Τοπικές Ειδήσεις

Το ΕΚΡ διαφωνεί με τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση

Αντίθετος στα μέτρα και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά, εμφανίσθηκε, με δηλώσεις του προς την “δημοκρατική”, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που προετοιμάζουν 150 ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα στην Ελλάδα στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 -την πρώτη για την νέα κυβέρνηση.
«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στην ΔΕΘ, αποδεικνύουν στην πράξη την βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δυστυχώς, σε ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται “αναπτυξιακό” περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που προβλέπουν μειώσεις των μισθών και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Θεωρείται ανάπτυξη όταν οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται, βρίσκονται στο περιθώριο και χάνουν δικαιώματα; Αυτή η ανάπτυξη προς όφελος τίνος θα γίνει τελικά; Με αυτό τον τρόπο μπορεί να έρθει η ανάπτυξη, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να διατηρούν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι; Το νομοσχέδιο-σκούπα δεν είναι εργασιακό αλλά περιλαμβάνει πολλές εργασιακές ρυθμίσεις.
Στην ουσία, μας φέρνει πίσω και δεν βελτιώνει τίποτα. Κατ’ αρχήν, προβλέπεται η εκ νέου κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Συνεπώς, υπερισχύουν εφεξής οι επιχειρησιακές συμβάσεις αντί των κλαδικών -με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που μας απασχολεί εδώ στην Ρόδο είναι ότι επανέρχονται οι “ενώσεις προσώπων”.
Είχαμε δώσει μάχες από το 2010 για να καταργηθούν αυτές οι ενώσεις -κυρίως στους τομείς που είναι εποχιακά εργαζόμενοι όπως τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά επαγγέλματα. Π.χ. σε ένα ξενοδοχείο ή σε μια επιχείρηση που λειτουργεί εποχιακά και είναι κλειστό το χειμώνα, μία μερίδα εργαζομένων μπορεί να συγκροτήσει μία “ένωση” και να υπογράψει με τον ιδιοκτήτη μία συμφωνία διαφορετική από αυτήν που αφορά όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε αυτή την επιχείρηση. Ήδη είχαμε παραδείγματα, όπου με 5 άτομα, σε κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις, συνέστησαν ένωση προσώπων και στο τέλος, επέβαλαν αυτή τη συμφωνία και σε όλους τους υπόλοιπους», υπογράμμισε ο κ. Χατζησάββας.
Τόνισε ακόμη ότι με τις νέες αλλαγές, απενεργοποιείται η “διαιτησία” και χάνει τον ρόλο της, ενώ κινδυνεύουν οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας -οι οποίες είχαν κηρυχθεί ως υποχρεωτικές. «Τα αποτελέσματα των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ήταν ευεργετικά τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες. Και το λέμε αυτό, αφενός επειδή υπάρχει εργασιακή ειρήνη και αφετέρου, επειδή και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πώς θα κινηθούν κάνοντας τον υπολογισμούς τους. Φανταστείτε τι θα γίνει του χρόνου αν κάθε ξενοδοχείο, υπογράφει δική του συμφωνία. Θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση», όπως είπε.
Όσον αφορά στις απεργίες, ο κ. Χατζησάββας δήλωσε πως το ΕΚΡ θα συμμετέχει σ’ αυτές.
«Τα συνδικάτα ανά την χώρα δεν θα μείνουν απαθή στα νέα μέτρα. Παρά το γεγονός πως έχουμε πολύ σοβαρά οργανωτικά προβλήματα στην ΓΣΕΕ εμείς θα οργανωθούμε. Η διάλυση των συνεδρίων της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ έφερε ως αποτέλεσμα να είναι ‘ακέφαλη’ η διοίκηση της ΓΣΣΕ. Σε αυτή την κατάσταση, αφενός δεν έχει δικαίωμα από το νόμο, να προκηρύξει πανελλαδική απεργία και αφετέρου δεν μπορεί να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δηλαδή, κάθε Εργατικό Κέντρο, κάθε ομοσπονδία και κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, ανάλογα με τους δικούς του σχεδιασμούς, θα προκηρύξει απεργία -όποτε νομίζει ο καθένας!
Εμείς ωστόσο θα συμμετέχουμε κανονικά και μέχρι να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην ΓΣΕΕ όπου οι εργαζόμενοι, θα εκφράζονται ελεύθερα».
Να σημειωθεί ότι το ΕΚΡ θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμμετοχής του στην πανελλαδική απεργία, για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου