Εάν ληφθεί υπόψη ότι περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα θα πρέπει να υποβληθούν σε τεχνικό έλεγχο έως και αύριο Τρίτη, γίνεται αντιληπτό γιατί το επόμενο διήμερο θα επικρατήσει το αδιαχώρητο στα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα τεχνικού ελέγχου σε όλη τη χώρα. Αύριο εκπνέει η παράταση που έδωσε το υπουργείο Υποδομών στις 30 Σεπτεμβρίου για τους τεχνικούς ελέγχους που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν έως και έξι μήνες μετά από την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου 2014.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, περισσότερο από 1 εκατ. οχήματα (Ι.Χ. και δίκυκλα) θα πρέπει να ελεγχθούν μέχρι και αύριο. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα θα πρέπει να περάσουν εκπρόθεσμα από ΚΤΕΟ μετά την 20η Οκτωβρίου. Όλα αυτά, εν μέσω καταγγελιών από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ για έκδοση πλαστών δελτίων τεχνικού ελέγχου, για παράνομη χρήση υπογραφών ελεγκτών και για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Τα πρόστιμα
Ωστόσο, έως το τέλος της χρονιάς, το κόστος του εκπρόθεσμου ελέγχου παραμένει διαχειρίσιμο, καθώς η επιπρόσθετη-εκτός από το κόστος ελέγχου- επιβάρυνση για το Ι.Χ. και τα δίκυκλα είναι 32 και 21 ευρώ, αντίστοιχα. Και αυτό επειδή, όπως προβλέπει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας, όταν ο έλεγχος πραγματοποιείται εμπρόθεσμα το τέλος καθυστέρησης, που διαμορφώνεται συνολικά σε 65 και 41 ευρώ για Ι.Χ. και δίκυκλα αντίστοιχα, καταβάλλεται μισό. Αντίθετα, το τέλος καθυστέρησης καταβάλλεται ολόκληρο για εκπρόθεσμους ελέγχους.

Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου το σκηνικό αλλάζει άρδην. Και αυτό επειδή, από την καινούργια χρονιά, οι ιδιοκτήτες οχημάτων:

-δεν θα απαλλάσσονται από το 50% του προστίμου καθυστέρησης (65, 41 ευρώ για Ι.Χ. και δίκυκλα)

-θα υπόκεινται σε πρόστιμο περί μη διενέργειας ελέγχου ΚΤΕΟ αξίας 150 εκατ. ευρώ (θα επιβάλλεται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης και βεβαίωσης στη ΔΟΥ από τον Ιανουάριο)

-θα υπόκεινται (για Ι.Χ.) σε πρόστιμο 400 ευρώ από την Τροχαία το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 50 ευρώ εάν προσκομίσουν εντός δεκαημέρου δελτίου τεχνικού ελέγχου.
Οι προθεσμίες
Η παράταση για τις 20 Οκτώβρη της ημερομηνίας που αρχικά έληγε 30 Σεπτεμβρίου αφορά την πλειονότητα των ανέλεγκτων οχημάτων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται μειωμένο τέλος καθυστέρησης (33 ευρώ για Ι.Χ.) προβλέπεται και για όσους προσκομίσουν το όχημά τους για έλεγχο:

– έως τις 31/10/2015 (για οχήματα που έπρεπε να ελεγχθούν από 1/7/2014 έως τις 31/12/2014) και

– έως τις 30/11/2015 (για οχήματα για τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1/1/2015 έως και την 14/9/2015).

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ