Ειδήσεις

“Έμφραγμα” στα Πρωτοδικεία από 1/1/2016

Έμφραγμα στα Πρωτοδικεία της χώρας και κυρίως στο μεγαλύτερο από αυτά, το Πρωτοδικείο Αθηνών θα προκληθεί από 1/1/16 όταν θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος φιλόδοξος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Δικαστές, που –υποτίθεται- στενεύει απολύτως τα όρια για την έκδοση αποφάσεων ώστε να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν με στοιχεία πλέον, οι δικαστές οι οποίοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα της βραδύτητας, οι νέες διατάξεις είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν λόγω των ελλείψεων σε έμψυχο υλικό και υλικοτεχνική υποδομή στο Πρωτοδικείο της Αθήνας σε συνδυασμό με το φόρτο εργασίας που θα επιφέρει το νέο νομοθέτημα στους υπηρετούντες (δικαστές, εισαγγελείς, υπάλληλοι) στο εν λόγω δικαστήριο.

Όλοι τους θεωρούν πιθανό ότι νέος ΚΠολΔ θα έχει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δηλαδή, αντί για επιτάχυνση της απονομής του δικαίου, που αποτελεί και τον ουσιαστικό τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αργόσυρτες διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων αλλά και αποφάσεις κατώτερες των περιστάσεων, που θα υποσκάπτουν τον ήδη ευάλωτο θεσμό της Δικαιοσύνης. Επίσης θα καταρρεύσει και η –όποια- προσπάθεια να ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που κρατούν εγκλωβισμένες επιχειρηματικές προσπάθειες στα δικαστήρια.

“Έμφραγμα”
Στην πρόσφατη ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων εφέτης κ. Γεωργουλέας, τονίζοντας ότι ομιλεί ως εφαρμοστής των νόμων που έχει υπηρεσιακό και συνταγματικό καθήκον να μεριμνά για την αποτελεσματική υλοποίησή τους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
• Με δεδομένο ότι οι αγωγές που κατατίθενται έως 31-12-2015 προσδιορίζονται για τον Μάιο του έτους 2019, η εφαρμογή του νέου Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, από 1-1-2016, συνεπάγεται την παράλληλη συνύπαρξη και συνεφαρμογή των δύο δικαστικών συστημάτων τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
• Η συνύπαρξη αυτή, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι πρόσφατα αποφάσισαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών να διπλασιάσουν τις δικογραφίες που χρεώνονται μηνιαίως, από 30-40 σήμερα σε 60 ή και 80, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.
• Με βάση τα παραπάνω, ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, παρατήρησε ότι ο νέος Κώδικας πολιτικής Δικονομίας δεν θα επιφέρει επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, καθώς η κατά τα ως άνω επιβάρυνση των δικαστών θα επιβραδύνει αναγκαστικά το χρόνο επεξεργασίας των υποθέσεων και δημοσίευσης των αποφάσεων.
• Σχετικά αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται τόσο σε δικαστές (αυτή τη στιγμή λείπουν από το Πρωτοδικείο της Αθήνας για διάφορους λόγους 48 δικαστικοί λειτουργοί σε σύνολο 436 οργανικών θέσεων) όσο και υπαλλήλων (όπου έχουν καταγραφεί 310 οργανικά κενά).
• Επίσης επισήμανε την παντελή απουσία αποθηκευτικών χώρων για τη αποτελεσματική φύλαξη των δικογραφιών, αλλά και την υστέρηση του Πρωτοδικείου σε υλικοτεχνική υποδομή, ιδίως σε υπηρεσίες μηχανογράφησης των υπηρεσιών του.

Capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου