Ειδήσεις

Συγκέντρωση υπογραφών για τη Ροδιακή Επαυλη

Ετοιμος να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι ο Δήμος Ρόδου προκειμένου να ασκήσει πίεση στην ΕΤΑΔ και το υπουργείο Οικονομικών για την παραχώρηση του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης.

Οι συναντήσεις που είχε μέχρι τώρα στην Αθήνα ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς με στελέχη της διοίκησης της ΕΤΑΔ και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν είχαν συγκεκριμένα το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού οι έχοντες σε κεντρικό επίπεδο την ευθύνη για το θέμα, αξιώνουν την καταβολή πολύ υψηλού τιμήματος για την παραχώρηση του ακινήτου.

Το θέμα τέθηκε χθες και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) από τον κ. Στάθη Κουσουρνά και αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα σταλεί στην ΕΤΑΔ και στο αρμόδιο υπουργείο.
«Θα συνεχίσουμε τη συλλογή υπογραφών για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια το ψήφισμα διαμαρτυρίας θα σταλεί στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι αρμόδιοι και να μας παραχωρήσουν το ακίνητο», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς που παρέστη και στη μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε χθες από τον ΔΟΠΑΡ στον κήπο της Ροδιακής Έπαυλης.

«Διαμαρτυρόμαστε όχι για τη συμπεριφορά της ΕΤΑΔ αλλά και γενικότερα για τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Έχει κοινοποιηθεί η διαμαρτυρία μας και σε υψηλότερο επίπεδο. Η κυβέρνηση αναίτια και με ανάλγητο τρόπο δεν παραχωρεί το ακίνητο στο Δήμο», είπε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η μη παραχώρηση ακυρώνει τα έργα που θα πρέπει να γίνουν.

«Έχουμε κάνει παραστάσεις διαμαρτυρίας για το θέμα αυτό. Δυστυχώς όμως «παίζουν» με τη Ρόδο. Θέλουμε με τις κινήσεις μας να δείξουμε πως το ακίνητο είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και την πνευματική ζωή του νησιού μας. Δεν μπορεί να επιστραφεί στο κράτος. Μόνο οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε αυτό. Οι πολίτες εκφράζονται σήμερα με τη μουσική διαμαρτυρία που κάνει ο Δήμος Ρόδου», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Συγκεντρώνουμε υπογραφές από αιρετούς, φορείς και πολίτες. Θα κάνουμε μια τελευταία παράσταση στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ίσως δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό ακόμη. Παρά τις προσπάθειές μου και σήμερα να επικοινωνήσω μαζί του ουδείς στο υπουργείο του ανταποκρίθηκε. Τώρα θα πρέπει να φανεί η αντίδραση του Ροδιακού λαού», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως ουδείς μπορεί να διανοηθεί πως αυτό το ακίνητο δεν θα ανήκει στο Δήμο.

Σε ερώτηση αν ο Δήμος Ρόδου κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό, ο κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε:
«Θα έχουμε και άλλες κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό».
Η μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες το βράδυ με τη συναυλία του κ. Β. Παπακωνσταντίνου, ενώ από νωρίς άρχισε να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που εκδόθηκε από την ΠΕΔ και υπεγράφη από τους δημάρχους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση αλλά και από πολίτες που θέλουν το ακίνητο να παραχωρηθεί στο Δήμο Ρόδου, αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
Εμείς οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, στο χώρο της Ροδιακής Έπαυλης, εκφράζουμε:
Την ολοκληρωτική αντίθεσή μας στους χειρισμούς του κεντρικού κράτους ως προς το θέμα της Ροδιακής Έπαυλης, ενός ακινήτου που από παράδοση ανήκει στο Ροδιακό λαό, που είναι κομμάτι της ιστορίας της Ρόδου και κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου και που επί δεκαετίες στεγάζει πολιτιστικές και μορφωτικές δραστηριότητες του Δήμου Ρόδου και του Ροδιακού λαού.

Την αγανάκτησή μας για την αντιμετώπιση αυτού του ακινήτου σαν να ήταν ένα οποιοδήποτε ακίνητο, χωρίς άλλη αξία πέρα από το οικονομικό αντίτιμο της “εκμετάλλευσής” του, καθώς και για την αντιμετώπιση του Δήμου Ρόδου σαν να ήταν ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης ενδιαφερόμενος για την “αξιοποίησή” του.
Την ανησυχία μας γιατί επί δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν οι πόροι και υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την αποκατάσταση του κτηρίου που κινδυνεύει να καταρρεύσει και για την ανάπλαση του κήπου του, οι χειρισμοί των κυβερνητικών οικονομικών παραγόντων εμποδίζουν ακόμη και τη συντήρησή του από το Δήμο Ρόδου.

Την αταλάντευτη απόφασή μας να διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο το αυτονόητο δικαίωμα του Δήμου Ρόδου και του Ροδιακού Λαού γενικότερα να διαχειρίζεται ο ίδιος τις υποθέσεις και την περιουσία του.
Καλούμε την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αποδώσει κατά χρήση το ακίνητο στον Δήμο Ρόδου, διαφορετικά η ευθύνη για την απαξίωση του ακινήτου θα βαρύνει αποκλειστικά την ίδια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου