Προβάδισμα του Ευάγγ. Μεϊμαράκη έναντι των άλλων υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ. δείχνει η έρευνα της Prorata για την «Εφ.Συν.», με βάση τα διλήμματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική διαδικασία. Προηγείται στα τρία κρίσιμα ερωτήματα, τη διασφάλιση της ενότητας, την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τον Αλ. Τσίπρα και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο στο τέταρτο ερώτημα για την ανανέωση του κόμματος υστερεί έναντι του νεότερου αντιπάλου του, του Απ. Τζιτζικώστα, στο σύνολο των ψηφοφόρων, αλλά υπερτερεί μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στην έρευνα της Prorata το γενικό ενδιαφέρον για τις εκλογές στη Ν.Δ. αποτυπώνεται στο 41% των ερωτηθέντων (το 22% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται αρκετά και το 19% πολύ), ενώ το 59% δηλώνει αδιάφορο (το 43% δεν ενδιαφέρεται καθόλου και το 16% λίγο). Στις τάξεις των ψηφοφόρων που ψήφισαν Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο ενδιαφέρον εκφράζει το 75%, έναντι 25% που δεν ενδιαφέρεται.

Ως πιθανότερος νικητής της εσωκομματικής αναμέτρησης προβάλλει ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης και έχει στο γενικό δείγμα ποσοστό 49%, ακολουθεί ο Απ. Τζιτζικώστας με 32%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 15% και ο Αδ. Γεωργιάδης με 4%. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στο ίδιο ερώτημα ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 55%, ο Απ. Τζιτζικώστας 25%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 16% και ο Αδ. Γεωργιάδης 4%.

Από τις αξιολογικές κρίσεις αλλά και τις εκτιμήσεις αναφορικά με την εκλογή προκύπτει ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το κριτήριο ή τα κριτήρια που θα πρυτανεύσουν. Ως προς την ενότητα, ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ωστόσο στο ζήτημα της ανανέωσης στη γενική εικόνα έχει πλεονέκτημα ο Απ. Τζιτζικώστας, αλλά όχι και στην εικόνα των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Στη γενική κατηγορία των ψηφοφόρων και στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής του υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ., πρώτο κριτήριο αναδεικνύεται η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με 32%, ακολουθεί η ενότητα του κόμματος με 30%, η ανανέωση του κόμματος με 29%, ενώ το να νικήσει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. τον Αλ. Τσίπρα στην επόμενη εκλογική μάχη αποτυπώνεται στο 9%. Το κριτήριο της ανανέωσης είναι ισχυρότερο στις νεότερες ηλικίες ψηφοφόρων, ενώ στις μεγαλύτερες υπερισχύει το κριτήριο της ενότητας του κόμματος.

Στην ίδια κατηγορία, με τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, το 56% όσων δηλώνουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. απαντάει ότι είναι πολύ πιθανό ή βέβαιο ότι θα πάει στις εσωκομματικές κάλπες στις 22 Νοεμβρίου. Υπάρχουν όμως και ερωτηθέντες που δηλώνουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων οι οποίοι απαντούν ότι είναι πολύ πιθανό ή βέβαιο ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. και συγκεκριμένα το 9% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 12% της ΧΑ., 14% ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, 4% ΚΚΕ, 11% Ποτάμι, 24% ΑΝ.ΕΛΛ. και 9% από την Ενωση Κεντρώων.

Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. των τελευταίων εκλογών, στα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική διαδικασία τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θα κρατήσει το κόμμα της Ν.Δ. ενωμένο προκρίνεται ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, με ποσοστό 57%, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει 20%, ο Απ. Τζιτζικώστας 18% και ο Αδ. Γεωργιάδης 5%.

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους μπορεί να νικήσει τον Αλ. Τσίπρα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 50%, ο Απ. Τζιτζικώστας 23%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 20% και ο Αδ. Γεωργιάδης 7%.

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θα εφαρμόσει αποτελεσματικότερα τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 48%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 27%, ο Απ. Τζιτζικώστας 18% και ο Αδ. Γεωργιάδης 7%.

■ Στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θα ανανεώσει το κόμμα της Ν.Δ. ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έχει 43%, ο Απ. Τζιτζικώστας 28%, ο Κυρ. Μητσοτάκης 24% και ο Αδ. Γεωργιάδης 5%. Στο ερώτημα αυτό στο σύνολο των ερωτηθέντων ο Απ. Τζιτζικώστας προηγείται με 39%, ακολουθεί ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης με 33%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 20% και ο Αδ. Γεωργιάδης με 8%.

efsyn.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ