Αιχμές για πολιτικές και ιδιωτικές δυνάμεις οι οποίες στρέφονται κατά της Περιφέρειας άφησε χθες ο περιφερειάχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος τονίζοντας ωστόσο ότι «κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του!» Ο περιφερειάρχης είπε ότι οι ίδιες δυνάμεις, που προκάλεσαν την κρίση με το νερό το καλοκαίρι του 2017 στη Ρόδο, συνεργάζονται ξανά απροκάλυπτα, και ετοιμάζουν το επόμενο σχέδιό τους.
Ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε αναλυτικά: «Παρά το κυνηγητό που έχουμε φάει και παρά όλα αυτά τα μέτρα που είναι κατά των νησιών, καταφέραμε και στεκόμαστε στα πόδια μας. Ούτε μας φτάνει ούτε μας αξίζει να στεκόμαστε απλώς. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με σχέδιο, αποφασιστικότητα και διάθεση σύγκρουσης αλλά και συνεργασίας. Δεν έχουν όλες οι δυνάμεις τον ίδιο στόχο. Δεν έχουν όλες οι δημόσιες φωνές διαύγεια. Δεν είναι όλες κρυστάλλινες. Στον τόπο μας έχουμε ένα θύλακα αντίστασης ο οποίος είναι πάντα καθοδηγούμενος και λειτουργεί με τρομερή ιδιοτέλεια. Στο παρελθόν έχω πέσει θύμα να τους πιστέψω κατά καιρούς. Από εδώ και πέρα νομίζω όμως ότι κάθε κατεργάρης πρέπει να καθίσει στον πάγκο του, ώστε να φανεί τι πρεσβεύει και τι υπηρετεί ο καθένας.

Το λέω αυτό με αφορμή την κρίση που περάσαμε το καλοκαίρι του 2017 στη Ρόδο και είχε να κάνει με το νερό, μία πολύ δύσκολη κρίση για όλους τους κατοίκους του νησιού. Οι ίδιες δυνάμεις που προκάλεσαν όλο αυτό το ζήτημα, οργανώνονται ξανά και σύντομα θα έχετε τα νέα. Έχουν γνώση οι φύλακες… Οι ίδιες δυνάμεις, πολιτικές και ιδιωτικές, συνεργάζονται ξανά απροκάλυπτα, χωρίς να ντρέπονται και ετοιμάζουν το επόμενο σχέδιό τους. Εδώ είμαστε… Πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο η Περιφέρεια, είναι ο φορέας που ενοχλεί. Το σχέδιό τους αφορά τη δράση και τη λειτουργία της Περιφέρειας».
Σε ερώτηση εναντίον ποιου τομέα δράσης της Περιφέρειας, στρέφονται αυτές οι δυνάμεις, ο κ. Χατζημάρκος είπε πώς πρόκειται για το τεχνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι σύντομα θα μιλήσει ανοιχτά. Σε ερώτηση εάν η νέα αυτή κρίση που πάει να εμφανιστεί, έχει να κάνει με τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που προωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και που έχει ανακοινώσει ήδη από το καλοκαίρι του 2017, στο οδικό δίκτυο της Ρόδου και την   τοποθέτηση υπερσύχρονου φωτισμού  LED ο περιφερειάρχης απάντησε θετικά, χωρίς ωστόσο να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Εποικοδομητική συνεργασία περιφερειάρχη – διοίκησης ΕΒΕΔ

Συνάντηση εργασίας με τη νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου είχε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος στο γραφείο του στη Ρόδο. Στη συνάντηση καθορίστηκε το πλαίσιο των νέων δράσεων που θα υλοποιήσει το Επιμελητήριο με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο περιφερειάρχης, κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Η Νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ξεκίνησε κατευθείαν με τα σκληρά και μεγάλα θέματα, βάζοντας στο τραπέζι, ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει να κάνει με τον επαναπροσδιορισμό των στόχων, των πολιτικών, των στρατηγικών σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της αναπτυξιακής πορείας αυτού του τόπου. Είναι εξαιρετικά θετικό που υπάρχουν αυτές οι συλλογικές δυνάμεις που θέτουν αυτούς τους στρατηγικούς στόχους οι οποίοι μας γεμίζουν αισιοδοξία. Είναι αλήθεια ότι έχουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, παρά το γεγονός ότι βιώνουμε μία δεκαετία κρίσης σε πολλά επίπεδα. Είναι εξαιρετικά ευεργετικό όμως το ότι ζούμε σε ένα τόπο ο οποίος έχει δύναμη, προοπτική και ευκαιρίες. Αυτές τις κρυμμένες ευκαιρίες, ακόμη μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε για να χαρίσουμε ευημερία, ελπίδα και θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο».
Ο προγραμματισμός των δράσεων αυτών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο επόμενο δεκαήμερο. Αυτός ο προγραμματισμός πρόκειται να συμπεριληφθεί και στην ατζέντα του αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου που θα διεξαχθεί στη Ρόδο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στα μέσα Μαρτίου (τελικά).
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε λόγο για πρωτοποριακές δράσεις και επεσήμανε ότι το Επιμελητήριο πέρα από τον καταστατικό του ρόλο που είναι να συμβουλεύει το κράτος σε οικονομικά θέματα, πλέον αναλαμβάνει και το ρόλο του διαχειριστή δράσεων, κάτι που είναι πρωτοποριακό σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Πάππου δήλωσε αναλυτικά: «Με τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο μας συνδέουν φιλικοί αλλά κυρίως αγωνιστικοί δεσμοί. Εχουμε λειτουργήσει στο παρελθόν με τόσο στενούς αγωνιστικούς σχεδιασμούς οι οποίοι έφεραν αναπτυξιακά αποτελέσματα για το νησί της Ρόδου και πολύ περισσότερο για τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Σας θυμίζω το κοινό σχέδιο δράσης με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που χάρισαν αναπτυξιακή φορά σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Υπήρχαν δε πολλές δράσεις σε επιχειρηματικό και νομικό επίπεδο που δικαίωσαν τη στάση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Η σημερινή μας συνάντηση εδώ έχει σκοπό το σχεδιασμό νέων δράσεων οι οποίες θα φέρουν οικονομικά αλλά κυρίως κοινωνικά αποτελέσματα που έχουν ανάγκη ο τόπος μας και οι κάτοικοί του, οι οποίοι επιθυμούν να δουν τη Ρόδο να διοικείται από Ροδίτες και οι καρποί του προϊόντος που λέγεται Ρόδος ή Δωδεκάνησος, να καταναλώνονται από τους ντόπιους. Θεωρούμε ότι με τη στήριξη της Περιφέρειας και προσωπικά τη στήριξη του περιφερειάρχη, θα μπορέσουμε από κοινού να υλοποιήσουμε νέες πολύ σημαντικές δράσεις που θα είναι πρωτοπόρες για τα δεδομένα της χώρας».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ