Ειδήσεις

Σοβαρές δυσλειτουργίες προκαλεί ο «Καλλικράτης»

Eντονα διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για τις φοβερές δυσλειτουργίες που παρουσιάζει ο “Καλλικράτης” και για την απροθυμία του υπουργείου Εσωτερικών να περιλάβει τις προτάσεις τους στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το θέμα αυτό απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο και είχε έντονο άρωμα … εκλογών.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος στις εκλογές για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσκάλεσε τους δημάρχους στην ομιλία του, που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες στις 20.00 στο ΕΒΕΔ.
Η δήλωση αυτή έδωσε το έναυσμα στον δήμαρχο Λειψών κ. Μπενέτο Σπύρου να προβεί και εκείνος σε ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι το θέμα του χωροταξικού των ΟΤΑ δεν έχει κλείσει, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές, εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Έχουμε αγανακτήσει πλέον γιατί το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έχει εγκρίνει τις τροποποιήσεις που έχουμε στείλει και αφορούν τη λειτουργία των μικρών ΟΤΑ δεν τις περιέλαβε στο νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Δεν καταλαβαίνω την τακτική της διπλοπροσωπίας. Η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου λειτουργεί πλέον σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε τρεις μήνες πριν από τις εκλογές και ακόμη ομιλούν για το χωροταξικό των ΟΤΑ. Αναφέρονται και στην αναστολή λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου πριν και μετά τις εκλογές και στις προσλήψεις εποχικού προσωπικού μέχρι τις 18 Μαρτίου. Τα νησιά θα βρομίσουν με τον τρόπο αυτό», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως ουδείς θα προλάβει τις προθεσμίες για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.

«Θα είναι τραγικό για τα νησιά η μη πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Θα στείλουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας, όπως αποφασίσαμε ομοφώνως», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Να γίνουν δυναμικές κινήσεις και να κλείσουν αν χρειαστεί οι δήμοι των νησιών πρότεινε ο κ. Μπενέτος Σπύρου, που συγκρούστηκε φραστικά με τον πρόεδρο της ΠΕΔ όταν εκείνος του είπε πως πριν λίγο καιρό ήταν… συστημικός και δεν αρνήθηκε τα μέτρα που δρομολογήθηκαν.

«Μην με αποκαλείτε ψευτοεπαναστάτη. Πού ήσασταν εσείς όταν κλείναμε τις υπηρεσίες και τα σχολεία μας για το ακτοπλοϊκό; Ούτε μια ανακοίνωση συμπαράστασης δεν είχαμε από εσάς», απάντησε ο κ. Μπενέτος Σπύρου.

«Δεν έχουν γίνει κατανοητά τα προβλήματα των μικρών νησιών. Έχουμε πάρει χαμπάρι πως μας δουλεύουν στην κυβέρνηση. Οι δήμοι έχουν τεράστια προβλήματα και αιρετοί ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν απολογούμενοι για τις αποφάσεις τους. Πρέπει να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα των ΟΤΑ», τόνισε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Π. Κονταράτος.

«Η απαξίωση της ΤΑ άρχισε από το κέντρο. Πρέπει να βρούμε τρόπο για να γίνουν γνωστές οι παθογένειες του “Καλλικράτη” και οι δυσλειτουργίες που προκαλεί το σύστημα στους μικρούς δήμους. Το νομοσχέδιο που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών έχει γίνει τραγέλαφος», τόνισε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του νησιού και ομόφωνα εγκρίθηκε η γνωμοδότηση που συνέταξε ο κ. Ν. Πέρος και έγραψε η «δ», με την οποία επισημαίνεται πως η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρεμάτων στο νησί της Ρόδου δεν περιέρχεται στο Δήμο αλλά εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια.

Οι δήμαρχοι ομόφωνα έκαναν αποδεκτή την γνωμοδότηση που θα σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ για την απόφαση που έχει ληφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το Δημοτικό Φόρο.

«Παρουσίασα την πρόταση που έχει συνταχθεί από το Οικονομικό Επιμελητήριο. Ενημέρωσα πως η εισήγηση κλιμακίου του ΣτΕ είναι αρνητική και επίκειται η λήψη απόφασης από την Ολομέλεια. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να είναι κατά 50% αρνητική», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση αν κινδυνεύει να καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:

«Μπορεί να γίνει νομοθετική παρέμβαση που θα άρει τα επιχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα. Δεν είναι χαμένη η υπόθεση ακόμη. Οι νομικοί μας είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε κάτι».
Στη συνεδρίαση οι δήμαρχοι των δύο νομών ασχολήθηκαν και με το θέμα που έχει ανακύψει με την μισθοδοσία των εφοριακών που υπηρετούν στις υπηρεσίες που δημιούργησε στους ΟΤΑ το υπουργείο Οικονομικών.

Τονίστηκε πως το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς ενημέρωσε ακόμη πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αξιώνει να πληρώνουν οι Δήμοι τις μισθοδοσίες των δημοτικών αστυνόμων που μεταφέρθηκαν στην ΕΛΑΣ.
Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για τις αλλαγές που δρομολόγησε το υπουργείο Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι δήμοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάρρευση των δομών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών.

«Έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας που έχουν συνέπειες για τους πολίτες. Εμείς μπορούμε να πούμε πως το κενό που δημιουργείται με το απότομο κλείσιμο των ιατρείων του πρώην ΕΟΠΥΥ πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο», τόνισε στην τοποθέτησή του για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα είναι καταδικαστέα η όποια μεταρρύθμιση που θα υποβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας.
«Τη μεταβατική περίοδο δεν θα πρέπει να υπάρχουν κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.

Στη συνεδρίαση ο κ. Ηλίας Μπούκλας ανακοίνωσε, πως μαζί με τον κ. Φιλ. Ζαννετίδη υποβάλουν την παραίτησή τους από τη διοίκηση της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ γιατί δεν γνωρίζουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις για την εταιρεία. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν όμως δεκτές από τον πρόεδρο της ΠΕΔ.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Σύρου κ. Γιάννης Δεκαβάλλας πρότεινε να τιμηθεί για την πορεία του στην αυτοδιοίκηση ο κ. Γιώργος Πουσσαίος, που δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.
«Επειδή υπάρχουν και άλλοι αιρετοί που δεν θα είναι υποψήφιοι θεωρώ πως θα είναι καλύτερο να τιμηθούν για την πορεία τους στην αυτοδιοίκηση σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές», αντιπρότεινε ο κ. Κουσουρνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου