ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τους επόμενους μήνες- «Ασπίδα» η επικαιροποιημένη αναμνηστική δόση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ COVID-19
Μέγεθος γραμμάτων

Ο αριθ­μός κρου­σμά­των ανα­μέ­νε­ται να αυ­ξη­θεί μέχρι τον Ια­νουά­ριο και τον Φε­βρουά­ριο και γι’ αυτό είναι ση­μα­ντι­κός ο εμ­βο­λια­σμός με την επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νη ανα­μνη­στι­κή δόση, επι­ση­μαί­νουν ει­δι­κοί

Κα­λύ­τε­ρη προ­στα­σία έχουν οι ενή­λι­κες που εμ­βο­λιά­στη­καν με τις επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νες ανα­μνη­στι­κές δό­σεις του εμ­βο­λί­ου ένα­ντι του Sars-CoV-2. καθώς αντι­με­τω­πί­ζουν λι­γό­τε­ρες πι­θα­νό­τη­τες να νο­ση­λευ­θούν ή να με­τα­φερ­θούν στα επεί­γο­ντα.

Σύμ­φω­να με τους ερευ­νη­τές, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνω­ρί­ζου­με πόσο καιρό θα διαρ­κέ­σει η προ­στα­σία από την επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νη ανα­μνη­στι­κή δόση. Ωστό­σο, ο αριθ­μός κρου­σμά­των covid ανα­μέ­νε­ται να αυ­ξη­θεί μέχρι τον Ια­νουά­ριο και τον Φε­βρουά­ριο και γι’ αυτό είναι ση­μα­ντι­κός ο εμ­βο­λια­σμός με την επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νη ανα­μνη­στι­κή δόση.

Οι ια­τροί της Θε­ρα­πευ­τι­κής Κλι­νι­κής της Ια­τρι­κής Σχο­λής του Εθνι­κού και Κα­πο­δι­στρια­κού Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών Θε­ο­δώ­ρα Ψαλ­το­πού­λου, Ρο­δάν­θη Ελένη Συ­ρί­γου, Γιάν­νης Ντά­να­σης, Πάνος Μα­λαν­δρά­κης, και Θάνος Δη­μό­που­λος (πρύ­τα­νης ΕΚΠΑ) συ­νο­ψί­ζουν τα πρό­σφα­τα δε­δο­μέ­να σχε­τι­κά με την συμ­βο­λή της επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νης δόσης του εμ­βο­λί­ου ένα­ντι της νό­ση­σης από Covid-19.

Δύο εκ­θέ­σεις που κυ­κλο­φό­ρη­σαν την Πα­ρα­σκευή από τα Κέ­ντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νο­ση­μά­των (CDC) δί­νουν την πρώτη λε­πτο­με­ρή ει­κό­να στο κατά πόσο οι ενη­με­ρω­μέ­νες ανα­μνη­στι­κές δό­σεις Pfizer και Moderna προ­στα­τεύ­ουν από σο­βα­ρή νό­ση­ση.

Σο­βα­ρή σύ­στα­ση για εμ­βο­λια­σμό από τα CDC

Το πο­σο­στό των Αμε­ρι­κα­νών πο­λι­τών που έλα­βαν την ενι­σχυ­μέ­νη δόση του εμ­βο­λί­ου, ήταν μόλις το 14% των ατό­μων που πλη­ρού­σαν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις — ηλι­κί­ας 5 και άνω. Εν ανα­μο­νή μιας άλλης έξαρ­σης της νόσου covid-19 τον χει­μώ­να που έρ­χε­ται στην κο­ρυ­φή μιας πρώ­ι­μης και επι­θε­τι­κής πε­ριό­δου γρί­πης και των υψη­λών επι­πέ­δων του ανα­πνευ­στι­κού συ­γκυ­τια­κού ιού (RSV), έγινε σο­βα­ρή σύ­στα­ση για εμ­βο­λια­σμό. Τα κρού­σμα­τα της νόσου Covid-19 ξε­περ­νούν κατά μέσο όρο τις 66.000 ανά ημέρα για πρώτη φορά από τα μέσα Σε­πτεμ­βρί­ου και οι θά­να­τοι ανέρ­χο­νται κατά μέσο όρο σε πε­ρί­που 400 ανά ημέρα τις τε­λευ­ταί­ες επτά ημέ­ρες, σύμ­φω­να με τα CDC. Πε­ρισ­σό­τε­ροι από 40.000 ασθε­νείς νο­ση­λεύ­ο­νται με νόσο covid-19, με πε­ρισ­σό­τε­ρους από 9.000 ασθε­νείς να ει­σά­γο­νται κα­θη­με­ρι­νά στα νο­σο­κο­μεία. Την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο πέρσι, υπήρ­χαν δι­πλά­σια κρού­σμα­τα covid-19 και πε­ρί­που 70.000 άν­θρω­ποι νο­ση­λεύ­ο­νταν, με θα­νά­τους κατά μέσο όρο πε­ρί­που 1.300 την ημέρα.

Η Jeanne Marrazzo, διευ­θύ­ντρια λοι­μω­δών ασθε­νειών στο Πα­νε­πι­στή­μιο της Αλα­μπά­μα στο Birmingham, δή­λω­σε ότι τα νέα δε­δο­μέ­να των CDC για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του ανα­μνη­στι­κού εμ­βο­λια­σμού είναι εν­θαρ­ρυ­ντι­κά και ανα­φέ­ρει ότι ήταν εξαι­ρε­τι­κό το γε­γο­νός ότι και οι δύο με­λέ­τες μπο­ρού­σαν να δεί­ξουν ένα ση­μα­ντι­κό απο­τέ­λε­σμα τόσο γρή­γο­ρα, δε­δο­μέ­νου ότι το εμ­βό­λιο δεν ήταν καν δια­θέ­σι­μο μέχρι την 1η Σε­πτεμ­βρί­ου. Τα δε­δο­μέ­να των CDC τον πε­ρα­σμέ­νο μήνα έδει­ξαν ότι οι Αμε­ρι­κα­νοί που είχαν λάβει τα επι­και­ρο­ποι­η­μέ­να εμ­βό­λια είχαν κα­λύ­τε­ρη προ­στα­σία από τη συμ­πτω­μα­τι­κή λοί­μω­ξη από τον κο­ρο­νο­ϊό συ­γκρι­τι­κά με εκεί­νους που δεν είχαν. Οι τε­λευ­ταί­ες ανα­φο­ρές πα­ρεί­χαν λε­πτο­με­ρέ­στε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες και έδει­ξαν ότι τα ενι­σχυ­μέ­να εμ­βό­λια προ­σφέ­ρουν ακόμα με­γα­λύ­τε­ρο όφε­λος, ει­δι­κά για τους ενή­λι­κες που έλα­βαν το τε­λευ­ταίο τους εμ­βό­λιο που κυ­κλο­φό­ρη­σε πριν από πε­ρί­που έναν χρόνο, δή­λω­σε η Ruth Link-Gelles, επι­κε­φα­λής της ομά­δας απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας του εμ­βο­λί­ου του κο­ρο­νοϊ­ού των CDC.

Για άτομα 65 ετών και άνω που έχουν λάβει την ενη­με­ρω­μέ­νη ανα­μνη­στι­κή δόση, υπάρ­χει ση­μα­ντι­κή πρό­σθε­τη προ­στα­σία από σο­βα­ρές ασθέ­νειες και νο­ση­λεία, δή­λω­σε η Link-Gelles.

Αλλά πε­ρί­που 150 εκα­τομ­μύ­ρια Αμε­ρι­κα­νοί που είναι κα­τάλ­λη­λοι για μια ενη­με­ρω­μέ­νη ανα­μνη­στι­κή δόση δεν την έχουν λάβει ακόμα. Αυτό πε­ρι­λαμ­βά­νει πε­ρισ­σό­τε­ρα από 28 εκα­τομ­μύ­ρια άτομα ηλι­κί­ας 65 ετών και άνω, τον πλη­θυ­σμό με τον υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο για σο­βα­ρή νόσο covid-19. Η Link-Gelles ανα­φέ­ρει ότι η πλειο­νό­τη­τα των Αμε­ρι­κα­νών πο­λι­τών δεν έλαβε την ενι­σχυ­μέ­νη δόση, λόγω των χα­μη­λών πο­σο­στών προ­στα­σί­ας από τις προη­γού­με­νες δό­σεις. Πα­ράλ­λη­λα, προ­σθέ­τει ότι λόγω της εορ­τα­στι­κής πε­ριό­δου και των αυ­ξη­μέ­νων τα­ξι­διών, τα επί­πε­δα νό­ση­σης θα αυ­ξη­θούν δρα­μα­τι­κά.

Στο πλαί­σιο της ανα­νε­ω­μέ­νης στρα­τη­γι­κής της κυ­βέρ­νη­σης Μπάι­ντεν για τον έλεγ­χο των κρου­σμά­των covid-19 φέτος τον χει­μώ­να, οι αξιω­μα­τού­χοι υγεί­ας εν­θαρ­ρύ­νουν επί­σης τους πο­λί­τες να κά­νουν χρήση τεστ covid και να λαμ­βά­νουν τις κα­τάλ­λη­λες θε­ρα­πεί­ες, καθώς επί­σης εν­θαρ­ρύ­νουν τη χρήση μά­σκας αν βρί­σκο­νται σε ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου, στα μέσα μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς και σε δη­μό­σιους εσω­τε­ρι­κούς χώ­ρους, ιδίως σε κοι­νό­τη­τες με υψηλά πο­σο­στά της νόσου covid-19.

Αξιω­μα­τού­χοι ανα­φέ­ρουν ότι τα ενι­σχυ­μέ­να εμ­βό­λια προ­σφέ­ρουν προ­στα­σία ένα­ντι των εξαι­ρε­τι­κά με­τα­δο­τι­κών με­ταλ­λά­ξε­ων Όμι­κρον BA.4 και BA.5. Οι αξιω­μα­τού­χοι αξιο­λό­γη­σαν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νης ανα­μνη­στι­κής δόσης συ­γκρί­νο­ντας άτομα που είχαν λάβει δύο, τρεις ή τέσ­σε­ρις δό­σεις του πα­λαιό­τε­ρου εμ­βο­λί­ου, καθώς και της επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νης ανα­μνη­στι­κής δόσης σε άτομα που είχαν λάβει μόνο το πα­λαιό­τε­ρο εμ­βό­λιο και χωρίς νέα ανα­μνη­στι­κή δόση.

Μέχρι τα μέσα Οκτω­βρί­ου, εμ­φα­νί­στη­καν νέες με­ταλ­λά­ξεις, που απο­τε­λού­σαν με­τα­ξύ 5% και 15% των κυ­κλο­φο­ρού­ντων με­ταλ­λά­ξε­ων. Όλες οι με­ταλ­λά­ξεις που κυ­κλο­φο­ρούν θε­ω­ρού­νται από­γο­νοι της υπο­με­τάλ­λα­ξης BA.5, και επει­δή είναι τόσο στενά συν­δε­δε­μέ­νες, ανέ­φε­ρε η Link-Gelles, οι ερευ­νη­τές δια­βε­βαί­ω­σαν ότι τα εμ­βό­λια συ­νε­χί­ζουν να προ­στα­τεύ­ουν ακόμα και από τις νέες πα­ραλ­λα­γές. Επι­πλέ­ον, αξιω­μα­τού­χοι υγεί­ας των CDC ανα­φέ­ρουν ότι η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νων εμ­βο­λί­ων εν­δέ­χε­ται να είναι ακόμα με­γα­λύ­τε­ρη από αυτή που πα­ρου­σιά­ζουν τα στοι­χεία. Οι με­λέ­τες δεν ήταν σε θέση να λά­βουν υπόψη την προη­γού­με­νη μό­λυν­ση από τον κο­ρο­νο­ϊό. Η ομάδα σύ­γκρι­σης — άτομα τα οποία δεν έχουν εμ­βο­λια­στεί το προη­γού­με­νο έτος με δόση εμ­βο­λί­ου — εν­δέ­χε­ται να είχαν αρ­κε­τές μο­λύν­σεις από κο­ρο­νο­ϊό, οι οποί­ες τους έδω­σαν φυ­σι­κή ανο­σία, ενι­σχύ­ο­ντας την προ­στα­σία τους με πρό­σθε­τα αντι­σώ­μα­τα κατά του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.