Σε διαδικασία προετοιμασίας για την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στην Αθήνα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ακριβής σύνθεση της γαλλικής αποστολής που θα συνοδεύσει τον πρόεδρο Ολάντ στην Αθήνα είναι υπό διαμόρφωση, ωστόσο αναμένεται να αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, έναν ορισμένο αριθμό επιχειρηματιών καθώς και ανθρώπους του πολιτισμού.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τον γάλλο πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύσει η Ségolène ROYAL υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας και πρώην σύντροφος του γάλλου προέδρου από τα τέλη του 70 μέχρι το 2007. Παρότι ποτέ δεν πατρεύτηκαν, Ολάντ και Ρουαγιάλ απέκτησαν 4 παιδιά τους Τομά, Κλεμάνς, Ζύλια και Φλορά, ενώ οι δρόμοι τους χώρισαν όταν ο γάλλος πρόεδρος ερωτεύτηκε την γνωστή γαλλίδα δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ.

Τον γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύσουν ακόμη η Najat VALLAUD-BELKACEM, υπουργός Παιδείας, ο Michel SAPIN, υπουργός Οικονομικών, η Fleur PELLERIN, υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, και ο Harlem DÉSIR, Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα της συνάντησης η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν ειδικότερα θέματα που αφορούν την επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις, την προάσπιση της διαφάνειας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζητήματα που αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνγκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες, ενώ για την οριστική διαμόρφωση της ατζέντας, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ