεία.
«Από τις υπηρεσίες έχουν γίνει εκτιμήσεις για 18 υποθέσεις που αφορούν εισφορά σε γη για ισάριθμα  ξενοδοχεία. Θα γίνει συνάντηση προσεχώς  και με τη διοίκηση της  ΕΞΡ.   Ο δήμος Ρόδου θα πρέπει να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλονται. Γνωρίζω πως η  οικονομική συγκυρία  δεν είναι η καλύτερη. Επιβάλλεται να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει συζήτηση  και με  τους επικεφαλής των παρατάξεων για να δούμε το θέμα συνολικά. Υπάρχουν όμως επενδύσεις  για τις οποίες θα πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Πρέπει να συσταθεί επιτροπή καθορισμού τιμήματος ακινήτων», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος
Το δημοτικό  συμβούλιο ενέκρινε και τη μετατροπή σε χρήμα οφειλόμενης εισφοράς  σε γη, συνολικής έκτασης  11.678 τμ από την Ι&Ε Χατζηλαζάρου ΑΕ για την κατασκευή νέων πτερύγων  στο ξενοδοχείο με διακριτικό τίτλο  «Rodos Princess» στην περιοχή Κιοτάρι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου