Τοπικές Ειδήσεις

Σε ικανοποιητικό επίπεδο κινούνται στη Ρόδο οι εμβολιασμοί

Για την πορεία των εμβολιασμών αλλά και την συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημέρωσε χτες τους δημοσιογράφους η κα Χαρούλα Γιασιράνη, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Δωδεκανήσου.
«Η πορεία των εμβολιασμών στη Ρόδο κινείται σε ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο, τόσο για τις δύο πρώτες δόσεις όσο και για την αναμνηστική, τρίτη δόση. Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς στα απομακρυσμένα χωριά της Ρόδου, έχει ολοκληρωθεί. Συστήσαμε μία κινητή μονάδα, η οποία επισκεπτόταν τα απομακρυσμένα χωριά του νησιού, όπου εμβολιάσαμε υπερήλικους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να μεταβούν από μόνοι τους είτε στα Κέντρα Υγείας της Ρόδου, είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για εμβολιασμό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παράλληλα, εμβολιάστηκαν και πολλοί άνθρωποι που έκαναν την πρώτη δόση τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ακολούθησε η δεύτερη και τώρα είναι σε αναμονή για την αναμνηστική. Περισσότεροι από 850 συμπολίτες μας στη Νότια Ρόδο, εμβολιάστηκαν με αυτή την πρωτοβουλία της ΠΝΑι –κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.
Η πορεία των εμβολιασμών σε ό,τι αφορά στα μικρά παιδιά, είναι επίσης ικανοποιητική. Δύσκολα βρίσκουν ραντεβού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για να εμβολιαστούν τα παιδιά, αλλά σιγά σιγά αποκαθίσταται η ομαλότητα. Επιπλέον, όσον αφορά στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς –που είναι μια ξεχωριστή κατηγορία- τους διενεργούν είτε τα Κέντρα Υγείας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Έμπωνας, είτε οι δύο ιδιώτες γιατροί οι οποίοι έχουν συνάψει σύμβαση με την 2η ΥΠΕ και το υπουργείο, οι κ.κ. Δημήτρης Ιωσήφ και Ειρήνη Παναγιωτά.
Είχε παρατηρηθεί μια σημαντική καθυστέρηση στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς (για όσους ανθρώπους είναι κλινήρεις ή δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους). Η καθυστέρηση οφείλεται στον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη αναμονή. Με την είσοδο και της δεύτερης ιδιώτη γιατρού, εξομαλύνθηκε σημαντικά η κατάσταση και μαζί με τα Κέντρα Υγείας, προχωρούν με καλούς ρυθμούς».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διενέργεια των Rapid Tests (στον χώρο του παλιού νοσοκομείου) η κα Γιασιράνη τόνισε: «Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει την παρουσία του στο νησί της Ρόδου, όπως έκανε εδώ κι ενάμιση περίπου χρόνο. Έχουμε μια μόνιμη θέση στον χώρο του παλιού νοσοκομείου επί της οδού Παπαλουκά, όπου γίνονται καθημερινά τα Rapid Tests δωρεάν, ενώ μία κινητή μονάδα, επισκέπτεται περιμετρικά τις κοινότητες του νησιού αλλά και της πόλης».
Σχολιάζοντας την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ρόδο με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που παρουσιάζονται καθημερινά, η κα Γιασιράνη, υπογράμμισε τα εξής: «Δεν πρέπει να μας ξεγελάει το γεγονός πως η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει ηπιότερα συμπτώματα. Ακούγοντας τις ανακοινώσεις των επιστημόνων, οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερο κίνδυνο έως και ασυμπτωματικοί αλλά είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί. Ενδεχομένως, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, αποδεικνύει ότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, η μάσκα παντού, οι αποστάσεις κ.λπ.
ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν εξελίξεις με την υπόθεση για τον ανάδοχο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και τι σκοπεύει να κάνει η περιφερειακή αρχή γι αυτό, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Δωδεκανήσου, ήταν κατηγορηματική:
«Για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, βρισκόμαστε ακόμη εν αναμονή της απόφασης του διοικητικού εφετείου Πειραιά, η οποία εκδικάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021 –ενώ εκκρεμούν ακόμη δύο νέες προσφυγές.
Παρ όλα αυτά, με την αλλαγή του έτους και με το άνοιγμα του προϋπολογισμού της ΠΝΑι εμείς ως περιφερειακή αρχή, θα προχωρήσουμε σε νέο διαγωνισμό, προκειμένου να εφοδιάσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο εφόσον έχουμε την δυνατότητα εκ του νόμου και φυσικά, να μπορέσουμε να δώσουμε τρόφιμα στους δικαιούχους.
Δεν ακυρώνεται ο προηγούμενος διαγωνισμός αλλά εμείς επιπρόσθετα θα αξιοποιήσουμε όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, μας δίνει ο νόμος. Αισιοδοξούμε ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχουμε προχωρήσει».
Σημειώνεται πως η ΠΝΑι δεν κατάφερε να δώσει τρόφιμα –όπως είχε ανακοινωθεί αρμοδίως- καθώς είχε εξαντλήσει κάθε νόμιμο περιθώριο για την προμήθεια τροφίμων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου